image
Getty Images

De mooiste roadtrips weg van de massa in Patagonië

Stap in de auto naar het einde van de wereld om te kunnen hightea'en op de pampa. Beleef Patagonië in Argentinië en Chili een roadtrip weg van de massa.

1. Roadtrip over de Carretera Austral: 3200 kilometer in 28 dagen 

Patagonie Argentinie Foto Pie AertsPatagonë, Argentinië. Foto: Pie Aerts

De Carretera Austral, ofwel de 'zuidelijke snelweg', is de meest iconische weg door Chileens Patagonië. Deze deels onverharde weg wordt geflankeerd door met sneeuw bedekte bergtoppen, mistige fjorden (waarover je vier veerbootovertochten maakt) en liefst zeven nationale parken.

De weg houdt op in het stadje Villa O’Higgins — maar daar houdt Chili niet op! Fitte hikers en fietsers kunnen verder zuidwaarts, waar je na nog twee ferry’s, een fikse wandeling en een afgelegen grenspost het plaatsje El Chaltén in het Argentijnse Los Glaciares National Park bereikt. Over de weg moet je een behoorlijk eind omrijden om daar te komen, maar dat is bepaald geen straf: vanaf Parque Nacional Patagonia in Chili rijd je ruim zeshonderd kilometer over de Argentijnse Ruta 40, die nauwelijks onderdoet voor de Carretera Austral.

In El Chaltén zijn er opties genoeg om je benen weer te strekken, bijvoorbeeld door naar Laguna de los Tres te hiken of Monte Fitz Roy te beklimmen. Via de Perito Moreno-gletsjer aan de rand van het Zuid-Patagonische IJsveld rijd je naar Punta Arenas in de meest zuidelijke regio van Chili, Magellaan en Chileens Antarctica. Wie het echte einde-van-de-wereld-gevoel niet kan weerstaan, waagt zich vervolgens aan de overtocht naar Porvenir op Tierra del Fuego (Vuurland), om in Parque Pinguino Rey naar koningspinguïns te speuren.


2. Roadtrip van kust naar kust: 1100 kilometer in 5 dagen

Patagonië, Argentinië: Los Altares. Foto Getty ImagesVerken de rode rotsformaties van Valle de los Altares. Foto: Getty Images

Voor een epische roadtrip van kust naar kust hoef je echt niet naar Noord-Amerika. Het noorden van Patagonië mist de fjorden, gletsjers en vulkanen die het zuiden zo spectaculair maken, maar compenseert dat met wildlife en outdooractiviteiten. Zo zijn de zandstranden van Raúl Marin Balmaceda, ooit een van de meest geïsoleerde dorpjes in heel Chili, het vertrekpunt voor zeehonden-, dolfijnen- en zeevogelexcursies.

De weg loopt via de warmwaterbronnen van Termas del Sauce naar de Futaleufúpas. Even over de grens met Argentinië ligt Esquel, geliefd onder hikers en kajakkers vanwege het nabijgelegen Parque Nacional Los Alerces.

Met de Andes in de achteruitkijkspiegel volg je route 25 naar Valle de los Altares, met rode rotsformaties die in Utah en Arizona niet zouden misstaan, voor je in de dorpen Dolavon, Gaiman en Trevelin aanschuift voor high tea op de pampa. De inwoners van deze streek zijn overwegend Welsh en bijzonder trots op hun tradities én scones. Wie Wales zegt moet ook whales zeggen, dus vervolg je route naar Puerto Pirámidas op het schiereiland Valdés, waar je in september en oktober zuidkapers en orka’s kunt spotten.

Met onze partner Riksja Travel regel je een geheel verzorgde roadtrip door Patagonië

Benieuwd naar de beste routes voor andere landen? Kijk dan op onze speciale themapagina Auto- en campervakanties.
Of zak weg in een luie stoel met Columbus Travel editie 114, met de mooiste autoroutes ter wereld. 

Columbus Travel editie 114

Ben je nog geen abonnee van Columbus Travel? Profiteer dan nu van onderstaande superdeal en ontvang het Columbus-roadtripboek cadeau >>>

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.