image
Getty Images

Hoe hard mag ik rijden? Snelheidslimieten wereldwijd op een rij

Wat is de snelheidslimiet op jouw reisbestemming? En hoe verhoudt de maximumsnelheid in Nederland zich tot die in andere landen? Check het hier.

Snelheidslimieten wereldwijd

En hoe zit het dan per land?

Maximum snelheid: 70

Reis je naar de Bahama’s, Bhutan of Papoea-Nieuw-Guinea? Zet die roadtrip maar uit je hoofd! Omdat je nergens harder mag dan zeventig kilometer per uur, kun je soms nog beter kiezen voor de benenwagen.


Maximum snelheid: 80

Sommige landen en regio’s zijn zo ondoordringbaar dat het haast geen zin heeft om een auto te bezitten of huren die harder gaat dan tachtig kilometer per uur. Denk aan Bolivia, Groenland, Soedan en Suriname.


Maximum snelheid: 105

Even slikken voor mensen die obsessief of compulsief zijn aangelegd: in Jamaica, Alaska en enkele staten in het noordoosten van de Verenigde Staten mag je officieel geen 100, 110 of 120 rijden, maar 105 ...


Maximum snelheid: 120

In de meeste landen geldt 120 als snelheidslimiet. Als je wilt, zou je met cruise control vanuit Nederland naar Lapland en zelfs Vietnam kunnen rijden, zonder af te remmen.


Maximum snelheid: 140

In Saoedi-Arabië, Turkije en de Amerikaanse staat Texas mag je legaal de 140 aantikken en ben je binnen een mum van tijd op je bestemming - mits je een (huur)auto kunt bemachtigen die dat consequent volhoudt.


Maximum snelheid: 160

Snelle Jelles opgelet: het aantal sportauto’s in de Verenigde Arabische Emiraten is zó hoog dat de overheid besloot om de limiet op te krikken naar 160 kilometer per uur. Hoe zou een politieachtervolging eruitzien hier?


Geen maximum snelheid

Is honderd kilometer per uur voor jou als snelheidsduivel niet genoeg? Als je op bezoek bent bij de oosterburen, mag je ’m op zijn staart trappen. Duitsland is het enige land ter wereld zonder limiet.


Wisselende snelheidslimieten

In Australië, Canada en de Verenigde Staten ligt een bekeuring op de loer — vooral ter hoogte van de staatsgrens. De staten bepaalden immers hun eigen snelheidslimiet. Zo mag je 110 in Californië en 120 in Arizona.


Nog meer roadtripinspiratie? Kijk dan op onze speciale themapagina 'Auto- en campervakanties'! Columbus Travel editie 114

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.