image
Dimitri Simon

Roadtrip door Duitsland: 5 tips voor Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Paltz

Als je vanuit Limburg de Duitse grens oversteekt, kom je terecht in een schilderachtig landschap vol rivieren en groen. Het gebied van Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Paltz leent zich prima voor een middagje rondtuffen - of je maakt er meteen een weekendje weg van. We geven je vijf groene pitstops voor een rondje door de regio. 

Stop 1: Haal het kind in je naar boven in de waterspeeltuin van het Schwalm-Nette Naturpark

Schwalm-Nette. Foto: Getty ImagesSchwalm-Nette Naturpark. Foto: Getty Images

Vlak over de grens tussen Venlo en Roermond vormen de beekjes, vennetjes, onder water gelopen steengroeven en rivieren van het Schwalm-Nette Naturpark een waterspeeltuin met honderden kilometers aan wandel- en fietspaden. Tussen het Schwalmdal en de Nettevallei ontdek je hoe het water dit landschap heeft gevormd. Spits je oren in een vogelhut in de moerassige uiterwaarden van grote rivieren, fiets langs knoestige knotwilgen – bomen met flexibele takken die niet afbreken bij snel stromend water en die maandenlange overstromingen overleven – en bewonder eeuwenoude watermolens die welvaart brachten bij kastelen en landerijen.


Stop 2: Ontdek de Groene Long van het Ruhrgebied

Natuurpark Rheinland CREDIT Getty ImagesNatuurpark Rheinland. Foto: Getty Images

Een uur stroomopwaarts is het Rheinland Naturpark een onwaarschijnlijke groene bestemming. De Groene Long van het Ruhrgebied was ooit de rokerslong van onze oosterburen. Het nu meer dan 1000 vierkante kilometer grote natuurgebied werd ontsierd door intensieve bruinkooldagbouw, maar sinds 1920 vindt hier op grote schaal landschapsherstel plaats. De oude bruinkoolgroeves werden dichtgestort, opnieuw met beuken, grove dennen, eiken en lariksen beplant en er werden talloze kleine meertjes gegraven. Combineer een bezoek aan het Rheinland Naturpark met een citytrip Keulen of Bonn.


Stop 3: Ga op zoek naar draken in het Zevengebergte

Siebengebirge CREDIT Getty ImagesSiebengebirge. Foto: Getty Images

Tien kilometer achter Bonn ligt het Zevengebergte. De bosrijke heuvels aan de Rijn mogen dan een van de kleinste natuurparken van Duitsland vormen, toch is het absoluut niet nodig de draak te steken met het compacte Siebengebirge. Hoewel … dat is precies wat de held Siegfried hier deed volgens het Nibelungenlied, toen hij ergens tussen de veertig vulkanische heuvels en dramatische rotspartijen boven de Rijn de draak Fafnir doodde. Nog altijd vormen de boomgaarden, wijngaarden, de kloosterruïne van Heisterbach en het neogotische slot Drachenburg een sprookjesachtige omgeving.


Stop 4: Fladder rond in de Schönecker Schweiz

Burg Schönecken. Foto: Wolkenkrabber (Wikipedia)Burg Schönecken. Foto: Wolkenkrabber (Wikipedia)

Ruim honderd kilometer naar het zuidwesten spreekt de dreigende middeleeuwse ruïne van Burg Schönecken niet minder tot de verbeelding. Toch is het vooral de natuur in Rheinland-Pfalz die in sprookjes niet zou misstaan. Doordat de poreuze kalkrijke bodem regelmatig plaatselijk oplost, verdwijnen de beekjes van de Schönecker Schweiz soms korte tijd ondergronds om een stuk verderop weer op te duiken. In dit karstlandschap groeien tal van bijzondere planten als lenteklokjes, gulden sleutelbloemen en het rood peperboompje. Geen wonder dat in dit gebied wel zestig soorten vlinders rondfladderen!


Stop 5: Voel je (bijna) thuis in Nationalpark Eifel

Nationalpark Eifel CREDIT Getty ImagesNationalpark Eifel. Foto: Getty Images

De burenvisite eindigt een uur verder naar het noorden, op hemelsbreed dertig kilometer van het Drielandenpunt. Niet alleen jij bent op de terugweg; ook de natuur in Nationalpark Eifel is (bijna) terug van weggeweest. Het enige nationale park van Noordrijn-Westfalen is een ontwikkelingspark waar de natuur weer natuur mag zijn. In het verleden werden hier naaldbomen geplant voor economisch gewin. Nu voelen de beuk, oehoe, wilde kat en lynx zich weer thuis tussen de glooiende heuvels, snel stromende beekjes en grote stuwmeren.

En hoeveel asfalt vreet je dan tijdens deze roadtrip?
Afstand:
320 kilometer
Tijd: 4,5 uur + stops

Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.