image
REDACTIE

Op roadtrip naar de rafelrand van Europa

Reizen begint voor Daniel Sprague waar de EU ophoudt. Via de rafelranden van Europa reed hij tot diep in Azië, tot Afghanistan en Bangladesh aan toe. Voor een extreme roadtrip over de bevroren rivieren van Siberië maakte hij zijn auto zelfs volledig winterbestendig. Zijn laatste reisetappe voerde door Oekraïne.

Kaart Oekraine

Voor jou begint reizen aan de rafelranden van Europa: Oekraïne, Belarus, Turkije. Voor wat ten westen van die landen ligt loop jij niet warm. Waarom wordt het pas achter deze grens interessant?
Je noemt deze landen de rafelranden van Europa, maar dat zie ik toch anders. Oekraïne ligt wat mij betreft midden in Europa. Wanneer je in Salechard uitkijkt over de noordelijke toppen van de Oeral, ver boven de poolcirkel, dán sta je aan de rafelrand van Europa! Voor mij veranderen er twee belangrijke zaken zodra ik de buitengrens van de EU oversteek. De eerste heeft betrekking op grondbezit en bewegingsvrijheid. In landen als Oekraïne, Belarus en Turkije heb je nog land dat van niemand is. Dat betekent dat je als reiziger tal van plekken hebt waar je vrijuit mag genieten van de natuur, waar je kunt overnachten, waar je op je gemak aan een riviertje je lunch kunt eten. In West-Europa is zoveel land particulier bezit dat deze simpele dingen moeilijk worden. Wildkamperen is illegaal: je mag alleen kamperen op aangeharkte grasveldjes, samen met  andere mensen. Daar zie ik de lol niet van in. De andere grote verandering is het verschil in geschiedenis. Neem Oekraïne: steek de grens over en je treedt binnen in de voormalige Sovjet-Unie. Veertig jaar geleden maakte het land deel uit van een uitgestrekt wereldrijk, met een eigen cultuur, Russisch sprekend, gesloten voor de buitenwereld en alle invloeden van globalisering. Hoewel er natuurlijk veel veranderd is sinds 1991 is het verschil in cultuur nog altijd merkbaar. En daar reis je toch voor, om iets te ervaren wat anders is dan thuis?

Viel er nog wel iets voor je te ontdekken in Oekraïne? Met ruim 5,5 jaar en 252.000 kilometer aan reiservaringen in Eurazië was je tenslotte al vaker in dat land geweest.
Toch wel. Zo kreeg ik in het Museum of Strategic Rocket Forces in Pobuzke een rondleiding in een geconserveerd gebleven raketsilo, inclusief nog steeds functionele controlekamer, elf verdiepingen onder de grond. En ik ontdekte Odessa, nadat ik tijdens een eerder bezoek van mening was dat de stad haar romantische reputatie niet waarmaakte. Nu zag ik die schoonheid wel. Odessa heeft een melange van sierlijkheid en de groezeligheid van een havenstad, maar dan van de niet-bedreigende soort. Bovendien stapte ik in Odessa op de ferry naar Istanbul, een romantische manier van reizen waarbij vliegen schril afsteekt.

Eigenlijk is het onmogelijk om heel Oekraïne tijdens één bezoek te zien. De verschillen tussen de industriële steden in het oosten en de op het westen georiënteerde historische steden in het westen zijn groot. Beide staan dan weer mijlenver van de idyllische dorpstaferelen met hooibergen en hekjes van wilgentenen in de Karpaten. Wat zijn voor jou de onontdekte parels in dit land?
De Karpaten zijn inderdaad prachtig, een geweldige plek om te hiken, te kamperen en om traditionele dorpjes te bezoeken. Hier zie je hoe boeren het land bewerken zoals dat bij ons lang geleden gebeurde. Nog minder bekend was voor mij het noorden van het land: aangename kleine stadjes als Putivl, hoewel er niets boven Novhorod-Siversky gaat. Ooit was dit de hoofdstad van een oud vorstendom, met een ommuurd klooster en een rustiek stadscentrum.

Is het moeilijk om een roadtrip door Oekraïne te maken?
Hoewel de belangrijkste wegen tussen grote steden meestal redelijk goed zijn, vind je meer achteraf in de provincies de meest verwaarloosde wegen waarop ik ooit gereden heb — en ik heb over aardig wat wegen gereden! Vaak ligt hier nog het oude Sovjetwegennet met generaties aan kuilen. Soms is de weg gewoon verdwenen in een moeras van modder en restjes asfalt. Maar over het algemeen is Oekraïne een eenvoudig land om in te reizen, met veel vrijheid en vriendelijke mensen. 

Volg de avonturen van Daniel op eurasiaoverland.com. Lees ook de andere interviews met een perfecte mislukte huwelijksreis, het beste van de Balkan en meer ...


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Kun je geen genoeg krijgen van de roadtripverhalen? Neem nu een mini-abonnement op Columbus Travel en ontvang 3 nieuwe edities mét ons Roadtrip-boek voor slechts € 19,95!