image
@mygrations.nl

Op roadtrip met een Volkswagen T2: Best of the Balkan met je eigen busje

Milene en Yuri rijden in een turkooizen Volkswagen T2 busje uit 1976 van Den Haag naar China. Een route die normaal gesproken al spannend is met moeilijk te verkrijgen visa en abominabele wegen, maar dit jaar nog een tikje uitdagender voelt. PCR-tests, gesloten grenzen, avondklok en verplichte quarantaine: we volgen het stel op hun (post-)covid wereldreis.

Milene en Yuri - kaart Albanië

 

Dit voorjaar doorkruisten jullie de Balkan, op weg naar Turkije en daarna de Kaukasus, waar jullie nu zijn. Een van de grootste verrassingen onderweg was Albanië. Wat waren jullie verwachtingen van dit relatief onbekende land?
Om heel eerlijk te zijn hadden we maar weinig verwachtingen van Albanië. We gingen er, zoals naar wel meer plekken, totaal onvoorbereid heen. In plaats van Google gebruiken we liever de plaatselijke koffietent als informatiebron. Zo ook in een piepklein koffietentje net over de grens met Montenegro. Al gauw stonden de eigenaresse en haar stamgasten enthousiast tips te geven en begon onze route door Albanië vorm te krijgen.

 

Wat me opvalt aan die route is dat de must-sees er voor jullie weinig toe doen. In plaats daarvan snuiven jullie zwaveldampen op in de warmwaterbronnen van Bënjë en zoeken jullie de grenzen van jullie busje op. Waarom?
Het ontdekken van de wereld doe je niet door anderen te volgen, maar door zelf op onderzoek te gaan. De ongerepte wildernis, bijna onmogelijke bergpaden en de niet te verstane lokale bevolking maken reizen voor ons zo mooi. Soms is het best pittig, wanneer je langs een afgrond rijdt terwijl je een tegenligger moet passeren, maar het zijn momenten als deze of een nachtje doorhalen met de ferrykapitein en zelfbenoemde CEO van het Komanimeer die je bijblijven en die je koestert.

 

Raki, börek en honing: het klinkt allemaal een stuk aanlokkelijker dan de toeristische trekpleisters — al is die laatste categorie dan relatief in Albanië. Wat was jullie mooiste ervaring in het land?
Een van de tofste ervaringen was de weg van Përmet naar de Osumikloof, waarvan gezegd wordt dat deze niet te doen is zonder 4WD. Halverwege kwamen we bij een oud stel waarvan de man bijenhouder was. Samen gingen we naar zijn bijen kijken, omdat die last hadden van een bacterie. Als ex-imker vond ik dat natuurlijk fantastisch. De weg was dramatisch, met puntige stenen, los zand, steile stukken en een flinke afgrond waar je echt niet in wilt komen. Zoiets vergt enorme concentratie en vertrouwen in elkaar. Mensen kwamen hun huizen uit om te kijken, want een 45 jaar oud Volkswagenbusje op deze weg — en dan ook nog eens met vrouwelijke bestuurder — dat zien ze niet elke dag. We werden overal uitgenodigd om mee te eten en te drinken en waren blij dat we ons niet lieten afschrikken door wat we vooraf hadden gelezen.

 

Hoe was het om juist in dit moeilijke reisjaar door Albanië te trekken, waar je gewoon zonder PCR-test binnenkomt?
In Albanië is geen corona, nooit geweest ook als je ze mag geloven. Je merkt wel dat het een stuk rustiger is. De lokale bevolking was zo blij om toeristen te zien. Dat is natuurlijk het ergste van de hele pandemie; door het niet kunnen reizen hebben ontzettend veel mensen geen inkomsten meer en in landen als Albanië bestaat er geen sociaal vangnet. Maar mondkapjes, afstand houden of avondklok, daar doen ze dus niet aan. Toch voelden we ons hier veiliger dan in Den Haag, waar ruim 500.000 mensen op een kluitje leven. Het is de raki die ze coronavrij houdt en de slechte bacteriën doodt, beweren de Albanezen!

 

Volg de avonturen van Milene en Yuri op Instagram: 

Lees ook de andere interviews met een perfecte mislukte huwelijksreis, la douce France en meer ...


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Kun je geen genoeg krijgen van de roadtripverhalen? Neem nu een mini-abonnement op Columbus Travel en ontvang 3 nieuwe edities mét ons Roadtrip-boek voor slechts € 19,95!