image
Balkan Campers

Dit zijn de allermooiste camperreizen door Europa

Eigenlijk verenig je met een camperreis tien vakanties in één. Elk landschap dat je doorkruist, elke plek waar je kampeert en elke maaltijd die je klaarmaakt is een ervaring op zich. En het is nog betaalbaar ook! 

Slapen in een ouderwetse Volkswagenbus in Slovenië

Slovenië is het beloofde land voor camperreizigers. Het toeristenaantal is te overzien, het verkeer is ordelijk en de temperaturen zijn mild. Waarom de campings in dit Alpenlandje nog niet uitpuilen is ons een raadsel. Temeer omdat de prijzen zo gunstig zijn. Je regelt voor een habbekrats een kampeerplek en de benzineprijs ligt ongeveer een kwart lager dan in Nederland. Je zou bijna verwachten dat er een addertje onder het gras zit. Balkan Campers beschikt over een heel arsenaal aan fotogenieke Volkswagen oldtimers, van een uit de kluiten gewassen LT 28 tot een elektrische T3. Een busje huur je al vanaf € 65 per dag, gedeeld door het aantal personen. 

Slapen in een moderne Volkswagenbus in Portugal

Een camperbus staat symbool voor vrijheid, onbezorgdheid en harmonie, en garant voor (kampvuur)verhalen. Al sinds de jaren vijftig biedt het vervoermiddel onderdak aan allerlei type reizigers – van festivalgangers tot surfers en van muzikanten tot avontuurlijk ingestelde gezinnen. Eén ding hadden zij gemeen: ze verlangden naar het vrije leven en schreven hun eigen onvergetelijke roadtripverhalen. Meepraten? Huur dan een van de kleurrijke Volkswagenbussen van Siesta Campers. Het bedrijfje, dat zowel vintage als moderne Volkswagens verhuurd, heeft ophaallocaties in het zuiden (Faro), midden (Lissabon) en noorden (Porto) van Portugal, wat goed uitkomt, want als één land het camperleven in je oproept, is het Portugal wel. In de meeste bussen passen vier personen, vanaf € 77 per dag.

Slapen in een gepimpte bedrijfsbus in IJsland

IJsland is misschien wel het tegenovergestelde van Slovenië. Het toerisme loopt de spuigaten uit en de temperaturen zijn extreem. Als je op het eiland nog écht buiten de gebaande paden wil treden doe je er goed aan om een camper te huren. Logeren doe je op aangewezen (camping)plekken in plaats van prijzige hotels en eten doe je in een klapstoel in plaats van in een duur restaurant. Je kunt gaan waar je wil en staat ’s ochtends vroeg als allereerste aan de voet van die machtige waterval. Het prijskaartje valt alleszins mee. Bij het goed aangeschreven GO Campers betaal je € 60 per dag voor het kleinste type camperbus (twee personen) en € 200 per dag voor een 4x4 campertruck (drie personen). Voor € 20 per dag koop je een groot deel van je eigen risico af en voor extra’s als een barbecuestel betaal je bij. Klein nadeel: de matrassen zijn aan de dunne kant. 

Nieuwe trend: kamperen in een deelcamper

Het Nederlandse Goboony wierp zich in sneltreintempo op tot grootste platform voor deelcampers. Onlangs werd er voor de honderdvijftigduizendste keer een campersleutel uitgewisseld, direct van eigenaar tot huurder. Het platform is actief in diverse Europese landen, maar vooral handig voor een roadtrip in of vanuit Nederland. Voordeel: het grootste aanbod van Nederland (perfect voor een roadtrip in de buurt) en een duidelijke website.

Van een zuurstokroze retrocamper tot een vuurrode brandweerwagen en van een servicetruck uit de Parijs-Dakar-rally tot een hypermoderne, duurzame caravan; op deelplatform Camptoo is niks too much. Zelf verwoorden ze het nogal treffend: je huurt geen camper of caravan, je huurt een avontuur. Voordeel: wereldwijd aanbod (Colombia tot Kazachstan) en een zoekfunctie voor flexibele reisdata.

Het Duitse PaulCamper was een van de eerste partijen die zich toelegde op camper-sharing. Het begon allemaal in 2010, met de verhuur van Paul (een Volkswagencamper; géén persoon). Sindsdien kozen duizenden particulieren ervoor om hun voertuig via dit platform aan te bieden. Welke koosnaam krijgt jouw leencamper? Voordeel: het heeft een actieve reizigerscommunity (vraag en gij zult weten) en je krijgt korting als je vrienden uitnodigt.

Meer lezen over roadtrips >