image
Campspace .

Kamperen met kinderen: dit zijn de leukste plekken van Nederland (die ouders óók fantastisch vinden)

Om te kamperen hoef je niet ver te reizen. Nederland kent uitstekende campings in alle prijsklassen, van eenvoudige natuurcampings tot vijfsterrencampings met alles erop en eraan. Welke plek vind jij het leukst?     

Je tentje opslaan in Nederland

Goed weer is geen garantie, maar over onze zomers hoeven we ons de laatste jaren nou niet bepaald zorgen te maken. En wat trekken je kinderen nu aan van zo’n regenbuitje? Ben je een buitenmens en wil je genieten van rust, ruimte en natuur, dan is een Charme Camping iets voor je. Deze campings zijn door de ANWB geselecteerd op hun idyllische ligging, voorzieningen en gastvrijheid. Hartje Groen is er zo één. Deze Charme Camping ligt verscholen in de bossen van natuurgebied De Maashorst in Brabant. Voor kinderen zijn er talloze buitenactiviteiten en je kunt er fiets- en wandeltochten maken.

Vrijheid blijheid is ook de filosofie van BuitenLand, een bijzondere natuurcamping in Drenthe waar iedereen welkom is, mét of zonder kinderen. Je kunt hier een plek reserveren voor maximaal zes personen. Bij aankomst zoek je zelf een plek uit voor je tent, camper of caravan. Er is een grote zwemvijver, er zijn outdooractiviteiten voor de kids en je eet lekker bio in het bijbehorende restaurant.

Camping ’t Schinkel op de Veluwe doet het net even anders: je kunt daar slapen in een huisje dat de vorm heeft van een drakenei. Zelfs het grote bed, waar je met z’n allen in slaapt, heeft de vorm van een ei. Knus en hartstikke leuk voor de kleintjes!

Liever wat meer luxe? Ga dan naar Recreatiepark De Achterste Hoef in de buurt van Bladel. Op deze familiecamping huur je een verwarmde safaritent, luxe chalet met airco, bungalow of trekkershut. De kinderen zijn de hele dag onder de pannen: er zijn zwembaden, een speeltuin en een uitgebreid recreatieprogramma. De ouders? Die slaan een balletje op de 9-holes golfbaan. Vooruit: misschien is dit meer glamping dan camping. Maar hoe je je vakantie wil vieren, bepaal je uiteindelijk zelf.

Vrijheid blijheid is de filosofie van BuitenLand, een bijzondere natuurcamping in Drenthe waar iedereen welkom is, mét of zonder kinderen. Foto: FIHFotografie

Je tent opslaan in iemands achtertuin

Ja, het kan echt: neerstrijken op iemands erf. Kamperen in een kleine stadstuin, een boomgaard bij een landhuis, op het gazon van een kasteeltje of bij iemand achterom in een landelijk dorp. Steeds meer particulieren stellen hun terrein open voor gasten die iets authentieks zoeken. Zo gek is dat niet, want als je kampeert bij de boer doe je hetzelfde. Het lijkt op couchsurfing, met het verschil dat het niet gratis is en dat je niet bij iemand op de bank slaapt.

Op de wereldwijde community Campinmygarden.com vind je tal van micro-campings waar je een plaatsje kunt reserveren. Het leuke van zo’n kampeervakantie is dat je dichtbij de locals zit en dat je dus deel uitmaakt van het plaatselijk leven. Je bent er verzekerd van privacy en sluit snel vriendschap met de gastheer of gastvrouw.

Festivalgangers doen het al langer via Campspace.com: door bij iemand ‘thuis’ te kamperen houden ze hun uitstapje naar concerten of evenementen betaalbaar. Tegelijkertijd kunnen ze even ontsnappen aan de drukte van de massa.

Zoek je wat meer comfort en een Instagram-waardige locatie, dan kun je ook je tentje opzetten op het landgoed van een kasteel. Onder de naam Les Castels heeft Lefrenchtime.nl bijzondere adressen voor je verzameld. De vier- en vijfsterrencampings van Les Castels liggen bij eeuwenoude kastelen of landhuizen. Je verblijft op een unieke locatie vol geschiedenis en cultuur. Wat dacht je van Le Brévedent in Normandië, waar je kampeert tussen natuur en erfgoed? Het achttiende-eeuwse jachthuis vormt een uniek decor van je vakantie. Bij Cap Fréhel kun je kamperen op het terrein van een prachtig kasteel, Château de Galinée. En in de Creuse vind je viersterrenluxe op het terrein van Château de Poinsouze.

Maak je je schaarse vakantiedagen liever niet op aan reizen, dan vind je ook in eigen land genoeg mogelijkheden. Kijk eens op bijzonderecamping.nl of op kampeermeneer.nl voor leuke ideeën. Een ding is zeker: je geeft je kind een heel andere reiservaring mee dan het zoveelste attractiepark met animatieprogramma.

Op onze themapagina over reizen met kinderen hebben wij nog veel meer informatie over familiereizen en praktische tips voor je verzameld >>