image
Getty Images

Zo wordt je paspoort gestolen op reis: 4 veelvoorkomende trucs

In een internationale database van inlichtingenorganisatie Interpol staan maar liefst veertig miljoen paspoorten geregistreerd als vermist. Paspoorten doen het dan ook goed op de zwarte markt. Wil jij je identiteit voor jezelf houden? Houd dan rekening met deze vier meestvoorkomende paspoortscams.

1. De broekzak-truc

Dieven worden voor niets 'zakkenrollers' genoemd. Een paspoort in een achterzak is een een eenvoudige prooi. Hoe drukker de omgeving, hoe meer risico je loopt. Als je niet in de markt bent voor een ‘sexy’ buideltasje, is een paspoorthoes of -portemonnee misschien iets voor jou. Zulke hoesjes maken de cover en nationaliteit van je paspoort van buitenaf onherkenbaar. Vaak zitten er ook gleufjes in voor je overige passen en extra geld. Gebruik de paspoorthoes echter nooit als reguliere portemonnee, want ook deze zijn gewild.


2. De bots-truc

Wij hebben het weleens gedaan, en jij vast ook: je paspoort en andere eigendommen op tafel leggen in een restaurant als je je stoel uitschuift. Of deze: je paspoort bovenop je koffer laten rusten als je naar het grote informatiebord met vertrektijden en -gates staat te gapen. Niet? Wedden dat je dan wel eens je paspoort van je af hebt geschoven op de hotelbalie tijdens het inchecken in een hotel? Wat we proberen te zeggen is dat je paspoort voor het oprapen ligt zodra je je ogen ervanaf neemt. Er hoeft maar iemand tegen je tafeltje of bagage te ‘botsen’ of met een ‘dringende vraag’ aan de balie te komen staan en je paspoort is weg. Geloof het of niet, ouderwetse en soms zelfs komische manoeuvres als deze zijn aan de orde van de dag, zo blijkt uit aangiftes van paspoortdiefstal. Plaats je paspoort daarom altijd vóór je neus en alleen als ernaar gevraagd wordt. Is het document niet meer nodig? Stop het dan onmiddellijk weer op een veilige plek.


3. De vermom-truc

Hoewel het binnen de Europese Unie niet meer nodig is, zul je bij andere grensovergangen je paspoort nog moeten laten zien. Je krijgt dan te maken met douanebeambten en agenten in uniform. Het lijkt wederom iets uit een film, maar er wordt geregeld aangifte gedaan van paspoortdiefstal door iemand die zich voordeed als douanemedewerker, vooral in ontwikkelingslanden. Wees dan ook altijd op je hoede en geef je paspoort niet zomaar weg. Let er op dat anderen óók worden gecheckt door de agent in kwestie, dat naam- en functiebadges zichtbaar zijn en dat hij uitsluitend naar je paspoort en foto vraagt. Voel je nattigheid, maar weet je niet hoe je het aan moet kaarten? Vraag dan of de check (of het verhoor) in het dichtstbijzijnde politiebureau plaats kan vinden.


4. De knoei-truc

Ook dit klinkt te flauw om waar te zijn: een voorbijganger die ‘per ongeluk’ met zijn drankje tegen je aan loopt en knoeit. Terwijl jij je bekommert om de vlek in je shirt, slaat de behulpzame dief toe. De meeste paspoortdieven werken echter in paren. Het kan dus best zijn dat zijn handlanger het daadwerkelijke klusje uitvoert.Als jij de pech hebt om getorpedeerd te worden, wijs enige hulp dan af, concentreer je op je bezittingen en loop weg. Hoe vaak gebeurt het immers nu dat er écht iemand per ongeluk een flesje drinken over je heen giet? 


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.