image
Getty Images

Zo behandel je de 10 gevaarlijkste insectenbeten

De pijnlijkste insectenbeet uit dit lijstje wordt omschreven als de ergste pijn die er bestaat ... Hoe dat gemeten wordt? Door Justin Schmidt, een Amerikaanse onderzoeker die zich liet bijten door meer dan 150 insectensoorten. We tellen af van tien naar één: kijk uit voor deze heetgebakerde beestjes!

10. Agapostemon

AgapostemonAgapostemon (Foto: John Flannery, Flickr)

Wat voor insect: de groenblauwe agapostemon, ook wel zweetbij, is een bijensoort die alleen op het westelijk halfrond voorkomt, van Canada tot Argentinië. Hij wordt zo genoemd omdat hij op het zoute zweet van mensen afkomt. 

Wat voor pijn: een lichte, korte, vluchtige pijn. Probeer de angel er zo snel mogelijk uit te halen en het gif eruit te halen. Dit is mogelijk met behulp van een medische kit. Maar ook door het simpel te ontsmetten verminder je de pijn. Probeer er niet aan te krabben, want dit kan een infectie veroorzaken. Als je écht veel last hebt na de steek, kun je er verkoelende middelen op smeren met een pleister eroverheen. 


9. Vuurmier

VuurmierVuurmier (Foto: Marufish, Flickr)

Wat voor insect: de vuurmier staat bekend om zijn pijnlijke steek; vandaar de naam. Het diertje is maar een paar millimeter groot, maar kan heel wat bulten veroorzaken. De meest voorkomende soort houdt zich momenteel op in Amerikaanse tuinen en komt van origine uit Zuid-Amerika. 

Wat voor pijn: plotselinge, scherpe pijn die twee tot vijf minuten aan blijft houden. Behandel de steek direct met koud water en zorg dat je het ontsmet. Leg er daarna een koelelement op en smeer er eventueel verlichtende zalf op. 


8. Acaciamier

AcaciamierAcaciamier (Foto: Ryan Somma, Flickr)

Wat voor insect: de acaciamier komt voor in Zuid-Amerika en Afrika. Hij leeft in acaciaplanten en -bomen. Het komt wel eens voor dat het in één plant of boom krioelt van de tienduizenden mieren. 

Wat voor pijn: een aparte, doordringende pijn. Alsof je een aantal steekjes in je huid krijgt. Deze pijn houdt vier tot zes minuten aan. Ook bij deze steek is het handig om direct te behandelen met koud water en eventueel zeep om het te reinigen. Daarna behandelen met zalf die de jeuk tegengaat.


7. Yellowjacket

YellowjacketYellowjacket (Foto: Audrey, Flickr)

Wat voor insect: de Yellowjacket is een wespensoort en leeft alleen in Noord-Amerika. Deze wesp staat bekend als vrij agressief en kan erg gemeen prikken.

Wat voor pijn: deze branderige pijn kan tot wel tien minuten aanhouden. Probeer het gif er zo snel mogelijk uit te halen. Maar doe dit níét met je duim en wijsvinger, aangezien dit infecties kan veroorzaken. Daarna is het zaak om te ontsmetten. Zo behandel je voornamelijk de pijn en jeuk die volgen. Verkoelende middelen helpen ook altijd er goed. 


6. Noord-Amerikaanse hornaar

Noord-Amerikaanse hornaarNoord-Amerikaanse hornaar (Foto: Ricky Wright, Flickr)

Wat voor insect: de Noord-Amerikaanse hoornaar of hornet is een grote wesp. De naam zegt het al: hij komt voornamelijk in Noord-Amerika voor. Heel af en toe zie je een exemplaar in Europa, maar dit is gelukkig zeldzaam.

Wat voor pijn: vol, hard en krachtig. De pijn houdt ongeveer vier minuten aan. Een goede tip is om een suikerklontje nat te maken met speeksel en over de zere plek te wrijven. Het schijnt te werken! 


5. Honingbij

HoningbijHoningbij (Foto: Darko Mareš, Flickr)

Wat voor insect: je kent hem waarschijnlijk, de honingbij. Deze bij is overal ter wereld te vinden, behalve in de Sahara en op de polen.

Wat voor pijn: een gekke, hete pijn. De pijn kan tien minuten aanhouden. Verwijder bij de steek zo snel mogelijk de angel. Na de steek blijft deze namelijk nog gif in je lichaam pompen. Daarna koel je het met water of verkoelende middelen. Er zal waarschijnlijk een blaar onstaan. 


4. Rode maaimier

Rode maaimierRode maaimier (Foto: Steve Jurvetson, Flickr)

Wat voor insect: de rode maaimier komt voor in Noord-Amerika. Voor een mier is hij met een grootte van zeven milimeter behoorlijk groot.

Wat voor pijn: enorm pijnlijk. De pijn blijf je erg lang voelen en is onverbiddelijk. De beet van een rode maaimier kan tot wel acht uur aanhouden. Het kan zijn dat er een allergische reactie optreedt. In dat geval moet je zo snel mogelijk naar een dokter gaan. Het is sowieso verstandig om te koelen totdat de pijn minder wordt. Ook is het niet gek als er erge huidirritatie optreedt. 


3. Papierwesp

Papierwesp (Foto: Reisreporter andrevdbeld)

Wat voor insect: de papierwesp is de bekendste wespensoort. Ze staan bekend om hun agressiviteit en steken snel. 

Wat voor pijn: heel erg bijtend en brandend. De pijn houdt vijf tot vijftien minuten aan. Deze steek moet je hetzelfde behandelen als die van de hoornaar. 


2. Pepsis

PepsisPepsis (Foto: Pavel Kirillov, Flickr)

Wat voor insect: de pepsis is een soort wesp die spinnen doodt. Deze wesp kan wereldwijd voorkomen, maar tref je vooral in de Amerika's, Afrika, Azië en Australië.

Wat voor pijn: heel heftig. Alsof je een elektrische schok krijgt, maar dan constant. Deze pijn houdt ongeveer drie minuten aan. Het gekke is dat deze steek geen zwelling zal veroorzaken. Wel moet je proberen het gif zo snel mogelijk uit je lichaam te krijgen en het goed te koelen om de pijn en jeuk iets meer tegen te gaan. 


1. Kogelmier

KogelmierKogelmier (Foto: Reisreporter WKerkhof)

Wat voor insect: voor een klein beestje richt de kogelmier enorme schade aan. Hij komt gelukkig niet voor in Nederland. Stammen in de Amazone, waar hij wél voorkomt, gebruiken de kogelmier voor een ritueel dat van jongens mannen moet maken. De knullen moeten een handschoen aan die is gevuld met kogelmieren. 

Wat voor pijn: de ergste pijn die er bestaat. De pijn houdt twaalf tot vierentwintig uur aan. Het beste is om gewoon direct naar het ziekenhuis toe te gaan. Deze pijn is amper vol te houden. Kijk maar eens naar dit filmpje: 

Om deze content te zien moet u marketing en statistieken cookies accepteren. Klik hier om uw voorkeuren te wijzigen, na het wijzigen kunt u de pagina verversen


Speciale dubbeldikke zomereditie Columbus Travel


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.