image
Mmackintosh

Paspoort kwijt in het buitenland? Dit moet je doen

Je hebt overal gezocht maar je paspoort is onvindbaar. Je moet het zijn kwijtgeraakt. Misschien is het zelfs gestolen! De datum van je terugvlucht nadert. Wat doe je?

Stap 1: Doe aangifte van verlies

Het kwijtraken van een reisdocument kan iedereen overkomen. Daarom is het handig om op de hoogte te zijn van de procedure. Om deze in gang te zetten is het zaak om zo snel mogelijk een melding van verlies te doen bij de politie. Op deze manier voorkom je dat iemand er misbruik van maakt. Zonder aangifte kan er immers geen tijdelijk reisdocument worden afgegeven.

Stap 2: Vraag een tijdelijk reisdocument aan

De aanvraag van een tijdelijk reisdocument, ook bekend als noodpaspoort of laissez-passer, doe je bij de Nederlandse ambassade of het consulaat ter plaatse. Houd rekening met de lokale kantooruren. De tarieven worden bepaald door de Nederlandse instelling in het desbetreffende land. In veel gevallen kun je deze kosten verhalen op je reisverzekering. Bestudeer hiervoor de polisvoorwaarden. Een tijdelijk reisdocument stelt je in staat om terug te keren naar Nederland. Daarna is het ongeldig. Voor kinderen gelden dezelfde regels. Heb je hulp nodig bij het traceren van de gegevens van de ambassade of het consulaat? Schakel dan je reisverzekeraar in. Zij kunnen je gemakkelijk aan het adres en telefoonnummer helpen. Of bel de helpdesk van het Bureau Nooddocumenten op Schiphol. De desk is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar.

Stel je reisplannen uit en doe aangifte in Nederland. Foto: Denise Jans

Stap 3: Stel je reisplannen uit

De procedure neemt een paar dagen in beslag. Als jij in de tussentijd een terugvlucht hebt te halen doe je er goed aan om deze, voor zover mogelijk, uit te stellen en om te boeken. Zonder (tijdelijk) reisdocument word je de toegang tot het vliegtuig vanzelfsprekend geweigerd. Denk ook aan het boeken van een accommodatie voor extra nachten.

Stap 4: Doe aangifte van verlies in Nederland

Je bent teruggekeerd op Nederlandse bodem. Wat nu? Bij terugkomst doe je aangifte van verlies bij de Nederlandse politie. Daarnaast dien je bij de gemeente een aanvraag in voor een nieuw paspoort. De boete voor het verlies of diefstal van een reisdocument is afgeschaft. Je maakt echter wel kosten voor de aanvraag van een nieuw paspoort.

Benieuwd hoe deze procedure in de praktijk werkt? Bekijk deze video van het ministerie van Buitenlandse Zaken over wat je moet doen als je je paspoort kwijt bent: