image
Getty Images

7 verrassend illegale dingen die je in Europa echt niet moet doen

Dat je niet mag wildplassen of door rood mag rijden, dat weten we allemaal wel. Maar je gezonde verstand gebruiken is niet altijd voldoende om aan de goede kant van de wet te blijven. Elk land in Europa kent zijn eigen wetten en regels en sommige daarvan zijn heel erg voor de hand liggend en sommige … nou ja, niet zo. Wist jij dat deze 7 dingen illegaal zijn om te doen in Europa? 


1. België, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Oekraïne, Rusland, Oostenrijk en Spanje: je paspoort niet bij je hebben

In veel landen in Europa is het verplicht je te kunnen identificeren. Foto: Getty Images

De eerste wet is voor ons in Nederland niet zo verrassend, maar we zijn niet het enige Europese land waar een identificatieplicht geldt. Ook in België, Duitsland, Hongarije, Italië, Oekraïne, Rusland, Oostenrijk en Spanje schrijft de wet voor dat personen te allen tijde een officiële identificatie bij zich dragen, te weten je paspoort of je identiteitskaart. Politieagenten, maar ook andere ambtenaren als boswachters en belastinginspecteurs, zijn bevoegd om om je identiteitsbewijs te vragen. En wist je dat je rijbewijs niet als officieel identiteitsbewijs geldt voor de toonplicht omdat er geen verblijfsstatus of nationaliteit opstaat, en een kopie van je paspoort ook niet afdoende is? Dus ook over de grens: altijd je paspoort op zak houden. 


2. Duitsland en Zwitserland: lawaai maken op zondag

In Duitsland is de Sonntagsruhe een groot goed. Foto: Getty Images

Hoewel de meesten van ons wel van een rustige zondag houden, is er geen Nederlandse wet waarmee je je buurman om de oren kunt slaan als hij zijn boor oppakt in het weekend. Dat ligt anders bij de oosterburen. In Duitsland is geluid maken op zondag, op feestdagen en in de late uurtjes een absolute no-no. Het geluidsniveau wordt wettelijk tot een minimum beperkt op zon- en feestdagen van 20.00 uur tot 07.00 uur. Dat betekent niet grasmaaien, niet boren, timmeren of zagen, Sterker nog zelfs zware vrachtwagens worden van de weg geweerd. En luid muziek afspelen of flessen naar de glasbak brengen kun je ook vergeten: echt elke vorm van lawaai maken wordt tijdens Sonntagsruhe als een strafbaar feit beschouwd. Doordeweeks kent het land een vergelijkbare regel als in Nederland: tussen 22.00 uur en 6.00 uur, de zogeheten Nachtruhe, dien je geluid tot een minimum te beperken. Soortgelijke maatregelen gelden in Zwitserland, die nog iets verder gaat met de regels: op zondag is het zelfs verboden om je was buiten op te hangen om te drogen.


3. Duitsland: zonder benzine komen te staan op de Autobahn

Zorg ervoor dat je nooit zonder benzine komt te staan in Duitsland. Foto: Getty Images

Hoewel zonder benzine stil komen te staan op zichzelf nauwelijks een misdaad genoemd kan worden, is het in Duitsland wél illegaal om te stoppen op de beroemde Autobahn als er geen noodgeval is. Niet op tijd tanken wordt niet gezien als een noodgeval, maar als laksheid van jou als chauffeur. Als je dus vergeet te tanken en sputterend tot stilstand komt op de federaal gecontroleerde hogesnelheidssnelweg, wees dan voorbereid op een boete. De vergoeding is normaal gesproken €70, maar kan aanzienlijk oplopen als je stilstaande auto ook nog een ongeval veroorzaakt.

Lees ook: Belangrijke verkeersregels om rekening mee te houden binnen Europa

4. Griekenland: hoge hakken dragen op archeologische sites

Laat je stiletto's thuis als je archeologische sites bezoekt in Griekenland. Foto: Getty Images

Als je op je favoriete stiletto’s komt opdagen voor een rondleiding door de ruïnes in Athene, kan je gevraagd worden om blootsvoets verder te lopen of anders rechtsomkeert te maken. In Griekenland is het namelijk verboden om hoge hakken te dragen op archeologische vindplaatsen zoals het Parthenon en het heiligdom in Delphi (evenals in vele openluchtamfitheaters die worden gebruikt voor openluchtconcerten in de lente en zomer), uiteraard vanwege schade die de puntige hakken veroorzaken op de historische bezienswaardigheden. De Griekse 'geen hakken'-regel is niet de enige waar reizigers op voorbereid moeten zijn: als je van plan bent oude monumenten in het land te bezoeken, laat dan al je eten en drinken (inclusief kauwgom!) thuis.


5. Italië en Oostenrijk: duiven voeren

Duiven voeren is in Venetie niet meer toegestaan. Foto: Getty Images

Waar wij het de normaalste zaak vinden om op de Dam in Amsterdam de duiven te voeren – en je zelfs zakjes voer kunt kopen – kun je dat op het immens populaire Piazza San Marco in Venetië beter uit je hoofd laten. In de Italiaanse stad. die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is het voeren van deze vogels sinds 2008 verboden - en terecht: zure uitwerpselen die door duiven worden achtergelaten, beschadigen de delicate mozaïeken die historische gebouwen en monumenten sieren. Hierdoor kunnen boetes voor het voeren van duiven in Venetië oplopen tot wel €700. 
Sinds 2014 beschouwt de Oostenrijkse stad Wenen het voeren van duiven ook als een overtreding. Word je betrapt, mag je ter plekke een boete van €36 ophoesten.


6. Italië: eten nuttigen op historische locaties

Het nuttigen van eten is bij Italiaanse bezienswaardigheden niet toegestaan. Foto: Getty Images

Had je je verheugd op een picknick op de Spaanse Trappen of een lekker bakje koffie to go tijdens je rondleiding door het Colosseum? Zet dat dan maar snel uit je hoofd! Het beroemde gezegde luidt niet voor niets: ‘Als je in Rome bent, doe dan zoals de Romeinen doen …’ In dit geval betekent dat ‘laat je snacks thuis als je bezienswaardigheden bezoekt. In Italiaanse steden als Rome, Florence en Venetië is eten en drinken rond openbare gebouwen en historische monumenten verboden. Op populaire pleinen zoals het San Marcoplein in Venetië, bij historische fonteinen zoals Trevi in Rome en bij belangrijke monumenten wil je niet betrapt worden met lekkers door de lokale polizia: schending van de regels kan je een boete opleveren tussen de €40 en €240. Sterker nog, als je het in Rome te bont maakt, kun je zelfs tijdelijk verbannen worden uit het centrum door de lokale autoriteiten. Vermijd in Florence tussendoortjes op trottoirs, in de deuropeningen van winkels of op de openbare weg waar dan ook in het historische centrum van de stad. In 2018 introduceerde de stad een verbod op wandelend snacken in de populairste straten van het centrum tijdens lunch en diner. Reizigers die de regel overtraden konden op een boete rekenen tussen de €150 en €500.

Ook interessant: Doe dit vooral niet! 8 verrassende dingen die in andere Europese landen beledigend zijn

7. Spanje: rondlopen in je zwemkleding

Zorg dat je gekleed bent als je het strand van Barcelona verlaat. Foto: Getty Images

De lokale politie in Barcelona en Palma de Mallorca maakt het niet uit of je net van het strand komt; als je het zand en de promenade achter je hebt gelaten, dien je je aan te kleden. In je bikini of zwembroek door de straten van deze Spaanse steden slenteren wordt niet alleen afgekeurd, het wordt beboet. Sinds 2011 verbiedt Barcelona bikini's op straat. Wie zich daar niet aan houdt, kan een boete krijgen tot €295. Mallorca vaardigde in 2014 een verbod uit op het dragen van zwemkleding in banken, winkels, musea, het openbaar vervoer en in het stadscentrum, met boetes tot €565.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!