image
Getty Images

Topdrukte op de vliegvelden in het hoogseizoen: dit is wat je ertegen kunt doen

Schiphol vreest de vakantiedrukte in juli en augustus en weert duizenden reizigers. De luchthaven kan de drukte niet aan, maar hoe zit dat elders? Wij deden navraag bij de luchthavens in Nederland en net over de grens. Met deze adviezen ga jij komende zomer goed voorbereid de lucht in!

Schiphol: dit zijn de drukste dagen

Voor veel reizigers valt de zomervakantie in het water: in juli mogen er dagelijks maximaal 67.500 reizigers vertrekken vanaf Schiphol, in augustus gaat het om 72.500 reizigers. Toen Schiphol in de meivakantie aan airlines vroeg om vluchten te schrappen om de drukte het hoofd te bieden, waren er 90.000 reizigers. Voor deze zomer betekent de maatregel dat er in juli gemiddeld liefst 13.500 passagiers per dag hun vlucht geannuleerd zien worden.

Is jouw vlucht geannuleerd? Dit zijn jouw rechten als passagier

Schiphol roept vliegmaatschappijen op om de vluchten te verplaatsen naar andere vliegvelden. Voor wie wel vanaf Schiphol kan vliegen, zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden.

Na alle verhalen over lange wachttijden nemen veel passagiers het zekere voor het onzekere: dan maar heel wat uren op de luchthaven doorbrengen, maar de vlucht missen is geen optie. Maar als passagiers veel te vroeg voor de vlucht komen, werkt dat de drukte juist alleen maar in de hand. Schiphol roept passagiers dan ook op om níét meer dan vier uur voor de vlucht op het vliegveld te zijn. Het gaat allereerst om een dringend verzoek, maar tickets worden ook gecontroleerd om te bepalen of reizigers de vertrekhal al in mogen.

De drukste dagen op Schiphol in juli:

  • Maandag 11 juli, vrijdag 15 juli, zondag 17 juli, maandag 18 juli, donderdag 21 juli, vrijdag 22 juli, zondag 24 juli, maandag 25 juli, donderdag 28 juli, vrijdag 29 juli, zondag 31 juli.

Wat verder opvalt aan de verwachte drukte op Schiphol is dat de piekdagen nooit op dinsdagen en woensdagen zijn. We kunnen concluderen dat maandag en vrijdag de slechtste dagen zijn om te vliegen in het hoogseizoen.


Rotterdam: twee uur voor vertrek aanwezig

Rotterdam The Hague Airport adviseert om twee uur voor vertrek aanwezig te zijn. Eerder komen heeft geen zin, want de check-in-balies zijn dan nog gesloten en daarmee wordt de drukte op de luchthaven alleen maar groter. Rotterdam The Hague Airport heeft óók last van de krapte op de arbeidsmarkt en waarschuwt reizigers voor rijvorming en langere wachttijden. Buiten, nog voor de check-ins, staat een tent opgesteld om de wachtenden te beschermen tegen zon en regen. Die tent kwam in de meivakantie al goed van pas, toen de luchthaven bijna 7.000 bezoekers per dag ontving en daarmee een piek bereikte die hoger was dan pre-corona.


Eindhoven: drie uur voor vertrek aanwezig

Eindhoven Airport maakt zich op voor een druk zomerseizoen. De luchthaven adviseert reizigers om minimaal drie uur voor vertrek aanwezig te zijn. Om de zomerdrukte enigszins te spreiden, gaat het vliegveld al om 04.30 uur open, om de eerste reizigers al voor de piekperiode uit door de terminal te loodsen. Ondanks dat de personeelstekorten uiteraard ook voor Eindhoven Airport gelden, is de luchthaven relatief goed door de drukte van de meivakantie heen gekomen.


Brussel: handige applicatie voor vertrek

Waar de Nederlandse luchthavens grote moeite hadden met het verwerken van de paasdrukte, draaide Brussels Airport (Zaventem) nog op 70% van het aantal passagiers pre-corona. De verwachting is dat het komende zomer zal oplopen naar 80%. Die aantallen kan de luchthaven goed aan, maar er zullen altijd piekdagen zijn. Om reizigers zo goed mogelijk te adviseren, heeft Brussels Airport een applicatie ontwikkeld die precies vertelt wanneer je op de luchthaven moet zijn. De app houdt rekening met de drukte van dat moment, het aantal passagiers, de bezetting, check-in-informatie en nog meer factoren. Check vier dagen voor de vlucht het advies van de luchthaven hoe lang je van tevoren op het vliegveld moet zijn.


Düsseldorf: politie helpt mee

De personeelstekorten zijn ook bij onze oosterburen een groot probleem. Düsseldorf Airport verwacht ook komende zomer weer op de laatste benen te lopen. Sterker nog, de security checks worden volledig gedragen door de Deutsche Schutz- und Wachdienst, onderdeel van de regionale politie. Medewerkers van de luchthaven kunnen zo weer elders worden ingezet. Sommige airlines openen de check-in al om 03:00 uur 's nachts om de passagiers over meer uren te kunnen verdelen. Düsseldorf Airport verzamelde wat handige tips en tricks, zodat je sneller op de juiste plek komt.


Wil je op de hoogte blijven van de beste reistips? Bekijk dan onze themapagina Reisadvies.
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.