image
Getty Images

Wat voor type reiziger ben jij? Doe de test!

Leuke testjes op sites van reisorganisaties of je favoriete reismagazine, wie kent ze niet? Vaak blijft het bij een vraag of acht (wat stop jij als eerst in je reiskoffer?) en echt de diepte in gaat het zelden. Het kan ook wetenschappelijker: je karakter zegt veel over de manier van reizen die bij jou past. Doe de test en ontdek zelf wat voor reiziger jij bent!

De Myers-Briggs persoonlijkheidstest

Myers-Briggs persoonlijkheidstest voor reizigers

Als je meer wilt weten over je karakter, kom je al snel bij de Myers-Briggs type-indicator (MBTI). Deze test verdeelt mensen in zestien verschillende persoonlijkheidstypen. Dat voelt gelijk een stuk serieuzer dan een jolige classificatie in backpackers, beach bums en thuisblijvers.

Volgens de test is je karakter opgebouwd uit de volgende vier categorieën: je bent introvert of extravert (I of E, introversion/extraversion), concreet of intuïtief (S of N, sensing/intuition), denkend of voelend (T of F, thinking/feeling) en sturend of informerend (J of P, judging/perceiving). Dat is ook gelijk het grootste manco van deze indicator. Je bent in de uitkomst óf het één, óf het ander. Critici merken op dat een gradatie beter zou zijn, want het is goed denkbaar dat je bijvoorbeeld 55% extravert en 45% introvert bent.

Toch, je weet dat iets wetenschappelijk verantwoord is als je er maar liefst 88 vragen (!) voor moet beantwoorden. Dat dacht ik tenminste, maar wat blijkt? Het belangrijkste doel van de MBTI is het vergroten van je zelfbewustzijn, als hulpmiddel bij persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is het een hit in het bedrijfsleven, omdat de test inzicht geeft in de verschillende talenten van werknemers.


De proef op de som

Persoonlijke groei, meer onderling begrip en elkaar aanvullen als team – allemaal aardig natuurlijk, maar ik wil weten of de verkregen inzichten vertellen wat de ideale reis voor iemand is. Ik nam de proef op de som en vroeg mijn collega’s de test in te vullen.

Marije van de VlekkertProefpersoon 1: Marije van de Vlekkert, fotograaf Columbus Travel
Type: INFJ (introvert, intuïtief, voelend, sturend)
Mijn ideale reis:
Alles begint voor jou met menselijk contact. Je bent idealistisch en helpt anderen graag. Nieuwe mensen leren kennen in een homestay is jou dan ook op het lijf geschreven: jezelf compleet onderdompelen in een vreemde cultuur en op een dieper niveau contact maken met de lokale bevolking. Maar vergeet niet om af en toe aan jezelf te denken. Dan is het fijn om helemaal tot rust te komen in de ongerepte natuur, bijvoorbeeld op IJsland.

Klopt dat wel?
Marije: ‘Wanneer ik naar een land ga waar ik de taal niet spreek, begin ik meteen met een cursusje Duolingo. Het contact met locals is voor mij heel belangrijk. Als ik ergens heenga wil ik er ook echt meer van weten: hoe het is om daar te wonen? Het stellen van die vragen – bij voorkeur in de juiste taal! – is voor mij als fotograaf extra belangrijk. Ik zie het resultaat terug in de gezichten tegenover me én in de foto’s die ik maak.’


Vellah BogleProefpersoon 2: Vellah Bogle, online contentmanager Columbus Travel
Type: ENTP (extravert, intuïtief, denkend, informerend)
Mijn ideale reis:
Wat dacht je van Berlijn, Tokio of New York? Jouw droomomgeving is een grote stad die blijft prikkelen en voldoende mogelijkheden biedt om je tussen de locals te begeven. Plannen vooraf uitwerken? Nergens voor nodig – jouw nieuwsgierigheid en de gesprekken met wie je maar tegenkomt leiden vanzelf naar bijzondere musea, creatieve hotspots en trendy restaurants.

Klopt dat wel?
‘Ik houd wel van een beetje reuring op z'n tijd. New York vond ik fantastisch, Berlijn ook. Ik laat me graag verrassen door het onbekende, maar combineer dat met een beetje voorwerk, anders ben ik bang dat ik alle excitement mis. Vooraf kijk ik wat voor gave musea of tentoonstellingen er zijn, maar laat ook ruimte voor spontaniteit. Het liefst zoek ik de buitenwijken op, ontdek de plekken waar toeristen niet komen. Het hoeft niet altijd groot: ik word net zo gelukkig van aanschuiven in een bar in een gehucht. Daar ervaar ik echt de ontdekkingsreiziger in mezelf.’


Joost SmetsProefpersoon 3: Joost Smets, schrijver Columbus Travel & In Eigen Land
Type: ISTJ (introvert, concreet, denkend, sturend)
Mijn ideale reis:
Een geplande citytrip is jou op het lijf geschreven. Een historische tour naar Rome, Praag of Washington bijvoorbeeld. ISTJ’ers zijn volgens de MBTI de grootste droogkloten die er zijn. Ze laten niets aan het toeval over, plannen hun reis van A tot Z, houden van geschiedenis en weten vooraf in welk restaurant ze willen eten. Vroeg naar bed? Lekker rustig. Vroeg uit de veren? Graag! Het liefst gaan ze alleen op pad, zodat niemand ze voor de voeten loopt, of met een select gezelschap van dierbare vrienden of familieleden.

Klopt dat wel?
‘Er zijn weinig dingen waar ik zo van gruwel als stedentrips. Rome, Praag of Washington? Ik moet er niet aan denken! Maar inderdaad, voor geschiedenis en vreemde tradities ben ik wel te porren. Ik reis graag met een klein groepje vrienden of mijn eigen gezin. In beide gevallen plan ik de route. Naar de zin van mijn kinderen hadden we deze zomer best wat minder Lycische ruïnes mogen bezoeken … Wat ik mis: natuur! Daarover wordt bij ISTJ met geen woord gerept.’


Meer onderzoek nodig

Ook al benadrukken wetenschappers dat de MBTI beslist niet wetenschappelijk is, een moment van reflectie kan geen kwaad voor je halsoverkop voor al je vrienden een stedentrip naar New York of skivakantie in de Alpen boekt. Sluit de reis wel aan bij hun karakter? Voor je het weet heb je zo’n ISTJ-zuurpruim in de groep die jouw leuke initiatieven niet waardeert. Hoe we nu wetenschappelijk bepalen wat voor ons de meest uitgekiende reis is? Daarvoor is meer onderzoek nodig, dus probeer eens iets nieuws en trek je eigen conclusies.


Jouw ideale reis volgens de persoonlijkheidstest: 

Nog even alle afkortingen op een rij:
I: introvert | E: extravert | S: concreet | N: intuïtief  | T: denkend | F: voelend | J: sturend | P: informerend

 • ISTJ - de planner: je maakt het liefst een historische citytrip zonder mensen die je voor de voeten lopen
 • ISFJ - de ondersteuner:  je gaat het liefst hiken en kamperen met vrienden
 • INFJ - de voorziener: jij leert het liefst nieuwe mensen kennen in een homestay
 • INTJ - de ontwikkelaar: je reist het liefst solo naar een stad bomvol architectuur en geschiedenis
 • ISFP - de avonturier: in het hier en nu met vrijwilligerswerk of een wellness retreat
 • ISTP - de virtuoos: vreemde culturen, tradities en festivals
 • INFP - de mediator: met je maatje naar creatieve, kleurrijke plekken
 • INTP - de logicus: kom tot rust in de natuur of kies voor een staycation
 • ESTP - de ondernemer: op avontuur tijdens een roadtrip, jungletocht of zeilreis
 • ESFP - de entertainer: mooi weer, een groep vrienden, lekker eten en drinken – relax!
 • ENFP - de ontdekker: last-minute naar een festival of stad met trendy uitgaansscene
 • ENTP - de onderzoeker: begeef je tussen de locals in een bruisende stad
 • ESTJ - de leidinggevende: organiseer een reis voor jou en je vrienden of ga backpacken
 • ESFJ - de consul: van een familievakantie tot bijzondere festivals: als de mensen om je heen maar blij zijn
 • ENFJ - de visionair: exotisch, opwindend en off-the-beaten-path
 • ENTJ - de strateeg: backpacken, de woestijn in of skiën: voor jou is geen berg te hoog

Dus, wat voor type reiziger ben jij? Doe de test en laat ons hieronder in de reacties weten welke persoonlijkheid jij bent en of je je kunt vinden in de uitslag!


Meer leuke testjes? Kijk op onze quizpagina.
Blijf op de hoogte van al het reisnieuws en andere interessante wetenswaardigheden via Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.