image
Getty Images

Stedentrip Napels: 15 tips (én podcast!) voor activiteiten, bezienswaardigheden en eten en drinken

Van wereldberoemde kunstwerken en streetfood tot archeologische opgravingen en zonovergoten eilanden — wij delen de leukste tips voor drie bruisende dagen in Napels.

Podcast: 72 uur in Napels

We delen de beste insidertips voor drie heerlijke dagen in Napels: de leukste (onbekende) musea, buurten en culturele hotspots. Plus: de beste plekken voor een hapje en een drankje en de leukste uitstapjes net buiten de stad. Met Columbus Travel-hoofdredacteur Mark Mackintosh en SRC-reisleider Marjorie van Beekum.

Bezienswaardigheden die je niet wilt missen

1. Galleria Umberto

Galleria Umberto

Zoetekauw? Bezoek Galleria Umberto, een overdekte winkelpassage uit de negentiende eeuw. Hier vind je luxewinkels en eettentjes. Proef bij La Sfogliatella Mary sfogliatella, een gebakje met zoete ricotta.


2. Museo Archeologico Nazionale di Napoli (MANN)

Museo Archeologico Nazionale di Napoli

Slechts tijd voor één museum? Laat het dan het Museo Archeologico Nazionale di Napoli (MANN) zijn. Dwaal langs opgravingen uit Pompeï en Herculaneum, bewonder een gigantisch mozaïek van Alexander de Grote die tegen de Perzen vecht en verbaas je over de grootte van de Farnese-beeldencollectie uit de Oudheid. Trek hier zeker anderhalf uur voor uit. Toegang bedraagt € 18 per persoon.


3. Cappella Sansevero

Cappella Sansevero

Cappella Sansevero, een klein maar populair museum in een voormalige kapel, is alleen al vanwege de Gesluierde Christus van Giuseppe Sanmartino een bezoekje waard. Naast de 28 beeldhouwwerken in barokstijl, kun je er ook anatomische modellen en een plafondschildering zien. Toegang bedraagt € 10 per persoon.


Lees ook: 18 tips (én podcast) voor activiteiten, bezienswaardigheden en eten en drinken in Wenen.

4. Museo di Capodimonte

Museo di Capodimonte.

Museo di Capodimonte is een van de omvangrijkste musea van Italië en telt twee hoofdcollecties. Op de begane grond worden klassieke, voornamelijk Romeinse sculpturen geëtaleerd en op de eerste en tweede verdieping wandel je tussen dertiende- tot achttiende-eeuwse doeken. Het op een heuvel gelegen museum is met afstand de beste plek om schilderijen uit de ondergewaardeerde Napolitaanse School te zien. Tot slot kun je doorlopen naar de ruimtes met hedendaagse werken. Toegang bedraagt € 15 per persoon.


6. Santa Chiara-kerk

Santa Chiara-kerk

Breng een bezoek aan de Santa Chiara-kerk voor wat bezinning. De kloostertuin is de perfecte plek voor een rustmoment tussen de sinaasappelbomen en zuilen met maiolica (geglazuurde keramiek). In het museumpje leer je over de stadsgeschiedenis. De toegangsprijs is € 6 per persoon.


7. Rione Sanità

Rione Sanità.

Ontdek het echte Napels in Rione Sanità, ten noorden van het historische centrum. Deze volkswijk heeft geen al te beste reputatie, maar wie daar echter doorheen prikt krijgt een onvervalst inkijkje in het alledaagse leven van Napels: warme mensen, ronkende scooters, gevulde terrasjes en een drukbezochte dagelijkse markt.


8. Quartieri Spagnoli

Quartieri Spagnoli. Foto: Marco Rutten.

Quartieri Spagnoli is een volkswijk gelegen tussen de Vomero-berg en Via Toledo, de centrale verkeersader van de stad. De wijk bestaat uit een wirwar van straatjes en staat bekend als de Spaanse buurten. Hier ervaar je het authentieke o nnapulitano (Napolitaans), dat nergens anders in Zuid-Italië zo aanwezig is.


9. Amalfikust

Amalfi coast

Je zult niet de enige zijn die aan de wonderschone Amalfikust van het zoete leven proeft. Gelukkig kun je de massa makkelijk omzeilen. Voor een verpletterende eerste indruk neem je de bus vanuit Napels over de Weg van de Duizend Bochten, met de Tyrreense Zee aan de ene kant en citroenen, druiven en olijven aan de andere. Een snellere optie is de ferry vanuit Napels. Niet alle kustplaatsen worden overlopen. Het aantal toeristen dat Minori en Maiori bezoekt, is nog steeds te overzien. Tijd en energie? Leg dan te voet Il Sentiero degli Dei of het Pad van de Goden af.


10. Pompeï en Herculaneum

Pompeï.

Het verhaal van Pompeï is bekend: door een uitbarsting van de Vesuvius, in het jaar 79 na Christus, raakte de Romeinse stad bedolven onder een dikke laag as en puimsteen. Als je door de ontaarde straten loopt, krijg je een goed beeld van het leven in het Rijk — de Romeinen kenden bars, winkels, theaters en zelfs zebrapaden. Om er snel te komen neem je het Circumvesuviana-treintje vanuit Napoli Garibaldi naar Pompei Scavi. Herculaneum doet weliswaar onder voor Pompeï, maar is onbekender en aanzienlijk rustiger.


Ook interessant: Stedentriptips in Madrid voor bezienswaardigheden, activiteiten en eten en drinken. 

11. Metropolitana dell'Arte

Metropolitana dell'Arte

Als je afdaalt naar of uitstapt bij een van de Stazioni della Metropolitana dell'Arte, weet je niet wat je ziet! Acht haltes van lijn 1 kregen een make-over van gerenommeerde kunstenaars en architecten uit binnen- en buitenland. Onze favoriet is het station Toledo, dat aanvoelt als een warm bad van mozaïek, naar een ontwerp van de Spaanse architect Oscar Tusquets Blanca. Je kunt meelopen in een georganiseerde Metro Art Tour langs de mooiste kunstinstallaties. De tour kost € 7 p.p.


12. Ospedale delle Bambole

Ospedale delle Bambole

Dank jij de kapotte bambola (lappenpop) van je jonge zoon of dochter af in het bijzijn van een lokale poppendokter, dan zijn de poppen aan het dansen! In het poppenziekenhuis Ospedale delle Bambole kunnen zelfs de meest kansarme patiënten worden geholpen. De werkplaats, die al vier generaties in gebruik is, doet nu ook dienst als museum. Terwijl je tussen de plastic ledematen loopt, leer je meer over de 'popcultuur'. Kinderen mogen hun favoriete pop meenemen voor een controle.


13. De Duomo

De Duomo

Veel Napolitanen nemen het christelijke geloof bloedserieus. In de Duomo, de kathedraal, vind je een kapel waarin het gestolde bloed van de heilige Januarius tentoon wordt gesteld in glazen ampullen. Men gelooft dat het bloed voorspoed brengt. Als men maar vlijtig genoeg bidt, gaat het gestolde bloed drie keer per jaar vloeien. Gebeurt dat niet? Dan ligt er onheil op de loer. De lokale voetbalclub zal verliezen. Of erger nog: de Vesuvius zal uitbarsten! Gelukkig gaat het al lange tijd goed. Toegang kost € 3,50 per persoon. Er worden ook processies gehouden ter ere van de beschermheilige.


Eten en drinken

1. Sorbillo en Il Miracolo

Pizza in Napels. Foto: Marco Rutten.Foto: Marco Rutten

Het is haast crimineel om Napels te verlaten zonder een klassieke pizza te eten. De stad telt maar liefst achtduizend pizzeria's. De pizza's van Il Miracolo zijn, in tegenstelling tot die van Sorbillo, nog niet ontdekt door het grote publiek en net zo lekker. Ook lekker: een dubbelgeslagen pizza a portafoglio of een pizza fritta (gefrituurde pizza).


2. Gelateria Mennella
gelateria napels

Niets is lekkerder dan je dag afsluiten met gelato. Het ijs van Gelateria Mennella wordt ambachtelijk gemaakt met ingrediënten uit de omgeving, zoals abrikozen uit een boomgaard tegen de Vesuvius en walnoten uit Sorrento. Nog zo'n ijsinstituut is Rol Gelateria, waar niet alleen het originele assortiment, maar ook de ijssalon in de smaak valt.


Lees ook: De beste reistips (+podcast) voor een vakantie in Dubai.

Napels. Foto: Marco Rutten.
Meer tips voor 72 uur in Napels:

•    Reizen naar Napels en Zuid-Italië
•    Romeins verleden rond Napels
 


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.