image
REDACTIE

Stedentrip Madrid: tips (én podcast!) voor bezienswaardigheden, activiteiten en eten en drinken

Opgelapte gevels, autoluwe straten en lommerrijke pleinen — het eens zo chaotische Madrid is leefbaarder en bruisender dan ooit. Wij delen de leukste en origineelste tips voor drie onvergetelijke dagen in de culturele hoofdstad van Spanje.

Podcast: 72 uur in Madrid

Insidertips voor drie heerlijke dagen in Madrid: de leukste (onbekende) musea, buurten en culturele hotspots. Plus: de fijnste dakterrassen voor een hapje en een drankje en de beste plekken om even te ontspannen in het groen. Met Columbus Travel-hoofdredacteur Mark Mackintosh en SRC-reisleider Qurina Dijkstra.

Bezienswaardigheden die je niet wil missen

1. Parque del Retiro

Parque Del Retiro in Madrid.Parque Del Retiro. Foto: Fernando Cortes 

De vele parken zijn de longen van de stad en ideale rustpunten voor Madrilenen en reizigers die even op adem willen komen. Parque del Retiro, met zijn tuinen, meertjes en cafés, betekent letterlijk 'toevluchtsoord'. Midden in het park ligt het Palacio de Cristal, een kristallen 'paleis' dat werd gebouwd om tropische planten te etaleren en geïnspireerd op het inmiddels verdwenen Crystal Palace in Londen. Verwonder je over het ogenschijnlijk fragiele geraamte en zijn weerspiegeling in de vijver. Terwijl je rondstruint vergeet je dat je je in het hart van een miljoenenstad bevindt. Tijdens het jaarlijkse volksfestival San Isidro vindt er bij het grote meer een vuurwerkshow plaats.


2. Stijltuin Campo del Moro

Stijltuin Camp Del Moro. Foto: Eduardo RodriguezStijltuin Campo Del Moro. Foto: Eduardo Rodriguez

Campo del Moro, een romantische stijltuin tussen het Koninklijk Paleis en Madrid Río, is een van de vele stadsoases die zelden worden bezocht. De groenruimte is keurig onderhouden en openbaar. Er worden ook gratis concerten gehouden. Open van 10 tot 18 of 20 uur.


Lees ook: 18 tips (én podcast) voor activiteiten, bezienswaardigheden en eten en drinken in Wenen.

3. Museo del Romanticismo

Museo del Romanticismo. Foto: Museo del RomanticismoMuseo del Romanticismo. Foto: Museo del Romanticismo

Van de pianovleugels en porseleinen poppen tot de enorme olieverfschilderijen en vergulde meubels, in de 26 kamers van het Museo del Romanticismo is het negentiende-eeuwse leven van de Madrileense middenklasse perfect gereconstrueerd. Hoogtepunt is de balzaal en het werk van de kunstschilders Goya en José Aparicio Inglada. Entree kost € 3 p.p.


4. Kunsthub El Matadero

Kunsthub El Matadero. Foto: Kunsthub El MataderoKunsthub El Matadero. Foto: Getty.

El Matadero, een slachthuis en veemarkt aan de rand van de stad, was rijp voor de slacht maar werd nieuw leven ingeblazen als kunstcentrum. Benieuwd wat voor vlees je in de kuip hebt? Verspreid over meerdere paviljoenen ervaar je hedendaagse kunst met een rauw randje. Gratis entree.


5. Cultureel centrum La Tabacalera

Voor de liefhebber van alternatieve kunst heeft de wijk Lavapiés veel te bieden. Neem de oude sigarenfabriek La Tabacalera. Toen de tabaksindustrie op de fles ging, kwam het gebouw leeg te staan en werd het bezet door een kraakbeweging. De gemeente besloot te interveniëren en gaf het gebouw een publieke functie: één deel is een vergaderplek voor alle buurtcomités, in het andere deel zorgt het Spaanse Ministerie van Cultuur elke twee maanden voor een nieuwe, gratis te bezoeken kunsttentoonstelling. Ook worden er workshops georganiseerd, van dans tot cursussen Spaans. Of houd het bij een gratis lesje fietsen repareren. Ook handig!


6. Conde Duque

Conde Duque. Foto: Estudio PerplejoConde Duque. Foto: Estudio Perplejo

Conde Duque is gehuisvest in een oude kazerne en biedt een podium aan schilder- en tekenkunst, grafisch werk, beeldhouwwerk en fotografie.


Ook interessant: 15 tips (én podcast) voor activiteiten, bezienswaardigheden en eten en drinken in Napels.

7. Caixa Forum

Caixa Forum in Madrid. Foto: Pablo VicensCaixa Forum. Foto: Pablo Vicens

CaixaForum wordt gesponsord door de Catalaanse bank La Caixa en omvat een hele reeks musea, galerieën en tentoonstellingsruimtes in tal van Spaanse steden. De vestiging in Madrid gaat schuil in een oude elektriciteitscentrale en is misschien wel de meest in het oog springende van allemaal. Zelfs als de tijdelijke tentoonstellingen niet op jouw lijf geschreven zijn, is het de moeite waard om de architectuur en de Vertical Garden van Patrick Blanc in je op te nemen. Entree kost € 6 p.p.


8. Museo Sorolla

Museo Sorolla in Madrid. Foto: John GreimMuseo Sorolla. Foto: John Greim

De Spaanse impressionist Joaquín Sorolla y Bastida staat bekend om zijn sprankelende doeken. Zijn oude woon-en werkplek is omgetoverd tot een heerlijk museum  dat nooit echt druk is en waar je geen uren voor nodig zult hebben. Er zit ook een tuin bij. Als je daar gaat zitten met een boek, verlies je alle besef van tijd. Entree kost € 3 p.p.


9. Casa de América

De naam zegt het al: Casa de América heeft een sterke focus op Latijns-Amerika. Op specifieke dagen kun je het oude pand en de kunstschatten die het herbergt — historische doeken, glaswerken en tapijten — bezoeken met een gids. Verder kun je hier terecht voor kortlopende tentoonstellingen en literaire bijeenkomsten. Check vooraf de evenementenkalender. 


10. Museo ABC

ABC museum Madrid. Foto: GettyImagesABC museum. Foto: Getty Images

Pal naast het eerder genoemde Conde Duque, in een omhulsel dat in 1891 in gebruik werd genomen als de eerste Mahou-bierbrouwerij van Madrid, kun je door de gehele recente kunstgeschiedenis (1890 tot 2010) van het land lopen. Museo ABC weet daarnaast te prikkelen met wisselende tentoonstellingen en zijn fraaie exterieur. De entree is gratis.


Wijken die je niet wilt missen

1. Lavapiés

Lavapies stadswijk in Madrid. Foto: r2hoxLavapiés. Foto: r2hox

Het Madrileense Lavapiés wordt alom geprezen als een van de hipste wijken ter wereld, maar is zeker geen allemansvriend. De voorheen grauwe volksbuurt, ten zuiden van het centrum, werd zo'n vijftien jaar geleden nog genoemd als een plek om ’s avonds niet te laat te blijven hangen. Lavapiés is een wijk van de kleine uurtjes, waar om negen uur 's ochtends de rolluiken nog gesloten zijn, maar om vier uur ’s nachts de kroegen bruisen. Een wijk van trots activisme én een wijk die bekendstraat om zijn verscheidenheid. Hier delen vrouwen in legerbroeken met afrokapsels een bankje met studenten en oude mannetjes met Spaanse platte petten op. De heuvelachtige straatjes vol barren en muurschilderingen verken je het beste te voet. Plaza Lavapiés is een goed startpunt.


2. Chueca en Malasaña

Stadswijk Chueca Madrid. Foto: GettyImagesChueca. Foto: GettyImages

De namen van Chueca en Malasaña, aan elkaar grenzende arbeiderswijken uit de negentiende eeuw, refereren aan het traditionele volkse karakter van de buurten. Chueca verwijst naar Federico Chueca, die populaire operaliedjes componeerde, en Malasaña is vernoemd naar een meisje dat werd geëxecuteerd tijdens de Madrileense opstand tegen Napoleon in 1808. In de twintigste eeuw raakte dit deel van de stad langzaam in verval en kwam het synoniem te staan met criminaliteit, prostitutie en drugshandel. Het tij begon te keren toen in 1975 het dictatoriale bewind van Franco eindigde en er een nieuwe wind door Spanje woei. Studenten, kunstenaars en homoseksuelen trokken de buurten in en creëerden een levendige culturele underground, die nu als La Movida Madrileña (de Madrileense beweging) bekendstaat. Sindsdien heeft Chueca zich ontpopt tot het middelpunt van de gay community in Madrid en trekt Malasaña nog steeds veel mensen die op de een of andere manier buiten de mainstream (willen) vallen. Beide buurten genieten faam als levendige uitgaansplekken — aan clubs en bars geen gebrek — maar ook overdag is het hier genieten. Dankzij de kleine, nauwe straatjes en vele boetiekjes, galerieën en cafés kun je heerlijk slenteren of op een terras het stadsleven gadeslaan. Als je bent uitgekeken op de monumentale paleizen en kerken van historisch Madrid, is dit de plek om de menselijke maat terug te vinden.


Leuke dingen om te doen

1. Filmpje pikken in Sala Equis

Filmavondje pakken in Sala Equis. Foto: Sala Equis Filmavondje pakken in Sala Equis. Foto: Sala Equis 

Cinefielen opgelet! Naast een vaste programmering pakt Sala Equis ook uit met filmklassiekers, presentaties van bekende regisseurs, livemuziekoptredens en ander vertier. Plof daarna neer in de lounge.


2. Genieten van het mooiste uitzicht op Madrid vanaf de Faro de Moncloa

Faro de Moncloa in Madrid. Foto's: GettyImagesFaro de Moncloa. Foto's: Getty Images

Voor een panoramisch uitzicht over de skyline van Madrid en de groene buitenruimtes neem je de lift naar de top van Faro de Moncloa. Het uitkijkplatform torent 92 meter boven de universiteitswijk Moncloa uit en ligt aan het eindpunt van de gratis buslijn 001.


Lees ook: De beste reistips (+podcast) voor een vakantie in Dubai. 

3. Rondneuzen op de rommelmarkt El Rastro

Rommelmarkt El Rastro in Madrid. Foto's: GettyImages Rommelmarkt El Rastro. Foto's: GettyImages 

Elke zondag en op feestdagen transformeert het gebied rond Plaza de Cascorro en Ribera de Curtidores in de grootste vlooien­markt van Spanje: El Rastro. In totaal staan er zo'n 3500 kraampjes met antiek, vinyl, kunst en vele andere snuisterijen.


4. Tentoonstelling en drankje doen bij La Casa Encendida

Tentoonstellingen, concerten, performances, screenings en discussies — het (gratis) cultureel aanbod van La Casa Encendida heeft voor ieder wat wils. Sluit je bezoek af met een drankje op het dakterras.


5. Het dak op bij Circulo de Bellas Artes

Circulo De Bellas Artes. Foto: CBA/Eva SalaCirculo de Bellas Artes. Foto: CBA/Eva Sala

Voor cultuurliefhebbers is de Circulo de Bellas Artes, het gebouw van de Madrileense Vereniging van de Schone Kunsten, een must. In het imposante gebouw uit de jaren twintig vind je tentoonstellingen, films, theater en workshops. Aanrader is het dakterras, met een van de mooiste uitzichten van de stad. Ga vroeg in de avond voor het mooiste licht, tapas en drankjes, € 5 p.p.


6. Stadspaleis Museo Cerralbo bezoeken

Topstukken zul je hier niet aantreffen. Toch is het de moeite waard om door dit opulente stadspaleis, met zijn overdadige kroonluchters en schilderijen, te struinen en te zien hoe de familie Cerralbo woonde, € 3 p.p.


Hier wil je eten en drinken

1. Mercado San Antón

Mercado San Antón.Mercado San Antón.

In Mercado San Antón in Chueca, een walhalla voor foodies, stil je voor weinig geld je honger. Op de begane grond doe je de dagelijkse boodschappen en op de eerste verdieping een snelle hap, variërend van tapas tot oesters. Tip: bij La Cocina de San Antón laat je gerechten naar keuze bereiden met ingrediënten van de markt. Oppeuzelen op het dakterras!


2. Celso y Manolo

Foto: Celso y ManoloFoto: Celso y Manolo.

Al eens gehoord van de nuevo Latino keuken? De broers die aan het roer staan van Celso y Manolo keken de fusionkookstijl af in Miami en brengen hem aan de man in hun Madrileense taveerne. Verwacht frisse smaken en lokale ingrediënten. De specialiteit: Chuletón de tomate, een T-bone steak met avocado, papaja, mango, rode ui, tomaat, koriander en biologische Siruana-olie. Proeven!


3. Casa Mono

Nu komt de aap uit de mouw! Er zijn nog maar weinig Spanjaarden die hun siësta slapend doorbrengen. Liever wijken ze uit naar een terras voor een hapje en drankje met vrienden. Casa Mono, het Apenhuis, is gewoon open vanaf 13 uur en serveert Spaanse gerechten zoals salmorejo, een koude tomatensoep, gegrilde octopus, Iberische en Galicische steak en een taartje gevuld met dulce de leche.


4. Mercado de la Reina

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @mercadodelareina

Voor lekkere tapas schuif je aan bij het trendy Mercado de la Reina. In vitrines staan allerlei heerlijke pinchos voor je klaar (aanrader: de pulpo oftewel inktvis!). Verorber ze aan je eigen tafeltje of aan de bar. Cocktailliefhebbers zijn hier ook aan het goede adres – een levendige ginbar kan tot in de kleine uurtjes rekenen op een leuke mix van locals en reizigers.


Hier wil je slapen

1. Room Mate Hotels Madrid

Zonder gedoe en voor een eerlijke prijs slapen in een boetiekhotel? Zoek niet verder dan de hotels van Room Mate. Deze Spaanse keten heeft maar liefst zes vestigingen in Madrid, variërend in stijl en comfort (twee tot vier sterren). Wordt het Room Mate Macarena, met zijn rooftopzwembad? Of toch Room Mate Oscar, met zijn avant-garde-interieur? Overnacht vanaf € 88.


2. ME Hotel Madrid

ME Madrid Reina Victoria, Madrid. Foto: ME Madrid Reina Victoria ME Madrid Reina Victoria, Madrid. Foto: ME Madrid Reina Victoria 

Het centraal gelegen ME Madrid Reina Victoria zit vol verrassingen. Zo is de patio versierd met kleurrijke panelen van tientallen meters hoog en kun je op het dakterras genieten van mediterrane hapjes, cocktails en live-dj-sets. De kamers zelf zijn ruim en minimalistisch. Vanaf € 225 per nacht voor twee personen.


3. Hotel Riu Madrid

Riu Hotel Madrid. Riu Hotel Madrid. Foto: Getty Images

De Madrid al cielo, van Madrid naar de hemel. Inwoners gebruiken het gezegde om aan te geven dat de dood het enige is wat tussen hen en hun stad kan komen. Zou het kunnen dat de Sky Bar van vijfsterrenhotel Riu Plaza España de hemelpoort is? Niet alleen vanwege de ongenaakbare locatie, boven op een van meest iconische en hoogste gebouwen van de stad, maar ook vanwege de hoogstaande service en verwennerij die je boven te wachten staat. Dat alles valt echter in het niet bij het 360-graden uitzicht. Mooier kan eigenlijk niet, want dit hotel staat midden in de stad. Er is zelfs een glazen brug. Als je het aandurft om naar beneden te kijken, tuur je honderd meter de diepte in. Entree tot de Sky Bar is € 10 voor niet-gasten. Het is niet verplicht om een drankje te bestellen. Voor de volledige vijfsterrenervaring blijf je er slapen, vanaf € 193 per nacht voor twee personen.Meer tips voor 72 uur in Madrid

•    De beste musea van Madrid 
•    Reizen naar Madrid 
•    De leukste wijken en dakterrassen van Madrid 
•    Ontmoet SRC-reisleider Qurina Dijkstra


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.