image
Columbus Travel

De Avontuurlijk Leven-podcast: Brigitte Ars over haar boek 'Waar is het avontuur?'

Voor één keer draaien we de rollen om en word ik, Brigitte Ars, zelf geïnterviewd door mijn leergierige, nieuwsgierige en avontuurlijke vriendin Moniek Bluyssen over mijn nieuwe boek 'Waar is het avontuur?'.

Mijn boek ‘Waar is het avontuur? Zoektocht naar een avontuurlijker leven’ is een persoonlijke, journalistieke zoektocht naar de betekenis van avontuur voor ons allemaal, de zoektocht naar de avonturier in jezelf en naar een avontuurlijker leven. Een zoektocht die o.a. voert naar het friluftsliv bij de Noorse fjorden, naar de Explorers Club in New York en het romantische Exmoor Park in Engeland.  Onderweg praat ik met avontuurlijke denkers, psychologen en filosofen.

In mijn boek probeer ik antwoord te vinden op de vraag wat avontuur eigenlijk is, en waarom het veel meer dan een tocht met een rugzak is. Kan iedereen avontuurlijk worden? Wat maakt het soms zo lastig om in een gezinssituatie het avontuur aan te gaan, maar ook weer zo belangrijk voor jezelf en eventuele kinderen? Waarom is avontuur überhaupt zo belangrijk? Is avontuur inderdaad een bevoorrecht westers fenomeen waar we geld voor betalen? Verschilt avontuur per cultuur? Ik vertel er alles over in deze podcast. Moniek Bluysse en ik gaan in op het matroesjkapoppetje van avontuur, over de buitenkant, de lifestyle met zijn glimmende imago en de binnenkant van het poppetje, waar avontuur vooral gaat om een bepaalde manier van denken.

We bespreken ook hoe kwetsbaarheid een belangrijke rol heeft gekregen naast kracht. Mijn ervaringen bij de ‘mannelijke’ Explorer’s Club in New York, tijdens een bijeenkomst van vrouwelijke avonturiers in Bristol en hoe mannen soms anders in avontuur lijken te staan dan vrouwen. Hoe vrouwen jaren buitengesloten waren van avontuur, dat Moederdag nog steeds niet bijzonder avontuurlijk is en waardoor dat komt. Maar dat we ook zelf naast een avontuurlijke ‘Artemis-godin’ een andere godin in onszelf hebben die ons weerhoudt het avontuur tegen te gaan …

We praten over de verschillende vormen die avontuur kan aannemen (ook in je werk), de rol van storytelling en narratief coachen in avontuur, over friluftsliv en adventureness als mijn alternatief voor mindfullness. Over mijn ‘micro-avontuur’ in Exmoor en de enorme impact die dit heeft gehad. En over de toekomstplannen, natuurlijk, onder andere met de Avontuur Academy.

Monieks favoriete uitspraak: 'Het avontuur zit in jezelf. Het gaat erom dat je de zoektocht aangaat en de moed hebt om jezelf daarbij onder ogen te komen, en tegen te komen.'

Het boek van Brigitte is online te bestellen en natuurlijk ook te koop bij die fantastisch leuke boekhandel om de hoek.

In de Avontuurlijk Leven-podcast komen gewone mensen aan het woord die buitengewone dingen doen - of mensen die je daartoe inspireren. De podcast is een co-productie van Columbus Travel met Alice goes Wild, het platform dat je inspireert een avontuurlijker leven te leiden. Host is Brigitte Ars, Columbus Travel-editor, oprichter van Alice Goes Wild en docent aan de afdeling toerisme van Breda University of Applied Sciences. Vind je deze deze podcast inspirerend? Abonneer je dan in je podcast-app of volg Avontuurlijk Leven op Spotify.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.