image
REDACTIE

Luister naar de gloednieuwe Goede Reispodcast van BNR en Columbus

Columbus Travel en BNR Nieuwsradio hebben de handen ineengeslagen voor de enige podcast die je als reiziger niet mag missen. Luister je mee?

Presentator Geert Jan Hahn neemt je in de Goede Reispodcast elke maand mee naar de mooiste bestemmingen weg van de massa. Een studiogast praat je bij over zijn of haar travel tips en tricks maar ook over tourist traps en reisdilemma’s, zoals vliegschaamte, geld uit geven in ontwikkelingslanden en inheemse stammen bezoeken. Onderwerpen waar jij als reiziger vast weleens mee geconfronteerd bent of in ieder geval weleens over nadenkt.

In de eerste aflevering ga je op reis met Frans de Man, die zich als toerismeconsultant en voorzitter van stichting Retour al dertig jaar inzet voor verantwoord toerisme. Hij is net terug van vier maanden reizen door Europa zit te springen om daarover te vertellen!

Naar aanleiding van het interview met Frans de Man, hebben wij van Columbus nog wat vragen gesteld aan Geert Jan Hahn. Wij waren benieuwd wat hij vond van de uitspraken van Frans de Man en of hij zich hierin kon vinden. Ook zijn we benieuwd hoe hij zelf tegen duurzaam reizen aankijkt: wat houdt dat in voor hem? Columbus vroeg het hem.

 

Wat vond jij van de uitspraken van Frans de Man? 

"Ik was niet verrast door de uitspraken van Frans de Man. Frans wil vooral meer bewustwording creëren bij de reiziger. Sommige reizigers kampen met een gevoel van verhevenheid, maar als je naar de puurste vorm van duurzaamheid kijkt, vergeten ze wel eens dat duurzaamheid om zoveel meer draait dan enkel je co2-uitstoot. Frans vindt dat we onze focus ook op sociaal-economische factoren moeten leggen. Tijdens mijn Columbus-reis naar Myanmar heb ik daar ook aangedacht. Hoe zorgen we ervoor dat het geld dat wij besteden terecht komt bij de lokale ondernemer en niet (indirect) bij het militaire regime, dat we minder graag steunen? Het antwoord: je kunt het niet helemaal voorkomen, maar door ermee bezig te zijn, is een begin gemaakt."

 

Hoe denk jij dat het duurzame toerisme meer aan de man gebracht kan worden?

"Wat heel lastig is voor de 'consument', is dat er nauwelijks (bekende) websites en platformen zijn waar je terecht kunt voor meer duurzame informatie over je reis. De grote boekingsplatforms hebben hier niet of nauwelijks aandacht voor. De kleinere zijn niet gegroepeerd genoeg. Ook op de politieke agenda staat dit niet genoeg. In het Europese Parlement wordt al jaren gesproken over ecolabels, waar inmiddels een enorme wildgroei aan is ontstaan. Stel, je slaapt in een accommodatie dat niet elke dag je handdoeken wast, maar wel aan sekstoerisme doet of geld witwast, verdien je dan een eco- of duurzaam predicaat? We moeten hier met z'n allen vooral veel beter over nadenken en dat is wat Frans ageert. We hoeven niet te stoppen met reizen en zeker niet met ons te verwonderen. Ik denk inderdaad dat de duurzamere beweging van onderaf moet beginnen, zoals Frans aangeeft, maar dat van bovenaf meer moet worden nagedacht over etikettering en voorlichting." 

 

Je kunt de Goede Reispodcast terugluisteren op BNR. Wil je andere podcasts beluisteren van Columbus? Check onze Spotify. 

Wil je nog meer van Frans de Man weten? Koop dan onze nieuwste editie. Hierin legt de toerismeconsulant uit wat hij verstaat onder verantwoord toerisme. Alvast door de editie bladeren kan hieronder: