image
Getty Images

Zo herken en behandel je 8 veelvoorkomende insectenbeten

Op reis ben je doorgaans veel buiten te vinden. Lekker wandelen door het bos of de bergen, of misschien ben je wel op safari. Als het warm weer is, heb je waarschijnlijk ook nog weinig kleren aan en warm bloed. Kortom, de ideale omstandigheden voor insecten om er lekker op los te prikken. Maar hoe herken je de symptomen en wat kun je eraan doen? Dit is een lijst van de acht meestvoorkomende insectensteken en -beten en hoe ze te herkennen.

1. Rode mieren

De beet van een rode bosmier kan een rode zwelling veroorzaken, maar is verder niet gevaarlijk. Foto: iStock

Beet rode mier. Bron: Thjis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Rode (bos)mieren kunnen zowel steken als bijten; de symptomen zijn daarvan ongeveer gelijk. Na een prik van een rode mier wordt de huid rood en ontstaat er rondom de steek een lichtrood gebied. Soms wordt het plekje waar gestoken is wit. Behalve dat de steek pijn kan doen, is er niet veel aan de hand als je door een rode bosmier wordt gestoken wordt. Bij een overgevoelige reactie kunnen er echter wel griepachtige verschijnselen ontstaan. Het beste is gewoon rust houden en er verder niet aankomen.


2. Bedwantsen

Een bedwants; krijg jij ook al jeuk als je ernaar kijkt? Foto: iStock

Beet bedwants. Bron: Andybrookestar, Wikimedia CommonsDit veelvoorkomende beestje is een ware nachtmerrie voor reizigers. Als er eenmaal bedwantsen in je bed zitten, moet je alles - inclusief al je kleren - heet wassen en het hotel verlaten. De beten van de bedbug jeuken ontzettend en zijn ook niet snel verdwenen. Gelukkig zijn ze niet gevaarlijk, hoewel je wel van het krabben infecties kunt oplopen. De beten vormen grote rode cirkels en beslaan een groot gedeelte van de huid. Op de bijtplek zelf zwelt de huid op.

Insecten zijn niet de enige dieren die voor lichamelijk ongemak kunnen zorgen. Dit zijn de gevaarlijkste kwallen waar je óók aan de Nederlandse kust voor moet uitkijken!

3. Muggen

Een tijgermug kan knokkelkoorts overdragen. Foto: iStock

Muggenbult. Bron: ProjectManhattan, Wikimedia CommonsEr zijn maar weinig mensen die kunnen zeggen nog nooit gestoken te zijn door een mug. Het insect is vrijwel overal ter wereld aanwezig en zorgt voor veel frustratie. De steken jeuken en veroorzaken rode bulten op de huid. Hoe meer je krabt, hoe meer het gaat jeuken, probeer er dus vanaf te blijven. Soms werkt het om er anti-scratch op te doen, maar voorkomen is beter: smeer niet-bedekte huid als gezicht, hals, handen en enkels in met DEET, verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. DEET 30% tot 40% werkt het beste. Slaap onder een - liefst geïmpregneerde - klamboe. Muggen kunnen virussen overbrengen die ernstige ziekten als malaria, dengue en gele koorts overbrengen.

Lees ook: Zo voorkom en behandel je tropische ziektes op reis

4. Black flies

De beet van de vrouwelijke black fly is pijnlijk en kan infectieziekten overdragen. Foto: iStock

De vrouwtjes van de black flies - in Nederland ook wel bekend als kriebelmuggen - voeden zich met bloed van mensen en dieren. De beet is pijnlijk en voel je nog dagenlang nabranden. Ook kunnen de beten behoorlijk jeuken. Soms dragen black flies ziektes met zich mee, waaronder rivierblindheid. Let dus goed op of je geen ziekteverschijnselen vertoont. Voor de rest kun je helaas weinig doen.


5. Chiggers

Chiggers zijn amper met het blote oog te zien. Foto: iStock

Chigger beet. Foto: Slturis/ Wikimedia CommonsChiggers zijn ook wel bekend als oogstmijten of red bugs. Je vindt ze in bossen, graslanden en rond meren over de hele wereld. De beten zijn pijnloos, maar veroorzaken een hoop jeuk. Als je gaat krabben, vormen de plekken een rode uitslag. Ze zijn niet gevaarlijk en dragen geen ziekten over. Een koud compres kan enige verlichting geven.


6. Vlooien

Vlooien bijten graag vast in de huid om zich te voeden met bloed. Foto: iStock 

Vlooienbeet. Bron: Clawed, Wikimedia CommonsVlooienbeten kun je herkennen aan huid die een rode uitslag vertoont, voornamelijk in elleboog- en knieholtes. De uitslag jeukt enorm en kan zelfs bloedingen veroorzaken. De huid zwelt op en als je veel krabt, wordt ze wit. Het beste middel is een verzachtende zalf erop smeren en proberen niet te krabben.


7. Tseetseevliegen

De tseetseevlieg is een van de gevaarlijkste insecten in Centraal-Afrika. Foto: iStock

De tseetseevlieg komt vooral voor in Centraal-Afrika. Het ogenschijnlijk kleine beestje heeft een beruchte status als een van de meest ziekteverwekkende diersoorten in Afrika. De vlieg veroorzaakt bij zowel mensen als vee infecties. Zo kunnen mensen besmet raken met de slaapziekte. Als deze ziekte niet wordt behandeld en de parasiet die de tseetseevlieg uitscheidt zich in de hersenen nestelt, leidt dit tot de dood. De beet van de tseetseevlieg is pijnlijk. Als iemand besmet is met de ziekte, ontstaat na enige dagen tot een maand een zweer op de plaats van de beet.


8. Teken

Misschien minder spectaculair, maar desalniettemin zeker niet ongevaarlijk: de tekenbeet. Sommige teken dragen de chronische ziekte van Lyme met zich mee, die kan worden overgedragen op mensen. Je herkent een tekenbeet door de vastgehechte teek in de huid of door een rode kring of vlek op de huid. Wanneer de teek nog niet volgezogen is met bloed, lijkt het dat er een donker puntje vasthangt aan de huid, in de vorm van een sproetje of moedervlekje. Bovenstaande video laat zien hoe je zo'n teek het handigst verwijdert.  Gooi de teek niet weg, maar stop deze in een goed afsluitbaar boterhamzakje en stuur 'm op naar een gespecialiseerd laboratorium of de Universiteit van Wageningen om te laten onderzoeken of hij ziekmakende bacteriën bij zich draagt. Noteer de datum van verwijderen van de teek en ga bij griepklachten direct naar de huisarts. Ook als je geen rode kring of vlek rondom de beet krijgt kun je namelijk geïnfecteerd zijn. Lyme is een multisysteemziekte, maar is vaak goed te genezen als je er vroeg genoeg bij bent.

Behalve de tseetseevlieg zijn de bovenstaande insecten nog redelijk mild. Wil je het zwaarder geschut binnen het insectenrijk ontmoeten? Bekijk  deze 10 veel pijnlijker stekende insecten.

Speciale dubbeldikke zomereditie Columbus Travel


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.