image
Getty Images

De 5 mooiste langeafstandswandelingen binnen Nederland

Ben jij bang dat alles in het honderd loopt als je stappenteller de tienduizend niet aantikt? Probeer dan eens een meerdaagse wandelroute die in de drie-, vier- of vijfhonderd (kilometer) loopt. We zetten de vijf mooiste langeafstandswandelingen binnen Nederland voor je op een rij. 

1. Roots Natuurpad door Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant (455 kilometer)

Nationaal Park Drentsche Aa. Foto: Getty ImagesNationaal Park Drentsche Aa. Foto: Getty Images

Hoeveel onverharde paden telt ons land, en kun je dwars door Nederland zonder op asfalt te lopen? Spoiler alert: het antwoord op die laatste vraag is nee, maar de wandelprofessoren van Roots komen een heel eind. Al jarenlang zetten de medewerkers van het magazine elke maand een unieke route uit. Geen wonder dat ze warm liepen voor het ontwerpen van een eigen langeafstandswandeling, voor iedereen die wel eens wat anders wil dan altijd dat eeuwige Pieterpad. Bijna driekwart van het langste natuurpad van Nederland loopt over bos-, schelpen-, boeren- en zandpaden – stippellijntjes op de landkaart waar elk buitenhart sneller van gaat kloppen. Dat betekent je eigen thermoskan en mueslirepen meenemen, want je wandelt letterlijk in een grote boog om de meeste dorpen en steden heen. In 32 etappes, in lengte variërend van 8 tot 28 kilometer, loop je van Delfzijl naar Natuurpoort De Roovertsche Leij, aan de grens met België. Hoogtepunten onderweg zijn de nationale parken Drentsche Aa, Dwingelderveld en De Hoge Veluwe, de landgoederen Vilsteren, Hernen en Gorp en Roovert en natuurgebieden ’t Roegwold, de IJsselvallei en het Land van Maas en Waal.  Bestel hier de handzame wandelgids.


2. Grenslandpad door Zeeland, Noord-Brabant en Limburg (372 kilometer)

Grenslandpad. Oosterschelde. Foto: Getty ImagesDe brug over de Oosterschelde. Foto: Getty Images

Het Grenslandpad volgt de grillige grenslijn tussen Nederland en België. Vanuit vestingstadje Sluis in Zeeuws-Vlaanderen, een belangrijk protestants bolwerk in de Tachtigjarige Oorlog, wandel je in negentien etappes naar het witte stadje Thorn in Limburg. Onderweg passeer je de Wester- en Oosterschelde, dwaal je over paden waar de staatskas miljoenen misliep door levendige botersmokkel en stap je langs vennen, stuifduinen en oude boerderijen in de Kempen. 


3. Veluwe voettocht door Gelderland (100 kilometer)

Veluwe Voettocht in Gelderland, Wageningen. Foto: Getty ImagesVeluwe Voettocht in Gelderland. Foto: Getty Images

De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Hoe groot? Dat ervaar je pas echt te voet, wanneer je in vier dagen tijd van het uiterste noordoostelijke punt in Hattem naar het meest zuidwestelijke stukje Veluwe bij Wageningen loopt.


4. Zuiderzeepad door Noord-Holland, Friesland, Overijssel, Gelderland en Utrecht (536 kilometer)

Zuiderzeepad, Volendam. Foto: Getty ImagesZuiderzeepad, Volendam. Foto: Getty Images

Het Zuiderzeepad is een ode aan een zee die niet meer is. Over de voormalige Zuiderzeedijk wandel je door de bekende vissersdorpen Volendam en Marken, pittoreske stadjes als Hoorn en Monnickendam, de Hanzesteden Kampen en Elburg, nationaal park Weerribben-Wieden en minder bekende voormalige Zuiderzeestadjes zoals Vollenhove en Blokzijl. Een rondje IJsselmeer klinkt wat minder romantisch en eerlijk gezegd mis je niets als je de dertig kilometer lange Afsluitdijk overslaat, maar de overige 27 dagwandelingen van dit langeafstandspad zijn een absolute aanrader.


5. Betuwepad door Gelderland en Utrecht (146 kilometer)

Betuwepad. Foto: Getty ImagesBetuwepad. Foto: Getty Images

Met twaalf etappes tussen de 7 en 18 kilometer is de fruitigste wandelroute van Nederland heel wat meer dan een gezond tussendoortje. In het voorjaar zijn de groene weides en bloeiende bloesems in een kleinschalig landschap van slingerende rivieren en karakteristieke stadjes en dorpjes op hun mooist; in de nazomer vormen talloze fruitstalletjes een zoete verleiding.


Wil je meer inspiratie opdoen voor de mooiste wandelingen in Nederland? Bestel In Eigen Land in onze webshop. Je krijgt de special zonder verzendkosten thuisgestuurd!
Bestel de voorjaarseditie 2024 van In Eigen Land in de Columbus-webshop.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.