image
iStock

De 6 beste plekken om sterren te kijken in Nederland

In volledige duisternis en op een unieke plek naar de sterrenhemel kijken, staat voor veel mensen hoog op de bucketlist. Nederland lijkt nou niet direct de ideale plek om die wens in vervulling te laten gaan, maar niets is minder waar. Op onderstaande zes plekken kun je wegdromen onder de sterrenhemel!

1. De Boschplaat, Dark Sky Park - Terschelling 

Geloof het of niet: De Boschplaat behoort tot de donkerste plekken op aarde. Het natuurreservaat aan de oostzijde van Terschelling werd dan ook als eerste gebied in Nederland uitgeroepen tot Dark Sky Park. Voor jou is dit de uitgelezen kans om met je rug in het zand te gaan liggen of een van de duinen te beklimmen en één te worden met de oneindigheid die zich boven je uitstrekt. Weet jij de Poolster te vinden? 


2. Nationaal Park Lauwersmeer, Dark Sky Park - Groningen & Friesland 

De beste stargazing locaties zijn die met de meeste zonne-uren, dus waar de zon het langst heeft geschenen. In Nederland is dit vlak bij de Noordzee. Nationaal Park Lauwersmeer kreeg zelfs het predicaat Dark Sky Park. Dit houdt in dat het een gebied is waar het nog écht donker is. In de zomermaanden kun je vanuit een boot de heldere sterrenhemel bewonderen. Een gids vertelt je dan allerlei leuke feiten over het gebied. Je kunt je ook met een kussentje op een van de hemelplatforms installeren en je nietig voelen onder het indrukwekkende stelsel. Check de website van Lauwersoog voor meer informatie. 


3. De Kiekkaaste - Groningen

In het Groningse Dollardgebied vind je de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland: de Kiekkaaste. De Dollardkwelders vormen een belangrijk vogelbroedgebied en zijn grotendeels gevrijwaard van lichtvervuiling. Combineer een middagje vogels kijken met een avond sterren tellen. Neem een kijkje op de website van Visit Groningen voor meer leuke activiteiten in Groningen


4. Dwingelderveld Nationaal Park - Drenthe 

In het natuurgebied Dwingelderveld is de nacht nog écht donker en de sterrenhemel nog écht helder. Dankzij de vijf kilometer lange Nachtwandelroute van Natuurmonumenten kun je hier het hele jaar door op nachtexcursie gaan. De route brengt je langs glooiende heidevelden, vennetjes en stukken bos. Nu je zintuigen op scherp staan klinkt, ruikt en voelt de natuur ineens heel anders. Je zou bijna vergeten om af en toe even stil te staan en naar boven te kijken.


5. Marker- en IJsselmeer - Noord-Holland 

De Markante vuurtoren van Marken is de absolute sterattractie van het schiereiland. Het elektrische licht dat het ‘Paard van Marken’ verspreidt is echter niet het enige licht dat ’s avonds laat te zien is. Boven de voormalige Zuiderzee wedijveren ontelbaar veel sterren om jouw aandacht. Als je ze in volle glorie wil aanschouwen, moet je het water op. Egasail biedt avondzeiltochten aan op de Orion, een traditionele zeilschip uit 1892, vanaf € 75 per persoon inclusief barbecue.


6. De Kop van Goeree - Zuid-Holland

Goeree-Overflakkee is niet alleen het eiland van de fraaie natuurgebieden en pittoreske dorpjes, maar óók van het sterrenkijken. Boven de Kop van Goeree, in het westelijke deel van het eiland, is zo weinig lichtvervuiling dat je tijdens een heldere nacht zomaar een glimp kunt opvangen van de Melkweg. Parkeer je auto of fiets bij Vuurtoren Westhoofd en loop (blootsvoets) de duisternis in.


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit artikel verscheen in onze zomerspecial 'In Eigen Land', nu te bestellen voor slechts €4,99. Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten!