image
Getty Images

De 5 mooiste theaters ter wereld

Mocht de voorstelling in een van deze gebouwen vervelen, dan is er nog steeds genoeg te zien. Dit zijn de vijf mooiste theaters, concertzalen en operagebouwen ter wereld!

1. Theater van Harbin in China

Is dit op aarde, anno nu? Het theater en operahuis van de Chinese muziekstad Harbin is ontworpen door architectenbureau MAD, maar zou met al die golvende, bijna octopusachtige lijnen en futuristische materialen − wit aluminium, schubben van glas − ook de reflectie kunnen zijn van een buitenaardse intelligentie. Het is dé eyecatcher op het Harbin Cultuureiland, dat ligt ingeklemd tussen de Songhua-rivier en de omringende draslanden.


2. Walt Disney Concert Hall in Los Angeles, Verenigde Staten

Het is niet vreemd als je bij het zien van de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles aan het Guggenheim in Bilbao moet denken: het is gebouwd door dezelfde architect, Frank Gehry. Het ziet eruit als kruiend metaal; botsende vlakken en lijnen die toch een geheel vormen.


3. Opera Garnier in Parijs, Frankrijk

Grandeur met een hoofdletter goud: voor het uitzinnige Parijse beaux-artsgebouw Opera Garnier uit 1875 is op niks beknibbeld: het is een en al fresco’s, bladgoud, marmer en rood fluweel. Het is de thuisbasis van Frankrijks oudste operagezelschap, kan bogen op een door Mark Chagall beschilderd plafond en is het decor van Gaston Leroux’ Het spook van de opera, dat de basis vormde voor de gelijknamige musical.


4. Palau de la Música Catalana in Barcelona, Spanje

Je blijft je ogen uitkijken, zowel buiten als binnen in Lluís Domènech i Montaners meesterwerk van Catalaans modernisme, het art-nouveaustijl Palau de la Música Catalana in Barcelona. Denk: mozaïeken, sculpturen, een prachtige vestibule, glas-in-lood en een ovale zaal die tot de mooiste van de wereld behoort.


5. Sydney Opera House in Sydney, Australië

De Deense architect Jørn Utzon beweerde het Australische Sydney Opera House uit de losse pols te hebben getekend. Of het nou waar is of niet, er zijn weinig gebouwen bekender dan dit zalencomplex aan Sydney Harbour. Het is vergeleken met bolstaande zeilen, met schelpen en met een half verzonken stegosaurus. Het is het allereerste gebouw van een nog levende architect dat de status van Werelderfgoed heeft gekregen.


De smaak te pakken? De uitgebreide reportage lees je in de dubbeldikke Columbus Travel editie 130/131, bomvol architectuur. Of laat je verder inspireren op onze themapagina Kunst en Cultuur.

Columbus Travel editie 130/131

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.