image
Getty Images

Dit zijn de acht mooiste zwemplekken in eigen land

Een zomer zonder zwempret? Ondenkbaar in ons waterrijke landje! De lijst met fijne zwemplekken in de buitenlucht is diep genoeg om kopje onder te gaan. Deze mooie meertjes, zandstranden en buitenbaden in de bossen staan garant voor een spetterende zomer.

1. Zwemplas ’t Gasselterveld, Gasselte (Drenthe)

Zwemplas ’t Gasselterveld, Gasselte (Drenthe). Foto: Sjoerd Bracke en Cuno de BruinFoto: Sjoerd Bracke en Cuno de Bruin

Midden op de Drentse Hondsrug liggen zwemvijver ’t Nije Hemelriek en zwemplas ’t Gasselterveld. Het water is er onwaarschijnlijk blauw, het strand oogverblindend wit en de bossen rondom weelderig groen. Zwemvijver ’t Nije Hemelriek is ondiep, heeft een restaurant en toiletten en is daarmee het meest geschikt voor kleine kinderen. Zwemplas ’t Gasselterveld is meer au naturel. In het midden is deze voormalige zandafgraving wel vijftig meter diep. Echte waterratten die niet terugdeinzen voor wat kouder water kunnen aan de noordoostkant van de plas zwemmen.


2. Midsland aan Zee, Terschelling (Friesland)

Midsland aan Zee, Terschelling (Friesland). Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Op Terschelling is het strand op sommige plekken meer dan een kilometer breed. Omdat het ook nog eens dertig kilometer lang is, is er voor iedereen wel een plekje in het zand te vinden. Ga je met je gezin? Dan is Midsland aan Zee een fijne plek. Vanwege de strandwacht in het hoogseizoen, maar ook omdat er bij Strandpaviljoen De Branding genoeg speelruimte is voor de kinderen.


3. E3 Strand, Eersel (Noord-Brabant)

E3 Strand, Eersel, Noor Brabant. Foto: ANPFoto: ANP

Heel even heette het E3 Strand ‘Landgoed Duynenwater’, maar die naam sloeg zelfs bij de bourgondische Brabanders niet aan. Nu heet de zwemplas weer gewoon het E3 Strand en kun je er gewoon genieten, van zwemmen in het helderblauwe water en een potje beachvolleybal spelen op het hagelwitte strand tot kajakken en suppen.


4. Het Twiske, Oostzaan (Noord-Holland)

Het Twiske, Oostzaan (Noord-Holland). Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Aan water geen gebrek in het veenplassengebied net boven Amsterdam. In recreatiegebied Het Twiske kies je dan ook uit maar liefst zeven verschillende zwemplekken en strandjes. Strijk neer op familiestrandje Vennegat, ravot aan het water bij de Speelsloot, dobber op je luchtbed voor het relaxte Kure Jan Strand of leer surfen en duiken bij schiereilandje De Leers. Je kunt in Het Twiske ook kano’s, roeiboten en zeilboten huren om op avontuur te gaan.


5. Boschbad, Apeldoorn (Gelderland)

Boschbad in Apeldoorn. Foto: Rob VossFoto: Rob Voss

Even buiten Apeldoorn, omringd door de Veluwse bossen, ligt het grootste openluchtzwembad van Nederland. Het Boschbad heeft drie verwarmde baden, een wedstrijdbad van vijftig meter lang, spannende glijbanen en een waterspeeltuin. Laat het mooie weer maar komen!


6. Het Reitdiep bij Garnwerd, Wierumerschouw en Aduarderzijl (Groningen)

Garnwerd in Groningen. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Het oude wierdendorp Garnwerd ligt meer dan tien kilometer van de kust, maar wie hier wil zwemmen hoeft echt niet naar zee. Aan het Reitdiep vind je verschillende kleine zwemstrandjes. Leg je badhanddoek neer op het grasveldje aan de overkant van Bij Hammingh of op het kleine zandstrandje achter Garnwerd aan Zee. Ook bij de brug in het even verderop gelegen Wierumerschouw en de karakteristieke sluis in Aduarderzijl is het Reitdiep een geliefde zwemplek.


7. Strand Cadzand-Bad (Zeeland)

Strand Cadzand-Bad (Zeeland) Foto: Santiago UrquijoFoto: Santiago Urquijo

Kun je niet kiezen tussen een dagje strand en een wandeling in de natuur? Zeeuws Vlaanderen heeft het allebei. Met een lengte van elf kilometer is het Zeeuwse strand nergens zo lang als in Cadzand. Vanaf de kust wandel je zo naar natuurgebied Het Zwin, waar het water achter de duinen in open verbinding staat met de Noordzee. Met een beetje geluk zie je hier duinkonijnen, watervogels en ... haaientanden!


8. Henschotermeer, Woudenberg (Utrecht)

Henschotermeer, Woudenberg (Utrecht). Foto: @henschotermeerFoto: @henschotermeer

Het idyllisch midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug gelegen Henschotermeer is misschien wel de mooiste zwemplek van Nederland. Een langgerekt zandstrand? Check. Een omgeving waarvan je meteen in vakantiesfeer komt? Check. Foodtrucks en ijskarren zodat je de tijd even helemaal kunt vergeten? Check!

Zwemmen in natuurwater. Waar is het schoon en veilig?
Zwemmen is gezond en frisse buitenlucht doet je goed.  En de waterkwaliteit? Die controleert Rijkswaterstaat tussen mei en oktober op 240 officieel aangewezen zwemlocaties. Bekijk de gecontroleerde zwemplekken in Nederland.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.