image
Getty Images

Ontdek de veelzijdigheid van regio Alkmaar: 6 tips

Uitgestrekte landschappen, charmante dorpen, een levendige stad: regio Alkmaar heeft voor iedereen wat te bieden. Verken de omgeving te voet of op de fiets en laat je verrassen door wat je tegenkomt. Even terug in de tijd? Duik een museum in en ontdek de historie en cultuur. We geven je zes tips!

1. Duik in de geschiedenis in Egmond

Egmond in regio Alkmaar.

De drie Egmonden - Egmond Binnen, Egmond aan Zee en Egmond aan den Hoef - kennen een langdurige geschiedenis en een rondje musea is dan ook zeker een aanrader. Bezoek bijvoorbeeld de expositie 'In de Schaduw van de Victorie' in Huys Egmont en leer over de rampspoed die de drie Egmonden, Bergen en Schoorl troffen in de periode 1566 - 1577. 

Op 24 en 25 november is de sprookjesachtige avondtocht de Fjoertoer door De Egmonden en Heiloo. Onderweg zijn er allerlei licht- en geluidseffecten en bijzondere acts. Je kunt kiezen uit afstanden van zes, twaalf, zestien en twintig kilometer. 


2. Verken de hoogste duinen van Nederland in Schoorl

De hoogste duinen van Nederland vind je in Schoorl.

De hoogste duinen van Nederland vind je in Schoorl. Een eeuw geleden was hier alleen zand. Nu broeden er tientallen vogelsoorten, groeien er de mooiste paddenstoelen en is er met meer dan zestig kilometer wandelpad volop ruimte om te wandelen. Bij Buitencentrum Schoorlse Duinen kun je terecht voor wandelroutes en activiteiten. Naast de rustgevende wandelroutes is er ook een mountainbikeparcours, dat langs bossen, duinen, heide en grote hoogtes voert vanwaar je een geweldig uitzicht hebt.


3. Maak een reis door de tijd in Castricum

Ontdek de vroegste bewoners van ons land tijdens de tentoonstelling 'Doggerland'.

Tegenover het station van Castricum ligt Huis van Hilde. Tot en met 29 oktober is hier de tentoonstelling ‘Doggerland, verdwenen wereld in de Noordzee’ te zien. Je maakt een tijdreis van een miljoen jaar naar een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld en maakt kennis met de vroegste bewoners van ons land. Vul je bezoek aan met de wandeling ‘In de voetsporen van Hilde’. Vanaf het museum loop naar de locatie waar Hilde, een jonge vrouw uit de vierde eeuw, werd gevonden bij archeologische opgravingen.


4. Ga wandelen door Geestmerambacht

Dijk en Waard.

In het recreatiegebied Geestmerambacht kun je heerlijk wandelen. Vanuit Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk ben je er zo. In het gebied, dat bestaat uit een grote in een parkachtig landschap, groeien talloze plantensoorten, grazen Schotse Hooglanders en kun je buizerds, ijsvogels en vossen spotten. Er lopen verschillende wandelroutes door het gebied en je vindt er genoeg plekken waar je even kan bijkomen van de tocht.


5. Dompel je onder in kunst in Bergen

Bergen heeft een veelzijdige natuur met polder, bos en duin.

Kunstenaarsdorp Bergen heeft met polder, bos en duin flink wat veelzijdige natuur. De ligging van het dorp inspireerde dan ook tal van schilders, schrijvers en architecten. Laat je onderdompelen in kunst en cultuur tijdens de Kunst10daagse. Van 21 tot en met 30 oktober exposeren bijna driehonderd kunstenaars op ongeveer 160 verschillende locaties in Bergen en in Bergen aan Zee.  Vanaf de rand van Bergen loop je zo het Bergerbos in. Wandel de gemarkeerde route en ontdek dit oude bos met eiken en beuken tot wel twintig meter hoog. 


6. Snuif cultuur op in Alkmaar

In Alkmaar is genoeg kunst en cultuur te zien.

In Alkmaar kunnen kunst- en cultuurliefhebbers hun hart ophalen. Het Stedelijk Museum Alkmaar, een van de oudste musea van Nederland, bezit een prachtige collectie oude en moderne kunst en stadsgeschiedenis. In de nieuwste expositie ‘Nieuwe Vrijheidsbeelden’ geven drie kunstenaars een hedendaagse invulling aan het begrip vrijheid. 

De cultuurhistorie van Alkmaar ontdek je het beste met een stadswandeling. Een gids neemt je mee door de oude stad, langs de grachten en de hofjes. Nog een wandeltip: het Land van Leeghwater. De route gaat door een uniek waterrijk laagland dat in 1635 is drooggelegd. 

Fietsen in de regio Alkmaar

Fietsen in regio Alkmaar.

Van een fietstocht naar zee tot een route door de groene polders: fietsen is de perfecte manier om de omgeving van Alkmaar te ontdekken en kan in alle jaargetijden. Onlangs zijn er zes fietsroutes vernieuwd en online beschikbaar gesteld. Bekijk hier alle routes.

Meer weten over regio Alkmaar en alle activiteiten? Kijk op ontdekregioalkmaar.nl.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.