image
Peter van Aalst

Water and the city: top 5 stedentrips in Holland boven Amsterdam (+ winactie!)

In Holland boven Amsterdam zijn citytripfans én waterratten aan het juiste adres: in de regio liggen inspirerende steden waar je een duik in de maritieme geschiedenis combineert met waterpret in de nabije natuur. Dit zijn onze insidertips voor vijf waterrijke stedentrips. Plus: win een Sail Den Helder-arrangement met een luxe rondvaart op een tall ship!

amsterdam

1. Historisch Enkhuizen

Histoisch Enkhuizen. Foto: Henk VisserOntdek de historie van Enkhuizen. Foto: Henk Visser

In de zeventiende eeuw was Enkhuizen een van de welvarendste steden van Nederland. Als lid van de VOC won de stad aan macht en invloed. Tegenwoordig herinneren tijdens een wandeling door de oude binnenstad de vele herenhuizen, grachten, kerken, stadsmuren en havens je aan die rijke historie. Dankzij haar strategische ligging aan het IJsselmeer is Enkhuizen bovendien een populaire uitvalsbasis voor watersportliefhebbers. Op dit uitgestrekte meer kun je mooie zeiltochten maken, maar ook surfen, wakeboarden of waterskiën.

Ook de binnenstad met haar sfeervolle grachten is waterrijk. Kom je met je eigen boot? Leg aan in een van de vele havens op loopafstand van het centrum.

Sluit je stedentrip af met een bezoek aan het Zuiderzeemuseum. Hier zie, hoor, voel, proef en ruik je het dagelijkse leven rond de Zuiderzee, voordat de Afsluitdijk in 1932 de zee veranderde in het IJsselmeer.

Bonustip: enter een museumschip
Museumschip De Halve Maen drijft op historische verhalen. Het Nederlandse schip staat vooral bekend als ontdekkingsschip en de vaart in 1609 naar het eiland Manhattan, met aan boord de Engelse avonturier Henry Hudson. Het (replica)schip is open voor bezichtiging. Maak kennis met de verschillende ruimtes van het schip en luister naar de avontuurlijke uitleg. 

 2. Maritiem Den Helder

Maritiem Den Helder. Foto's: 1. Picassa, 2. Jeroen BerendsVestingstad aan zee. Foto links: Picassa. Foto rechts: Jeroen Berends

Den Helder, vestingstad aan zee met een onuitwisbare en onbe­twiste maritieme geschiedenis en traditie. Duik in deze bijzondere wereld tijdens een bezoek aan het Marinemuseum. Je kunt hier aan boord van de museumschepen stappen en door de interactieve tentoonstellingen meer over de Koninklijke Marine leren.

Alles over het Nederlandse reddingwezen ervaar je in het Nationaal Reddingmuseum. Nieuw is de VR-experience, waarbij je deel uitmaakt van een echte redding op zee.

Vanuit Den Helder, in het puntje van Noord-Holland, zit je ook zo aan de Waddenzee. Dit bijzondere natuurgebied is Unesco-Werelderfgoed en wordt beschouwd als onvervangbaar en uniek. Ervaar zelf de Wadden tijdens een excursie. Ga bijvoorbeeld wadlopen met een gids, kom er achter wat voor trekvogels het wad rijk is en spot zeehonden op een zandplaat.

Bonustip: win een Sail Den Helder-arrangement
Den Helder staat van 29 juni t/m 2 juli in het teken van Sail Den Helder. Tijdens dit maritieme evenement doen tal van historische schepen de stad aan. Als lezer van In Eigen Land maak je kans op een Sail Den Helder-arrangement voor twee personen: een luxe rondvaart op een tall ship op vrijdag 30 juni. Aan boord word je ontvangen met een welkomstdrankje en hapjes. Meedoen? Laat vóór 13 juni je gegevens achter op sailbovenamsterdam.nl!

3. Machtig Medemblik

Machtig Medemblik. Foto: Benno EllerbroekKasteel Radboud in Medemblik zit vol verhalen. Foto: Benno Ellerbroek

Medemblik is omringd door het water van het IJsselmeer. Zeilen, varen, kitesurfen, suppen, zwemmen, vissen … het kalme water is een bron van eindeloos vermaak. Vaar met een fluisterboot door de grachten van de stad met uitzicht op de historische panden en gevels, of kano over de smalle slootjes in de omliggende dorpen. De strijd tegen het water en de bloeiende handel in de zeventiende eeuw zorgen voor unieke bezienswaardigheden en musea. Denk aan de molens, die nog in werking zijn en veel historische verhalen kennen, of het Bakkerijmuseum, naar eigen zeggen het lekkerste museum van Nederland. Ook Kasteel Radboud, in de dertiende eeuw gebouwd door Floris V als een burcht, zit vol verhalen. Luister vooral naar de audiotour waarin Floris V en zijn vrouw Beatrijs je meenemen door ‘hun’ kasteel.

Bonustip: maak een zeiltocht
Beleef een onvergetelijke tocht op een traditioneel zeilschip van de Bruine Vloot, die uit ongeveer vierhonderd traditionele zeilschepen bestaat. Je vertrekt vanuit Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Den Helder of Den Oever voor een tocht van één of meerdere dagen over het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee. Op de Waddenzee heb je de unieke kans om met het zeilschip droog te vallen op een zandbank.

4. Groots Hoorn

Hoorn: een inspirerende havenstad. Foto: Benno EllerbroekHoorn: een inspirerende havenstad. Foto: Benno Ellerbroek

Hoorn is een inspirerende havenstad, gelegen aan het Markermeer. Door de perfecte handelslocatie aan het water was de stad zeer welvarend in de zeventiende eeuw. Je komt hier nog steeds sporen van de VOC tegen — de grootse architectuur, pakhuizen en voorname huizen ademen de welvaart van toen uit. Voor meer tekst en uitleg over de geschiedenis van Hoorn en Westfriesland is het Westfries Museum de aangewezen plek. Het hoofdgebouw is momenteel gesloten vanwege een ingrijpende verbouwing, maar je kunt wel terecht op de tijdelijke museumlocatie voor de multimediashow Ontdek het verhaal van Hoorn. Loop daarna via de bij ­ behorende podwalk door de monumentale rijkdom en geschiedenis van Hoorn.

Combineer de stad met de kust. Actievelingen hebben de keuze uit windsurfen, kitesurfen, suppen, waterskiën en wakeboarden. Gloednieuw is het stadsstrand van Hoorn. Naast relaxen op het strand kun je je er sportief uitleven. Ook voor kinderen zijn er meerdere speelplekken. Het eerste deel van het stadsstrand is vanaf juli toegankelijk, en in de zomer van 2024 wordt Nederlands grootste stadsstrand compleet geopend.

Bonustip: Hoorn viert de Slag op de Zuiderzee
In 2023 is het 450 jaar geleden dat de Slag op de Zuiderzee plaatsvond. In oktober 1573 werden de Spanjaarden in deze epische zeeslag voor de kust van Hoorn verslagen. Hoorn viert het jubileum van deze historische gebeurtenis in het weekend van 14 en 15 oktober met een cultureel en nautisch programma. Bekijk ook de tentoonstelling over de Slag op de Zuiderzee op de website van het Westfries Museum.

5. Nostalgisch Alkmaar

Nostalgisch Alkmaar. Foto's: 1. Mike Bink fotografie, 2. IN fotografieAlkmaar: de stad van grachten, geschiedenis, kunst en cultuur. Foto links: Mike Bink fotografie. Foto rechts: IN fotografie

Alkmaar is een stad van grachten, dus maak een rondvaart of huur een bootje. Het historische centrum staat bekend om zijn lage bruggen, dus bukken geblazen! Kom je met je eigen boot? In de diverse havens kun je midden in het centrum je motorboot afmeren. Maak ook zeker een stop bij het Stedelijk Museum Alkmaar, waar vijf eeuwen roemruchte geschiedenis, kunst en cultuur aan je voor bijtrekken. Bekijk bijvoorbeeld de tentoonstelling over het Beleg van Alkmaar.

Van stad naar strand, van dorp naar dorp — je kunt de hele regio Alkmaar vanaf het water ontdekken. Zo is varen met een fluisterboot door de Eilandspolder een echte ‘terug-in-de tijdbeleving’. Of verwonder je vanuit je kano in het Rijk der Duizend Eilanden, een gebied met talloze akkers op kleine eilandjes.

Bonustip: vier de bevrijding
Alkmaar was de eerste Nederlandse stad die het machtige Spaanse leger tijdens de Tachtigjarige Oorlog wist te weerstaan. In 2023 wordt voor de 450ste keer de bevrijding van Alkmaar gevierd. Niet alleen op 8 oktober, maar het hele jaar door.

Ga op avontuur met een sloep

In Holland boven Amsterdam ligt een uitgebreid netwerk van grachten, vaarten, slootjes en natuurlijk het IJsselmeer, Markermeer en de Noordzee. Dankzij het Sloepennetwerk en zijn genummerde vaarknooppunten kun je diverse routes kiezen en checken waar je kunt aanleggen voor een hapje en een drankje.

Kijk voor meer informatie op Hollandbovenamsterdam.com


Volg Columbus Travel en In Eigen Land op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!