image
Vellah

Opfriesen, dat is opladen Friesland Style

De R zit weer in de maand. De korte dagen, verpletterende regenbuien, donkere luchten en gure windvlagen. En dan moet het hoofdgerecht nog komen: de winterblues. Als je in het noorden van het land bent geweest heb je misschien wel eens gehoord van 'opfriesen'. Een nieuw woord voor een ervaring die iedereen kent: opladen in de winter. Of je het nu wandelend, wapperend of badderend doet, iedereen kan het. Het enige dat je nodig hebt is de behoefte om je hoofd leeg te maken en je neus echt in de wind te steken. En laat Fryslân hier nu net de uitgelezen plek voor zijn.

Ga winterwadlopen, mountainbiken of verticaal wandelen

 Bosbergtoren Appelscha. Foto: Cuno de Bruin en Sjoerd BrackeBosbergtoren Appelscha. Foto: Cuno de Bruin en Sjoerd Bracke

De dijken en kwelders ontvangen de uitwaaiers, terwijl de laarsfanaten het wad op gaan of over het deinende veen trekken. Ga bijvoorbeeld eens winterwadlopen met een ervaren gids en laat je betoveren door het magische waddenlandschap dat geen dag hetzelfde is en ontdek de relaxende werking van ploeteren over het wad. In de luwte van de wouden lijk je er dan misschien makkelijk vanaf te komen, maar niet als je een mountainbike huurt en modderspetters gaat sparen. Wist je dat je ook een korte verticale route kunt wandelen van zo’n 33 meter? Verticaal wandelen? Zo zou je abseilen kunnen noemen en dat kan in Friesland bij de Bosbergtoren. Geniet even van het uitzicht voor je naar beneden roetsjt, want op een heldere dag zie je de Waddeneilanden liggen.


Het winterse water op

Wintervaren in Waterland van Friesland. Credits: Thomas Vaer FotografieWintervaren in Friesland. Foto: Thomas Vaer Fotografie 

Een waterliefhebber glijdt over de stille wateren van de Friese Meren, het waternetwerk brengt je overal - van historische havenstad Harlingen tot ver landinwaarts via het Koningsdiep. Maak van jouw bezoek een echte opfries-ervaring door een vroege ochtendduik te nemen op een van de zwemplekken. Tenslotte kan wintersporten ook gewoon in Fryslân, vooral voor degene die het graag net even anders doet. Even genoeg frisse lucht in je neus? Ga dan cultuursnuiven en laad je op aan onze landschapskunst.

Lekker opfriesen, kom opladen Friesland Style.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!