image
Eva Broekema

Kom kunst kijken in de Achterhoek

De Achterhoek, een van de Gelderse Streken, herbergt toonaangevende kunstcollecties van internationaal en nationaal bekende grootmeesters. Bezoek er grootse musea en intieme galeries met indrukwekkende vaste collecties en inspirerende wisseltentoonstellingen. Maak kennis met grote meesters en veelbelovende, jonge kunstenaars. Kom kunst kijken in de Achterhoek!

Museum Villa Mondriaan: Piets jonge jaren

Kunst in de Achterhoek: Villa MondriaanFoto: Museum Villa Mondriaan

Piet Mondriaan (1872-1944) verwierf wereldfaam in Parijs en New York, maar begon zijn schilderscarrière in Winterswijk. Museum Villa Mondriaan is gevestigd in het voormalige woonhuis van de familie Mondriaan. De jonge Piet Mondriaan woonde er van zijn achtste tot twintigste. Hij ontdekte zijn passie voor tekenen en schilderen in de villa en de omgeving van Winterswijk. Mondriaans vroege werk is hier doorlopend te zien. Tegelijkertijd gaat het museum elk half jaar de dialoog aan met tijdgenoten en hedendaagse kunstenaars.


Het Lalique Museum: de meester in glas

Kunst in de Achterhoek: Lalique Museum. Foto: Linda RoelfszemaFoto: Linda Roelfszema

Het Lalique Museum is gewijd aan de wereldberoemde Franse juwelen en glasontwerper René Lalique (1860-1945). Dit is hét museum voor liefhebbers van art nouveau en art deco. Naast de vaste collectie zijn in het Lalique Museum met regelmaat tentoonstellingen te zien, waarbij naast werk van Lalique ontwerpen van tijdgenoten te bewonderen zijn. Bezoek ook het stijlvolle museumcafé en de tuin, waar je kunt genieten van lekkere koffie, luxe gebak en een huisgemaakte lunch. Het museum is gevestigd in twee sfeervolle rijksmonumenten in het hart van Hanzestad Doesburg, vlak bij Arnhem


Museum MORE: grootste museum voor modern realisme

Kunst in de Achterhoek: Museum MORE, Kasteel Ruurlo. Foto: Vanessa WassinkFoto: Vanessa Wassink

Museum MORE in Gorssel is Nederlands grootste museum voor modern realisme. In het adembenemende gebouw vind je, naast de eigen collectie, voortdurend wisselende tentoonstellingen die het rijke spectrum van modern-realistische kunst laten zien. Beleef de werken van grootmeesters als Carel Willink, Pyke Koch, Jan Mankes en Charley Toorop. In de bosrijke omgeving van Ruurlo vind je Kasteel Ruurlo, de tweede locatie van Museum MORE. In het vorstelijke gebouw uit de veertiende eeuw staat het leven en werk van grootmeester Carel Willink centraal.


Museum Henriette Polak: figuratieve kunst in een stadspaleis

Kunst in de Achterhoek: Museum Henriette Polak. Foto: Vanessa WassinkFoto: Vanessa Wassink

Museum Henriette Polak is hét museum voor modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst in Nederland. De collectie toont de vitaliteit, kracht en verscheidenheid van figuratieve kunst, waarin vakmanschap en bezieling samenkomen. Museum Henriette Polak is samen met het Stedelijk Museum Zutphen gevestigd in het zeventiende-eeuwse stadspaleis het Hof van Heeckeren in de historische binnenstad van Zutphen.


Galerie Kunst of Art

Kunst in de Achterhoek: Kunst of Art. Foto: Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHYFoto: Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY

Vanuit twee inspirerende locaties vervult familiebedrijf Kunst of Art de wensen van kunstliefhebbers uit de Achterhoek en verre omgeving door het verhuren en verkopen van kunst. In Laag-Keppel en Zutphen vind je diverse kunstwerken van zowel lokaal als landelijk bekende kunstenaars. De locatie in Laag-Keppel is ook van buiten een eyecatcher; het neogotisch kerkje uit 1880 werd in 2018 gerestaureerd en omgetoverd tot een van Achterhoeks mooiste en duurzaamste galeries. Je wordt van harte uitgenodigd om er ter plekke en wellicht zelfs thuis of op kantoor van te genieten.


Ontdek meer historische schatten en spannende verhalen

Naast prachtige kunst zit je in de Achterhoek ook goed als je van historische musea houdt. Bewonder bijzondere archeologische vondsten, unieke verzamelingen en prachtige kastelen. Laat je meeslepen door boeiende verhalen over historische gebeurtenissen en het rijke verleden van de Achterhoek. Een overzicht van alle kunst- en erfgoedmusea in de Achterhoek vind je op musea-achterhoek.nl

De Achterhoek biedt je een breed scala aan kunst en cultuur, teveel voor één dag. Combineer daarom je bezoek aan een museum of galerie met een weekendje weg in de Achterhoek en verken het zo geprezen coulisselandschap. Laat je inspireren op achterhoek.nl.

https://tijdschriftnu.nl/collections/columbus-speciale-edities/products/in-eigen-land-najaar-2022

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.