image
Laag Holland Toerisme

Ontsnappen uit Amsterdam: laag Holland in 5 ov-haltes

Even ten noorden van Amsterdam wacht een totaal nieuwe wereld: Laag Holland. We brengen vijf haltes in kaart die je met de bus (of ov-fiets) kunt bereiken.

Halte 1: Theeleuten

Theetuin Overleek ligt verstopt tussen de weilanden en sloten in de buurt van Monnickendam. Het wordt gerund door de familie Deun — de vader ontfermt zich over de tuin en moeders prepareert de lekkernijen. Probeer zeker de scones; ze zijn zálig. Als je je kopje hebt leeggeslurpt en het laatste kruimeltje van je bord hebt geplukt, kun je in een zogenaamde fluisterboot stappen om het gebied te verkennen. Tijdens het tochtje hoor je louter het getjirp van vogels en geloei van koeien, vanaf € 45 voor twee uur varen.

Halte 2: Strandhangen

Zand tussen je tenen, haren in de wind, zilt in de lucht; wat wil je nog meer? Strandvier ligt even buiten Monnickendam en heeft een eigen zandstrook aan de Gouwzee, het ingedamde water tussen het vasteland en Marken. Doordat je het strandpaviljoen alleen te voet of per boot kunt bereiken, is het de ideale plek om te onthaasten. Het lunch- en dinermenu kenmerkt zich door mediterrane smaken en tal van vega(n) opties.

Halte 3: Theeproeven

Je hebt vast al eens gehoord van een wijnsommelier. Maar wist je dat er ook sommeliers zijn die zich hebben toegespitst op thee? Theesommelier Linda — of moeten we zeggen Mevrouw Cha — kan je alles vertellen over het zetten en proeven van thee. De theeproeverijen die ze aanbiedt duren tweeënhalf uur en vinden plaats in de sfeervolle Theekamer in het dorpje Stompetoren, € 39,95 p.p.

Halte 4: Kamperen op het water

Als je Laag Holland écht wilt doorgronden, neem je de tijd en blijf je er overnachten. De streek kent tientallen bijzondere slaapadressen, maar geen een optie is zo bijzonder als het Kampeervlot. Dit vlot biedt plaats aan vier personen en is gemotoriseerd. Overdag verken je de omgeving van Uitdam, waar je het vlot oppikt, en ’s avonds meer je aan voor een onvergetelijk nachtje op het water. De benodigde kampeerspullen zijn bij de prijs inbegrepen, vanaf € 145.

Halte 5: Ontspannen

Fort Resort Beemster is een CO2-neutraal wellnessresort dat is ondergebracht in het gelijknamige fort. Je vindt er bijzondere baden en sauna’s en komt er heerlijk tot rust,  vanaf € 24 p.p. In restaurant Poterne kun je terecht voor seizoensgebonden gerechten (en een ‘Fort gintonic’) op basis van biologische ingrediënten. De lokalen in het fort werden vroeger bemand door soldaten; nu kun je er slapen met uitzicht op de fortgracht, vanaf € 175 voor twee personen.

Je bereikt Laag Holland met de buslijnen 305, 306, 314 en 316. De bussen vertrekken aan de achterzijde van Amsterdam Centraal. De haltes liggen op ongeveer 30 à 45 minuten rijden.

Deze ervaringen zijn getest door het duurzame reisplatform Honeyguide


Lees meer:

Eindhoven


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer tips voor binnen Nederland? Bestel onze zomerspecial 'In Eigen Land' nu voor slechts €4,99. Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten!