image
Elaine Springford

Ontsnappen uit Rotterdam: Tiengemeten

Op Tiengemeten, net onder de rook van Rotterdam, kun je de zeldzame zoetwatergetijdennatuur in actie zien. Tijdens een wandeling over het eiland zie je hoe water land wordt en land water wordt, en hoe eb en vloed elkaar afwisselen.

Tiengemeten is in de zeventiende eeuw ontstaan uit een zandplaat in het Haringvliet. Een halve hectare heette in die tijd een ‘gemet’ en zo kwam dit stukje land aan zijn naam. Door aanwas, en later door inpoldering, zwol de landmassa in de loop der jaren aan tot zevenhonderd hectare. Oorspronkelijk werd het eiland gebruikt voor de akkerbouw. Boeren verbouwden er tarwe, vlas en meekrap. Uit de meekrapplant werd een rode kleurstof gewonnen die werd gebruikt om leer en textiel te kleuren. Later legden de boeren zich ook toe op de teelt van aardappelen en bieten. 

Na de Tweede Wereldoorlog had men grootse plannen met het eiland. Op de nominatie stonden een depot voor verontreinigd slib, een vrachtvliegveld en een bungalowpark. Gelukkig werden de plannen in de jaren tachtig van tafel geveegd. De overheid zag in dat de relatief onaangetaste zoetwatergetijdennatuur in de voormalige zeearm uniek was en behouden moest worden en voegde daad bij het woord: Tiengemeten werd een recreatiegebied en natuurmonument. De boeren kregen een nieuw stuk grond aangeboden op het vasteland en er werd een grote kreek aangelegd die in verbinding staat met het Haringvliet. Daarnaast werden historische gebouwen gerestaureerd, wandelpaden aangelegd en een ringdijk verhoogd. Tiengemeten is inmiddels uitgegroeid tot een uniek stukje natuur in het midden van de delta — op een steenworp afstand van de Randstad.

Tiengemeten anno nu

Foto: Elaine Springford

Op veel plekken in Nederland hoor je in de verte altijd weer die autoweg, maar op Tiengemeten heerst een doodse stilte die wordt versterkt door de afwezigheid van auto’s. De meeste bezoekers blijven plakken in de buurt van de aanlegplek van de pont. Er ligt een bezoekerscentrum, een restaurant en een speelterrein voor kinderen. Als je het eiland echt wilt leren kennen, zul je echter de benen moeten strekken. Tiengemeten bestaat uit drie delen. Aan de oostkant ligt Weemoed, dat wordt gekenmerkt door akkers en weiden. Het centrale deel heet Weelde en trekt door zijn moerassige ondergrond vooral veel vogels. In Wildernis, in het westen van het eiland, regeert het water. Hier vind je ook de kreek, die via een gat in de dijk verbonden is met het Haringvliet. De getijden zijn daardoor goed zichtbaar. Wat ons betreft is dit deel het mooist en het wildst. Als je goed oplet, zie je de sporen van een bever en met een beetje geluk kom je Schotse Hooglanders tegen. Ook eenden, zwanen, reigers, lepelaars en zeearenden voelen zich hier thuis. 

Verken het eiland op de fiets

De pont naar Tiengemeten meert grofweg aan in het midden van het eiland. Ter hoogte van de aanlegplek kun je een fiets huren. Begin je tocht in de Wildernis, aan de westkust, en fiets dan onderlangs. Voor een weids uitzicht op de kreek ga je naar het uitkijkpunt. Daarna vervolg je je weg naar Herberg Tiengemeten in het uiterste oosten, waar je geniet van een welverdiende lunch. Via de noord-oostkant keer je weer terug naar de aanlegplek. De fietstocht neemt zo’n vier uur in beslag, maar je kunt het zo lang of kort maken als je zelf wilt. De pont vaart dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur — m.u.v. 13.00 uur — en kost €6 (retour). Het huren van een fiets kost € 9,50. Je eigen fiets mag gratis mee.


Lees meer:

Eindhoven


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer tips voor binnen Nederland? Bestel onze zomerspecial 'In Eigen Land' nu voor slechts €4,99. Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten!