image
Nationaal Park Hollandse Duinen

Ontsnappen uit Den Haag: Nationaal Park Hollandse Duinen

In het gloednieuwe Nationaal Park Hollandse Duinen, tussen het strand en het binnenland en vlak bij grote steden als Den Haag en Leiden, ervaar je zowel de strijd tegen het water als de verbondenheid met de zee. Hollandser dan dat kan haast niet.

De 22 nationale parken die Nederland rijk is vormen samen de perfecte afspiegeling van ons volle landje. Zelden zijn ze groot, maar wat zijn ze divers: van de unieke  rivierendelta van de Biesbosch en de heuvels en bossen van de Hoge Veluwe tot de heide van het Dwingelderveld en de vogelweelde op Schiermonnikoog. De nieuwste aanwinst in dit rijtje is Nationaal Park Hollandse Duinen, tussen Hoek van Holland en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Naast strandreservaten voor vogels en zeehonden, bijzondere duinmeren en bosrijke gebieden tref je hier parken, landgoederen en een strandwallenlandschap dat uniek is in de wereld. De strandwallen en -vlaktes  beschermen ons land al sinds mensenheugenis tegen het wassende water van de Noordzee. 

Het land achter de duinen is door zijn bewoners gevormd en sporen van die geschiedenis zijn op veel plaatsen nog zichtbaar in het landschap. Nationaal Park Hollandse Duinen is dan ook een nationaal park nieuwe stijl — lees: méér dan alleen natuur. De mix van natuur in en rond de duinen en de rijke cultuur en geschiedenis van de steden, dorpen en polders zorgt voor kleurrijke contrasten. Waar anders speur je op dezelfde dag naar zeehonden, vossen en reeën én naar sporen van het Romeinse Rijk en een veelbewogen oorlogsverleden? Zo vind je vlak bij Hoek van Holland overblijfselen van de Atlantikwall, de verdedigingslinie die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog  moest beschermen tegen een invasie vanaf zee.


Lees meer:

Eindhoven


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer tips voor binnen Nederland? Bestel onze zomerspecial 'In Eigen Land' nu voor slechts €4,99. Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten!