image
Boyan Ortse

Dit zijn de mooiste zwemplekken in de Nederlandse natuur

De zon breekt steeds vaker door, de temperaturen lopen langzaam op … de zomer is in aantocht! Voor een verkoelende plons hoef je niet alleen maar naar het strand. Deze 7 au naturel Nederlandse meren en plassen bieden een prima alternatief!

1. Grevelingenmeer, Zeeland

Grevelingenmeer. Foto: iStockGrevelingenmeer. Foto: iStock

Tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland ligt het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van Europa. Deze voormalige zeearm werd met de komst van de Brouwersdam afgesloten van de Noordzee. Het zoutgehalte in het meer blijft op peil vanwege het zeewater dat via de doorlaatsluis het Grevelingenmeer in komt. Het water is kraakhelder en een walhalla voor watersporters, duikers en zwemmers. Als je geluk hebt zie je een zeehond voorbijkomen, een van de vele bewoners van dit unieke meer.


2. De Bernisse, Zuid-Holland

De Bernisse. Foto: iStockDe Bernisse. Foto: iStock

Recreatiegebied De Bernisse, vol bossen, drassige natuur, meertjes en plassen, is maar liefst zeven kilometer lang. Verspreid door het gebied vind je verschillende strandjes en aanlegsteigers. Motorboten zijn er niet toegestaan, mede om de vele vogelsoorten die hier wonen niet te verstoren. Stap in je kano, spring op je SUPboard en ontdek dit unieke recreatiegebied in stilte.


3. Henschotermeer, Utrecht

Henschotermeer. Foto: Boyan OrtseHenschotermeer. Foto: Boyan Ortse

Het Henschotermeer ligt in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug en is een heerlijke plek om af te koelen op een lome zomerdag. Door het omliggende witte zandstrand geraak je direct in vakantiesferen. Haal ook zeker even een ‘low calorie, high happiness’ ijsje bij een van de vrolijk gekleurde ijskarren van IK SMELT VOOR JOU, die rondom het Henschotermeer geparkeerd staan. Bij het vallen van de avond schuif je aan op het terras van het Oude Strandhuis. Zonsondergang, livemuziek, klinkende glazen: wat wil je nog meer?


4. Bussloo, Gelderland

Bussloo. Foto: ANPRecreatieplas Bussloo. Foto: ANP

In de stedendriehoek tussen Deventer, Apeldoorn en Zutphen ligt recreatiegebied Bussloo, met als grootste trekpleister de kraakheldere natuurplas. Je kunt je handdoek neerleggen op maar liefst zes verschillende stranden. Een baantje trekken is hier gewoonweg heerlijk. Voor de avonturiers onder jullie is het zwemmen van langere afstanden ook mogelijk – met een omtrek van ruim acht kilometer vallen er heel wat meters te maken.


5. Zandenplas, Gelderland

Zandenplas. Foto: ANPZandenplas. Foto: ANP

Verstopt tussen de eeuwenoude bossen van de Veluwe vind je de Zandenplas, een groot natuurbad omringd door wit strand en statige bomen. De ligging op de Veluwe maakt van dit meer een ideale plek om uit te rusten na een stevige wandeling. Als je hier gaat liggen verlies je spontaan de tijd uit het oog. Vergeet de barbecue to-go niet in te pakken, want aan de Zandenplas mag je naar hartenlust grillen. Terwijl de zon achter de bomen zakt en de maïskolven zwart blakeren, proost je op de zwoele zomer.


6. Leggelderveld, Drenthe

Het Blauwe Meer, Leggelderveld. Foto: Marketing DrentheHet Blauwe Meer, Leggelderveld. Foto: Marketing Drenthe

Midden in het veelzijdige natuurgebied Leggelderveld, op een steenworp afstand van de wildernis van Nationaal Park Drents-Friese Wold, vind je Het Blauwe Meer. Het water in de zwemplas heeft een blauwgroene kleur, en dat heeft alles te maken met het mineraalrijke zand dat op de bodem ligt. Het Blauwe Meer is omringd door stranden van wit kalkzandsteen. Op een warme dag waan je je met een beetje fantasie in een tropisch paradijsje.


7. Aduarderzijl, Groningen

Aduarderzijl. Foto: ANPAduarderzijl. Foto: ANP

Zodra het kwik weer stijgt, is het kanaal bij het Groningse plaatsje Aduarderzijl de place to be. Het water van het Reitdiep leent zich perfect voor een verkoelende duik in de zomer. Ben jij niet vies van een beetje avontuur? Voor de full experience spring je niet gewoon van de kant, maar gebruik je de karakteristieke sluis als duikplank. Al is eerst even pootjebaden ook toegestaan.


Nog meer zwemtips vind je op het inspiratieplatform Honeyguide, dat is gewijd aan unieke activiteiten en locaties met een positieve impact op mens en planeet. Download de gratis Honeyguide-app (Android en iOS) voor nog meer verborgen parels in eigen land.


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit artikel verscheen in onze zomerspecial 'In Eigen Land', nu te bestellen voor slechts €4,99. Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten!