image
Getty Images

Deze 15 stranden in Nederland heb je (bijna) voor jezelf alleen

Voor menig Nederlander is de kust een plek om tot rust te komen. En omdat we in een klein land wonen, is het strand voor niemand écht ver weg. Op deze vijftien stranden ontwijk je de massa.

1. Strand Breskens, Zeeland

Strand van Breskens. Foto: Getty ImagesStrand Breskens. Foto: Getty Images

Tussen de Veerhaven en de karakteristieke zwart-wit gestreepte vuurtoren van Breskens — het oudste gietijzeren lichtbaken van ons land — vind je het mooie en rustige Strand Breskens. Langs dit strand loopt ook de Panoramaweg, een van de weinige plekken in Nederland waar je met de auto aan de zeekant van de dijk kunt rijden.


2. Strand van Schouwen-Duiveland, Zeeland

Strand van Schouwen-Duiveland. Foto: Getty ImagesStrand van Schouwen-Duiveland. Foto: Getty Images

Laat je niet afschrikken door de vele neergelegde handdoeken op het strand van Renesse. De kans is immers groot dat de Schouwse kust verderop weer vrij is. Het strand van Schouwen-Duiveland is 21 kilometer lang en opgedeeld in vier soorten: familiestranden, natuurstranden, (watersport) stranden en gecombineerde stranden. Ben je op zoek naar rust en ruimte? Wijk dan uit naar een natuurstrand.


3. Strand Vrijheidsduinpad, Zuid-Holland

Krijg je maar geen genoeg van de natuur langs de kust? Laat je dan verrassen door Goeree-Overflakkee. Het Zuid-Hollandse eiland werd onlangs uitgeroepen tot de duurzaamste natuurbestemming ter wereld. De Noordzeestranden bij de vuurtoren van Ouddorp en de Brouwersdam zijn weliswaar geweldig. Maar als je echt even weg wil zijn van alles en iedereen, rijd je op de fiets naar Strand Vrijheidsduinpad, een rustig, ongerept strand achter hoge, natuurlijke duinen.


4. De Zandmotor, Zuid-Holland 

Wat begon als een experiment in het kadervan dynamisch kustbeheer, is inmiddels uitgegroeid tot een geliefd recreatiegebied voor watersporters, natuurliefhebbers en dagjesmensen: de Zandmotor. Het wadachtige strand is ruim van opzet en het is dan ook altijd mogelijk om je af te zonderen. Bij harde wind kijk je toe hoe kitesurfers (te) gekke capriolen uithalen.


5. Strandreservaat Noordvoort, Zuid-Holland

Tussen de bekende badplaatsen Noordwijk en Zandvoort ligt een oase van rust: Strandreservaat Noordvoort. Niet jij, als badgast, maar de natuur krijgt hier voorrang. Ter hoogte van strandpaal 70 en 73 zijn een aantal jaren geleden stuifkuilen gegraven. Die kuilen zorgen voor een geleidelijke overgang tussen de zee en de duinen. Er is ook een drie kilometer lang struinpad aangelegd over de duinen. Het pad is uniek, want nergens anders mag je over de buitenste duinenrij lopen.


6. De Bremerbaai, Flevoland

Waar land in zee is gebouwd, is aan kustlijn geen gebrek. Toch zijn de stranden van Flevoland niet heel bekend. De meeste liggen aan het Veluwemeer. Een van onze favorieten is de Bremerbaai in de buurt van Biddinghuizen, met bomenrijen aan de ene kant en het Veluwemeer aan de andere. Neem de omgeving in je op vanaf de 160 meter lange pier.


7. De Hors, Texel 

De Hors, Texel. Foto: Getty ImagesDe Hors, Texel. Foto: Getty Images

Wist je dat een groot deel van Texel tot een nationaal park behoort? Uitgestrekte stranden, duinvalleien, bijzondere kwelders; het valt er allemaal onder. Ons favoriete stukje is De Hors, aan de zuidwestkant. Het duinlandschap ontstaat als het ware onder je voeten. Opgestuwd zand vormt eerst een duintje en raakt daarna begroeid met biestarwegras en later helmgras. Doordat wind en water hier vrij spel hebben, geniet je er van een prachtig zandreliëf.


8. Noorderstrand, Schiermonnikoog

Foto door Simone WittgenFoto: Simone Wittgen

Schiermonnikoog wordt gevormd door zeestromen en wind en is een van de wildste plekken van Nederland. Het eiland is in de afgelopen decennia zelfs drie kilometer aangezwollen. Waar de meeste Waddeneilanden bekendstaan om de lengte van de stranden, onderscheidt Schiermonnikoog zich juist door de breedte. Op sommige punten moet je maar liefst één kilometer lopen naar het water. Vrijwel nergens in Europa vind je een strand dat breder is. Aan het eind van de Badweg heb je een fantastisch uitzicht op een paar zandplaten waar vaak zeehonden zonnen.


9. Strand IJmuiden aan Zee, Noord-Holland

Strand IJmuiden aan Zee

Als de zon schijnt (en de Aperol Spritz vloeit) waan je je op het strand van IJmuiden op Bonaire. Het zand is spierwit, het water helderblauw en de constante wind aangenaam.  Ook de hippe strandtenten die er liggen ademen het eilandgevoel. Voor de echte diehard is een wandeling naar Zandvoort een mooie uitdaging. Onderweg loop je langs fraaie
duinen en historische bunkers.


10. Heemskerk, Noord-Holland

Het strand van Heemskerk is een verborgen parel aan de Noord-Hollandse kust. Om bij het strand te komen moet je eerst de Kruisburg trotseren. Vervolgens fiets of loop je ongeveer vier kilometer door een steeds dunner wordend dennenbos heen, totdat je aankomt bij het serene strand.


11. Bergen aan Zee, Noord-Holland

Bergen aan Zee. Foto: Getty ImagesBergen aan Zee. Foto: Getty Images

Verstopt achter de uitlopers van de Schoorlse Duinen ligt een van de meest vermaarde stranden van ons land: het strand van Bergen aan Zee. De blonde kuststrook heeft drie toegangen en nodigt uit tot relaxen. Van beach tot boulevard en van dag- tot kaarslicht; de paviljoens in het kleinschalige dorp bieden voor elk wat wils. Check van tevoren of er livemuziek wordt gespeeld.


12. Petten, Noord-Holland

 Foto: communitylid Mitevisuals

Je ziet de Piramide van Petten al van ver liggen. Beklim het 26 meter hoge panoramaduin en geniet van de prachtige omgeving van Petten. Vanaf de top zie je het echte Holland in een notendop: strand, duinen, het Noordhollandsch Kanaal, de polders met de molens en in het voorjaar de bloeiende bollenvelden. Ten zuiden van de kustplaats liggen de Hondsbossche Duinen. Het strand- en duingebied is ontstaan door de versterking van de kust, met zand uit zee, en is een van de nieuwste stukjes Nederland. Als je er toch bent bezoek je ook meteen Het Palendorp, een bijzonder kunstwerk dat herinnert aan het oude Petten, dat te maken kreeg met overstromingen.


13. Sint Maartenszee, Noord-Holland

Foto: iStock

Sint Maartenszee wordt door de meeste navigatiesystemen over het hoofd gezien. Het vakantiedorp is dunbevolkt en bestaat voornamelijk uit vakantieparken. In tien minuten wandel je door het prachtige duingebied naar het brede strand, dat je buiten het hoogseizoen met weinig anderen hoeft te delen. Met twee strandpaviljoens in de buurt hoef je het duin de hele dag niet meer over. In Sint Maartenszee vind je ook een aantal verrassende (duin)campings.


14. Callantsoog, Noord-Holland

Welkom in een van de oudste en mooiste badplaatsen van Nederland. Het strand is hier wit, schoon en breed, en beschikt over gezellige strandpaviljoens die pal tegen de duinen aanliggen. Vanaf het nieuwe uitkijkpunt bij Strandslag Kiefteglop heb je een fantastisch uitzicht over het strand, de zee, de polder en het Zwanenwater, een  afwisselend duingebied met twee uitgestrekte duinmeren.


15. Julianadorp aan zee, Noord-Holland

Al jaren staat de kustlijn bij Julianadorp aan Zee in de top tien van ’s lands mooiste stranden. Het kustplaatsje telt maar liefst vier strandslagen (strandtoegangen). Onze  favoriet is Strandslag Falga. Het strand is er heerlijk rustig en heeft géén voorzieningen. Neem je eigen lunch mee.

Ga voor meer informatie naar hollandbovenamsterdam.com. Nog meer strandtips vind je op het inspiratieplatform Honeyguide, dat is gewijd aan unieke activiteiten en locaties met een positieve impact op mens en planeet.  Download de gratis Honeyguide-app (Android en iOS) voor nog meer verborgen parels in eigen land.

Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit artikel verscheen in onze zomerspecial 'In Eigen Land', nu te bestellen voor slechts €4,99. Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten!