image
Marije van de Vlekkert

Dit zijn de leukste uitjes en slaapplekken van Limburg

Het Zuid-Limburgse Heuvelland is het mooiste stukje buitenland van Nederland en de Geul is de ideale gids. Langs de oevers van de snelstromende rivier vind je al wat de regio zo bijzonder maakt: onbelemmerde uitzichten, verscholen daldorpen en vergeten ambachten. Wij tippen de mooiste slaapplekken en leukste activiteiten van Nederlands Limburg.

De mooiste slaapplekken van Limburg

1. Dalauro in Eyserheide 

Dalauro in Eyserheide_Zuid-Limburg_NederlandFoto: Marije van de Vlekkert

De glooiende omgeving van Eys wordt niet voor niets aangeduid als 'het Toscane van Limburg' tijdens een overnachting in Dalauro ervaar je het zuid-Limburgse equivalent van la dolce vita. De bed and breakfast is trouwens óók een bed & diner. Op maandag- en vrijdagavond nodigen de gastheer en -vrouw, Rob en Laura, je uit voor een huisgemaakte maaltijd aan een gezamenlijke tafel. Er zijn een paar regels: je checkt in op maandag, woensdag of vrijdag en blijft minimaal twee nachten. Wij durven 'm aan: Dalauro behoort tot de absolute parels van Zuid-Limburg, vanaf € 110 per nacht voor twee personen (níét voor gezinnen met kinderen) .

2. Huize en Hoeve ten Bosch in Cottessen

Paradijsvogels_MarijevandeVlekkert_Zuid-LimburgFoto: Marije van de Vlekkert

De groepsaccommodaties van Paradijsvogels liggen verspreid door het Heuvelland en zijn stuk voor stuk hoogvliegers. Wij vielen als een blok voor Huize ten Bosch (4 – 10 personen) en Hoeve ten Bosch (18 - 40 personen), monumentale vakwerkhuizen in Cottessen, omgeven door bos, weilanden en boomgaarden. De prijzen zijn sterk afhankelijk van het seizoen.

3. Landgoed Karsveld

Landgoed Karsveld_Limburg_NederlandFoto: Marije van de Vlekkert

Vakwerkhuizen werden gemaakt door handige mensen die hun ‘vak’ verstonden en zijn alomtegenwoordig in het Heuvelland. Een van de fotogeniekste exemplaren staat in Beutenaken, aan het slingerende riviertje de Gulp, en is te huren voor gezinnen en groepen. Kijk op de website van Landgoed Karsveld voor meer informatie. 


De leukste activiteiten in Limburg

1. Bewonder hedendaagse kunst

Kasteel Wijlre_Zuid-Limburg_NederlandFoto: Marije van de Vlekkert

Op donderdag tot en met zondag en van maart tot en met november kun je op Buitenplaats Kasteel Wijlre terecht voor een totaalbeleving. De hedendaagse collectie van dit unieke kunstcentrum aan de Geul wordt tentoongesteld in unieke settings: een historisch koetshuis en een hypermodern paviljoen. Voor € 9 per persoon ervaar je een kunstige namiddag. Lekker weer? Reserveer van tevoren een picknickmand voor € 18,50 per persoon en strijk neer in de bekroonde landschapstuin.

2. Doe een wijnproeverij 

Wijndomein St.Martinus_Zuid-Limburg_Stan BeurskensFoto: Marije van de Vlekkert

Als je het over Wijndomein St. Martinus hebt, ontkom je niet aan de superlatieven – ze produceerden als eerste in Nederland rode wijn en beschikken over de grootste en hoogst gelegen wijngaard van het land. Oenoloog Stan Beurskens en zijn team staan bekend om hun vooruitstrevende werkwijze. In de energieneutrale wijnkelder op het terrein wordt volop geëxperimenteerd met nieuwe druivenrassen en alternatieve bestrijdingsmiddelen. Als bezoeker kun je deelnemen aan een rondleiding met proeverij (€ 18,50 p.p.) of meehelpen met plukken in oktober.

3. Dineer en droom weg 

Restaurant Geradushoeve_Zuid-Limburg_NederlandFoto: Marije van de Vlekkert

De titel voor het mooiste terras van Nederland gaat naar … Restaurant Geradushoeve. Dit restaurant in Epen biedt een verbluffend uitzicht en is een begrip in de regio. Het menu kenmerkt zich door producten uit de streek. Zo is de kalfslende afkomstig van Lakenvelderkoeien uit de wei vóór het restaurant en de witte wijn van een gaard op vijfhonderd meter afstand.

4. Verdiep je in een watermolen

MolenOtten_Zuid-Limburg_NederlandFoto: Marije van de Vlekkert

Als je Molen Otten in vol ornaat wilt aanschouwen wandel je tussen Wijlre en Stokhem over het pad langs de Geul. De machinekamer van de watermolen is alleen te betreden op de Nationale Molendag (molens.nl) en de Limburgse Open Molendag (limburgsemolens.nl). Maar wellicht maakt molenaar Jo een uitzondering als je blijft logeren in een van zijn vakantiewoningen aan huis.

5. Schakel een landschapsgids in 

Of je nou geïnteresseerd bent in oude dorpskernen, de legendarische Bokkenrijders of mindfulness; je kunt je door landschapsgids Wilma Rooijakkers-Vliex op sleeptouw laten nemen. Afspreken op locatie kán. Wilma ging ons voor naar de Belletter Boomgaard en de Heimansgroeve, onontdekte stukjes Geuldal die we anders nooit gevonden hadden. Meer informatie vind je op haar website 'Het groene levenspad'. 

6. Ga in de leer bij een herder

Schaapherder_HoevetenBosch_Zuid-Limburg_NederlandFoto: Marije van de Vlekkert

Samen met zijn bordercollie Meg geeft schaapherder Rob unieke teambuildingdemonstraties in het schapendrijven. Jij kunt het duo van dichtbij in actie zien in de weide naast Hoeve ten Bosch in Cottessen, € 230 voor maximum 18 personen.  Via de website van Groepsverblijf Zuid-Limburg kun je je ook inschrijven voor andere activiteiten, zoals vlaaibakken en de ‘Heuvellandgames’.

7. Drink bier bij de bron

GulpenerBrouwLokaal_Zuid-Limburg_NederlandFoto: Marije van de Vlekkert

Het hippe Gulpener BrouwLokaal herbergt een bierwinkel, microbrouwerij en eetcafé. Laatstgenoemde heeft maar liefst zestien Gulpener-bieren op tap en serveert smaakvolle gerechten volgens het 25 milesprincipe, wat betekent dat alle ingrediënten binnen een straal van veertig kilometer worden geproduceerd. Strijk neer in de Hoptuin en geniet van een high beerarrangement.

8. Neem een oldschool stoomtrein

De Miljoenenlijn is een toeristische spoorweg tussen Kerkrade en Schin op Geul. Het stoom- en dieseltreintje rijdt langs de mooiste plekjes van het Heuvelland en stopt ook bij het voormalige station van Eys-Wittem. Kijk voor de sporadische dienstregeling op de website van Miljoenenlijn.

9. Wandel tussen de wijngaarden

Kromhagerweg_Zuid-Limburg_NederlandFoto: Marije van de Vlekkert

Zuid-Limburg is een walhalla voor wandelaars. Er zijn zo veel paden dat je door de bomen soms het bos niet meer ziet. Het is dan ook aan te raden om met een vooropgezet wandelplan op pad te gaan. Het plateau tussen Eys en Trintelen is prachtig. De Kromhagerweg maakt deel uit van de Route des Vins. Tijdens deze wijnwandeling van tien kilometer rond Eys en Wahlwiller passeer je vijf kleinschalige wijngaarden. Check Visit Limburg voor meer informatie.  


De ideale route
Je pakt de draad op in Valkenburg aan de Geul en fietst over de Keutenberg naar Stokhem. Met de fiets aan de hand loop je naar de watermolen in Wijlre. Breng hier een bezoek aan Buitenplaats Kasteel Wijlre en rijd daarna binnendoor naar je slaapplek in Eyserheide. Na een wandeling daal je de volgende dag weer af naar het Geuldal. In Partij neem je de Weg in de Wegen naar Mechelen. Bij Hoeve Hurpesch steek je de rivier over. Parkeer je fiets voor een wandeling en geniet later van een wijnproeverij op Wijndomein St. Martinus. Keer weer om en fiets via Bommerig naar Cottessen. Bij Hoeve ten Bosch ga je op pad met een schapenherder. Nadat je ook het uiterste deel van het Geuldal hebt verkend fiets je via Terziet en Het Veld naar het zuidelijkste punt van Nederland: grenspaal 12.

Beste reistijd

Je kunt het zuiden van Limburg het beste bezoeken in het voor- en najaar. Plaatsen als Valkenburg, Mechelen en Epen zijn dan minder druk en de weersomstandigheden zijn aangenaam.

Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Of bestel de nieuwste editie van onze special In Eigen Land, met 101 tips om te ontsnappen in Nederland!