image
Frans Lemmens

Lauwersmeer: 4 redenen waarom dit het bijzonderste nationaal park van Nederland is

Lauwersmeer, een waterrijk nationaal park op de grens tussen Groningen en Friesland, zit tjokvol natuurgeheimen. Dit zijn onze favoriete redenen voor een bezoek, van zeearenden tot de mooiste sterrenhemel van Nederland.

1. Je kunt er bijzondere vogels kijken (van buizerds tot zeearenden)

Voor vogelaars is het Lauwersmeer een eldorado. Hier broeden meer dan honderd vogelsoorten. Tijdens de voor- en najaarstrek vinden duizenden eenden, water- en wadvogels er een plek om te foerageren en te rusten. Ook in de winter is het er goed toeven, want dan arriveren er tienduizenden brandganzen en honderden kleine en wilde zwanen. Een prachtig gezicht en geweldig om hun geluid te horen.

Omdat er zo veel prooidieren leven, tref je er ook het hele jaar roofvogels. Van de veelvoorkomende buizerds, die in kleur variëren van bijna wit tot donkerbruin, tot de zeldzame ruigpootbuizerd, een jaarlijkse wintergast uit het Hoge Noorden. En natuurlijk de majestueuze zeearend, met een spanwijdte van ruim 2,5 meter de koning van de arenden. Zeearenden broeden in het Lauwersmeer en daarom maak je veel kans om ze te zien.

Brandganzen. Foto: Bas Meelker. 

Aan de westkant van het Lauwersmeer heb je een uitkijkheuvel bij camping De Pomp. Vanaf hier heb je een prachtig vergezicht over de zuidkant van het Lauwersmeer en de Sennerplaat. Deze oude zandplaat is inmiddels helemaal begroeid met riet en wilgenbosjes. Het hele jaar door verblijven hier veel vogels, waaronder de bruine kiekendief. In de uitgestrekte rietvelden broeden verschillende paren. Ze zweven al loerend op een prooi (in de zomer met regelmaat jonge eendjes en meerkoeten) vlak boven het riet, waarbij ze hun vleugels tijdens de glijvlucht in een karakteristieke V-vorm omhooghouden. Hoor je een explosief metalig ‘ping-ping’ geluid uit het riet komen, dan zijn er baardmannetjes in de buurt. Deze kleine rietvogeltjes met een lange staart vormen de beloning van de dag. Vooral de mannetjes zijn met hun fraaie kleuren zijn een plaatje om te zien.

De beste plek om veel soorten vogels te zien is de Ezumakeeg, ook wel de vogelboulevard van het Lauwersmeer genoemd. Je kunt er werkelijk van alles tegenkomen, van honderden baltsende kemphanen tot zeldzame steltlopers. En vanaf de weg kun je ze hier van dichtbij heel goed zien. Vogelaars uit heel Nederland en omstreken komen speciaal voor deze prachtplek naar het Lauwersmeer.

Bij  het Lauwersmeer kun je onder andere de zeearend spotten. Foto: Staatsbosbeheer.


2. Je spot er wilde reeën en konikpaarden vanuit de auto of op de fiets

Een groot pluspunt van het Lauwersmeer is dat het zo overzichtelijk is. Rondom het gebied vind je bijna overal wel een rustige parallel- of B-weg vanwaar je grote delen goed kunt overzien. Op diverse plekken langs de N361 van Groningen naar Lauwersoog kun je afslaan naar de Strandweg, waarna je parallel aan de doorgaande weg in alle rust kunt stoppen waar je maar wilt. Want er is zo veel te zien. Zowel vanuit de auto als op de fiets. Je passeert de vogelkijkhut bij het Jaap Deensgat en de mooie, nieuwe uitkijktoren Vlinderbalg. Behalve vogels zie je hier met wat geluk ook groepjes reeën en kuddes wilde konikpaarden. Soms staan ze vlak bij de weg.

Konikpaarden komen oorspronkelijk uit Polen en Wit-Rusland. Foto: James Boardman.


3. Je kunt er de mooiste sterrenhemel van Nederland bewonderen

Een andere mooie uitkijkplek over het Lauwersmeer is de nieuwe, houten observatietoren aan de oostkant, vlak achter Landal Natuurdorp Suyderoogh. Je kijkt vanaf hier uit over een van de fraaiste zijtakken van het Lauwersmeer: Achter de Zwarten. Hier ervaar je de overdadige rust van het Lauwersmeer op zijn best. Ver weg van kunstmatige lichtbronnen is het ’s nachts zo donker dat je juist alles ziet. Door boven op de toren de speciale ligbanken uit te klappen, kun je uren naar de sterren en planeten kijken. Een mooie en unieke ervaring. Het Lauwersmeer is niet voor niets benoemd tot Dark Sky Park. Stap de duisternis van de natuur binnen. De nacht roept.

Een nachtelijke wandeltocht op de Waddenzee bij Nationaal Park Lauwersmeer. Foto: Age di Lago. 

Zelf de vogels en sterren en planeten ervaren?
- Overdag vogels spotten en ’s nachts sterren kijken? Dat kan vanaf de twee nieuwe uitkijktorens.

- Beleef de nacht op zaterdag 24 oktober tijdens de Nacht van de Nacht in het Lauwersmeer.
- Bij activiteitencentrum Lauwersnest wordt een nieuwe sterrenwacht gebouwd: het Lauwersnest.
Meer weten hierover en over het gebied zelf? Check np-lauwersmeer.nl

4. Je overnacht er op heerlijke plekken midden in de natuur

In de directe omgeving van het nationaal park kun je op heerlijke plekken logeren, even helemaal weg van de wereld. Via het online platform Campspace bijvoorbeeld regel je voor een klein bedrag een kampeerplek in iemands achtertuin. De eigenaren (hosts) heten jou – óók ten tijde van corona – welkom op hun eigen microcamping. Campspace-verhuurder Frits heeft een vrij landhuis met moestuin en grote omliggende tuin naast het Lauwersmeer. Je kunt hier lekker relaxen in een hangmat, chillen bij de vuurplaats of verse groente en fruit plukken. En helemaal mooi: je fietst zo naar het wad. Overnachten kan al vanaf € 20 per nacht. Het landgoed Wilgenheerd biedt je twee opties: óf je zet je tentje op in de tuin voor € 6,50 per nacht óf je gaat voor meer luxe en reserveert een kamer in de grote, opgeknapte boerderij voor € 98 per nacht.  Ook fijn: Glamping it Dreamlan. Hier overnacht je tot en met oktober voor € 85 per nacht in een hippe houten trekkershut met uitzicht op weilanden. Je staat in no time in Nationaal Park Lauwersmeer.

Ecolodges-it-Dreamlân-Lauwersmeer-FrieslandDe hippe houten trekkershutten op het natuurkampeerterrein It Dreamlân.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Visit Wadden, Visit Friesland en Visit Groningen.