image
Columbus Travel

9 bijzondere slaapplekken in de natuur (het beste van Nederland en België)

Ontsnappen in de natuur: dat willen we allemaal wel even nu. Om je op weg te helpen brengen we onze favoriete slaapplekjes voor je in kaart, van een kampeervlot op een riviertje in Brabant tot je eigen bubbel in de Belgische Ardennen.

1. Overnacht klein maar fijn in een tiny house in Noord-Holland

Schapen in je voortuin, rust om je heen. Je brengt vannacht de nacht door in een tiny house op een erf onder de rook van Amsterdam. Eigenaresse Annabelle Groenendijk bouwde haar Tiny Inn zo ecologisch mogelijk. En dat betekent dat je een composttoilet gebruikt en een (royaal) waterrantsoen krijgt. En dan dus dat formaat. Tiny. Maar je hebt het eigenlijk nauwelijks door. Goed, je kunt het plafond aanraken met je vingertoppen en valt in slaap in de woonkamer. Lekker knus. De Tiny Inn staat in Ransdorp, een ons-kent-ons-dorp in de polder. Kijk dus niet raar op wanneer overbuur boer Willem een praatje komt maken en ronduit vertelt over zijn koeien. Dit is boerenland in optima forma, en dat nodigt uit tot fietsen. Een verblijf in de Tiny Inn kost € 89 per nacht (voor minimaal twee nachten) voor twee personen.

Bij de Tiny Inn in Ransdorp ontvlucht je gemakkelijk de grote stad, vindt oprichtster Annebelle Groenendijk.


2. Drijf weg op een kampeervlot in Noord-Brabant

De vijf kampeervlotten op de Steenbergse Vliet liggen verscholen in het riet en op gepaste afstand van elkaar. Je peddelt er in een Canadese kano naartoe. Met diezelfde kano verken je overdag de Brabantse Wal, een natuurgebied op de grens tussen Noord-Brabant en Zeeland. Zodra de avond valt plof je neer in de stoel op de veranda en geniet je van een zelf gekookt maaltje en de ondergaande zon. Echte luxe kunnen we het niet noemen, maar de ervaring krijgt van ons vijf sterren, vanaf € 68 per nacht (o.b.v. drie nachten) voor twee personen incl. kampeeruitrusting. Ook in de provincies Utrecht en Limburg kun je overnachten op een kampeervlot.

Een van de vijf kampeervlotten op de Steenbergse Vliet, een riviertje in Noord-Brabant.


3. Geniet van de natuur én een beetje luxe in het Belgische Hoeselt

Loof is een uniek houten huis op een beboste helling in de glooiende Haspengouwse weilanden. De omgeving wordt ook wel het Toscane van Vlaanderen genoemd. Het is een plek om te vertragen en even los te koppelen van de dagelijkse drukte, waar tijd is voor jezelf en voor elkaar. De paalwoning ligt in een privéloofbos met eeuwenoude beuken – op het terras zit je tussen het gebladerte. De ruimtes zijn groot genoeg om comfortabel met vier volwassenen te verblijven. De keuken is volledig uitgerust met vaatwas, inductiekookplaat, koelkast en oven. Een fijn weekendje weg in de natuur voor luxebeestjes dus! Je verblijft hier vanaf € 165 per nacht voor maximaal vier personen.

De grote ramen van de cabins van LOOF zorgen ervoor dat je opgaat in de natuur. Foto:  Liesbet Goetschalckx.


4. Overnacht in een watertoren in Overijssel

De watertoren in het Overijsselse Lutten is een van de meest in het oog springende gebouwen van de provincie. Gerrit en Frieda Rieks kochten het industriële erfgoed in 2008 en vormden het om tot een groepsaccommodatie. Als je dacht dat het gebouw zelf al imposant was, moet je het uitzicht van boven eens zien. De avontuurlijke gast kan er zelfs het randje opzoeken, door naar beneden te abseilen. Wij bedanken vriendelijk.  We snappen wel waarom deze locatie in trek is; de kamers zijn smaakvol, fleurig en comfortabel ingericht. En dan is er natuurlijk nog die onmiskenbare vorm, waardoor je je er constant van bewust bent dat je in een toren slaapt. De toren ontvangt tegenwoordig alleen nog maar in het weekend en tijdens de vakanties grotere groepen. Daarnaast staat de accommodatie garant voor heisessies voor bedrijven.  

Bovenop de watertoren in Lutten word je beloond met een prachtig uitzicht.


5. Blijf in je bubbel in de Belgische Ardennen

Enkele kilometers verwijderd van het plaatsje Durbuy vind je dit bijzondere onderkomen op een heuvelrug: een doorzichtige bubbel op palen tussen de bomen. Je kunt er heerlijk glampen, met een tweepersoonsbed met donsdeken, sfeerverlichting, een klein zithoekje en een sanitaire hoek. Het ontbijt is inbegrepen en kun je buiten aan tafel in de frisse natuur oppeuzelen. De actieveling is hier ook helemaal in zijn nopjes. De omgeving leent zich perfect voor mountainbiken, wandelen, raften, abseilen, klimmen of survivallen. Als je veel geluk hebt, spot je nog een everzwijn, hert of roofvogel. Een overnachting kost € 171 voor maximaal twee personen.

Deze bubbel leent zich perfect voor een avondje sterren kijken in de natuur.


6. Sla je tentje op bij een Charme Camping in Nederland

Ben je een buitenmens en wil je genieten van rust, ruimte en natuur in eigen land, dan is een Charme Camping iets voor jou. Deze campings zijn door de ANWB geselecteerd op hun idyllische ligging, voorzieningen en gastvrijheid. Hartje Groen is er zo één. Deze Charme Camping ligt verscholen in de bossen van natuurgebied De Maashorst in Brabant. Voor kinderen zijn er talloze buitenactiviteiten en je kunt er fantastische fiets- en wandeltochten maken.

Bij Charme Camping Hartje Groen in Brabant is genoeg te beleven voor zowel de ouders als de kids.


7. Zie de zon in de zee zakken in Zuid-Holland

Een huisje aan het strand is altijd een goed idee, in Nederland of aan de andere kant van de wereld. Overdag deel je het strand met andere badgasten, maar in de avond heb je het strand voor jezelf. Op de website van Haagse Strandhuisjes huur je een plekje op strand Kijkduin.

Waai uit op het strand in Kijkduin en word even één met het Nederlandse duingebied.


8. Slaap biologisch in Oost-Vlaanderen

Volledig gebouwd met natuurlijke materialen dient dit huisje midden in een bos in Oost-Vlaanderen evengoed de natuur als de mens. Eekhoorns lopen langs je terras en vogels tjirpen je rustig wakker. Er is een keuken aanwezig, evenals een kachel, beddengoed, biologisch afbreekbare zeep, shampoo en afwasmiddel. Kom volledig tot rust in het bos of snuif de zilte zeelucht op in Zeeland, net over de grens. Een overnachting kost € 145 voor maximaal vier personen.

Dit huis is door de eigenaar zelf gebouwd met natuurlijke materialen. 


9. Slaap in een vliegtuig in Vlaardingen

Je wordt wakker van fluitende vogels en de zon die door de openingen onder de gordijnen naar binnen schijnt. Even later stap je volledig uitgerust je privévliegtuig uit en strijk je met een koffietje neer aan de picknicktafel in het gras ervoor. Dat is, in een notendop, je verblijf op het terrein van de Vreemde Vogel. Dit alternatieve buitenhotel in de buurt van het Zuid-Hollandse Vlaardingen, met tien bijzondere slaapplekken, doet zijn naam eer aan. Op het terrein staan naast een afgedankt British Airways-vliegtuig (de IJzeren Vogel) ook een caravan op palen (de Struisvogel), een raket (de Spacemees) en het Vogelhuis. Als slaapplek is de IJzeren Vogel klein maar fijn. In de oude cockpit is een tweepersoonsbed gebouwd, en een smal gangpad leidt naar een schuifdeur in de staart, waarachter het toilet verstopt zit. Verder staan er een bank en stapelbed, en is er een privédouche aangelegd in een aparte container ernaast. Activiteiten in de buitenlucht staan centraal bij de Vreemde Vogel – je kunt een handje meehelpen in de moestuin, met een boekje in een hangmat kruipen of het omringende natuur- en recreatiegebied Broekpolder verkennen. Overnachten vanaf € 90 per nacht, o.b.v. twee personen.

Op het terrein van de Vreemde Vogel bij Vlaardingen kun je logeren in een afgedankt vliegtuig.


Wil jij meer leuke plekjes ontdekken in ons kikkerlandje? Bestel In Eigen Land, onze speciale editie over de bijzonderste reizen van Nederland. Je krijgt de special zonder verzendkosten thuisgestuurd.