image
Landgoed Tolhek Anderen

5x uniek overnachten in Nederland (van luxe boomhutten tot yurts)

Verlang jij ook naar een nachtje of weekendje weg? Wij tippen vijf originele plekjes dichtbij huis waar je authentiek, kleinschalig en uniek kan overnachten. Rust en ruimte verzekerd! 

1. Slapen in een houten bungalow 

In Gelderland kan je overnachten in het Houten Zwijn, een opvallende en robuuste bungalow. Met een beetje fantasie begrijp je vanwaar de naam komt: de chalet neemt de vorm aan van een zwijn. Vanbinnen is het vakantiehuis echter hartstikke knus. Er zijn drie slaapkamers, waardoor het een ideaal verblijf is voor gezinnen. Omdat het terrein niet omheind is, stap je zo het Veluwse bos in. Maar wilde dieren kunnen ook de omgekeerde weg bewandelen. Als je mazzel hebt, zie je de wilde zwijnen rond het huis scharrelen.

Vanaf € 75 per nacht voor max. 4 personen

Foto: Houten Zwijn

2. Slapen in een tiny house

Aan de rand van het Kennemermeer en op steenworp afstand van de zee vind je het BaseCamp IJmuiden. Het witte strand, de blauwe zee en de aangename, constante wind doen je bijna geloven dat je op Bonaire bent beland. Het basiskamp vormt een uitvalsbasis voor kunstenaars om te experimenteren met duurzame vormen van wonen, voedsel en energie. In een jaar tijd verrezen op het terrein al twintig verschillende tiny houses, alle ontworpen door creatievelingen. Joep van Lieshout (beeldhouwer) creëerde bijvoorbeeld de Soap Factory, een soort ingegraven bunker met schoorstenen, die in werkelijkheid dienstdoen als sterrenkijkers. Even verderop staat de creatie van Marco Haakman (houtbouwer). Hij produceerde zijn Marcontainer met behulp van oude zeecontainers, en richtte het in met fraaie houten details. Sommige huisjes zijn volledige energieneutraal, andere worden nog gefinetuned, om in de toekomst nóg duurzamer te worden. Met een overnachting in het BaseCamp draag je dus niet alleen bij aan een blijvende herinnering voor later, maar ook aan een betere wereld.

Vanaf € 130 per nacht

Foto: BaseCamp IJmuiden

3. Slapen in een luxe boomhut

Ontwaken met het geluid van fluitende vogels? Geef toe, het klinkt te mooi om waar te zijn, maar in de boomhut TOLHEK in Drenthe kan het. Met een majestueus balkon, een brede paleistrap en liefst twee verdiepingen heeft dit stulpje meer weg van een boompaleis dan van een boomhut. Hoewel het bouwwerk op een campingterrein staat, waan je je te allen tijde midden in de natuur. Vanaf het terras met loungehoek kijk je vrij uit over kleurrijke bloemenvelden. Pal eronder kabbelt een beekje. Kortom: één groot speelparadijs voor kinderen. Oudere gasten kunnen zich uitleven in de directe omgeving, waaronder Boswachterij Gieten-Borger en het Balloërveld.

Vanaf € 165 per nacht voor max. 6 personen

Foto: Landgoed Tolhek Anderen

4. Slapen in een yurt

Een yurt is een ronde nomadentent met een houten geraamte, bedekt met bijzondere materialen, zoals wolvilt. In de nok zit een grote opening. Overdag valt zonlicht binnen en ’s nachts geniet je van de sterren. De charme van een yurt laat zich raden: alles speelt zich af in één ronde ruimte en je kookt op een houtkachel. Kortom: luxe kamperen. NoorderYurts is een verzameling comfortabele yurts op een schiereiland in Westerwolden, een regio in Groningen. In de sprookjesachtige vijver kun je zwemmen, vissen of kanoën.

Vanaf € 70 per nacht voor twee personen

Foto: NoorderYurts

5. Slapen in een voormalige bouwkeet

Wat ons betreft hoort Trekkershut Tralaluna boven aan de zoekresultaten te staan als je ‘knusheid’ googelt. Deze authentieke ‘schaftkeet’ op wielen staat op het terrein van De Voscheheugte, een heerlijke camping met dito eethuis. Logeren in deze trekkershut betekent back to basics; je klooft je eigen hout en gebruikt water uit een jerrycan. Even de hort op? Verken het Mantingerzand, met zijn stuifzandduinen, en de aangrenzende Boswachterij Gees.

Vanaf € 75 per nacht voor twee personen

Foto: Trekkershut Tralaluna

Wil je meer inspiratie opdoen voor toffe slaapplekken? Bestel In Eigen Land, onze speciale editie over de bijzonderste reizen van Nederland. Je krijgt de special zonder verzendkosten thuisgestuurd!