image
iStock

Multicultureel Nederland: zo duik je in de wereld van je medelanders

In Nederland wonen ruim anderhalf miljoen mensen die elders zijn geboren. Samen vertegenwoordigen zij meer dan tweehonderd nationaliteiten. Die buitenlandse invloeden waar je op reis zo gek op bent? Die ervaar je ook gewoon hier.

1. Enclaves

De Chinatowns van Amsterdam (Zeedijk), Rotterdam (West-Kruiskade) en Den Haag (Wagenstraat) kende je al. Maar wist je dat er in de grote steden ook nog andere levendige enclaves zijn ontstaan? Zo vind je in Amsterdam-Zuidoost een grote Ghanese gemeenschap, staat Amstelveen vanwege de vele Japanners bekend als ‘Little Asia’ en woont ruim driekwart van alle Kaapverdiërs in Nederland in Delfshaven. Rotterdam wordt daardoor gekscherend het ‘tiende eiland van Kaapverdië’ genoemd. In de gemeentes langs de grens wonen vanzelfsprekend veel Belgen en Duitsers, terwijl Polen vooral woon- en werkzaam zijn in de akkerbouwgebieden van o.a. Oost-Brabant en de Noordoostpolder. Meer weten over de nationaliteiten in onze hoofdstad? Kijk dan eens op de website van 180 Amsterdammers.

2. Keukens

Het assortiment in de supermarkt zou waarschijnlijk vrij beperkt zijn, ware het niet voor nieuwkomers en hun eetgewoonten. Italiaanse gerechten zijn bijvoorbeeld niet meer weg te denken van onze persoonlijke menukaarten. Zo introduceerden Italiaanse seizoenswerkers, die vanaf 1960 in groten getale naar Noordwest-Europa kwamen, pasta in ons land. Later werden de schappen volgestouwd met Marokkaanse couscous, Surinaamse roti, Bulgaarse pilav en meer, véél meer.

world of food amsBij World of Food in Amsterdam-Zuidoost vind je het lekkerste streetfood uit de hele wereld onder één dak. Foto: World of Food

3. Feestjes

Het summum van buitenlandse festiviteiten in Nederland is toch wel Rotterdam Unlimited (27 – 31 juli 2021), oftewel: het grootste straatfeest van Europa. Een van de hoogtepunten is het iconische zomercarnaval en de bijbehorende straatparade. Het van origine Arubaanse en Curaçaose feest trekt inmiddels carnavalisten aan uit meer dan 25 verschillende carnavalstradities. Een andere zomerhit is het Kwaku Festival in Amsterdam, geleid door de Surinaamse en Caribische gemeenschap. Als dit de stijve Nederlandse heupjes niet loskrijgt, weten wij het ook niet meer …

 

4. Gebedshuizen 

De skylines van Nederlandse steden worden allang niet meer alleen getekend door kerktorens en kantoorgebouwen. In de afgelopen eeuw kwamen daar ook andersoortige bouwwerken bij. In 1955 opende bijvoorbeeld de allereerste moskee zijn deuren in Nederland. Nu zijn dat er honderden. Een aantal springt ertussenuit, zoals de Westermoskee in Amsterdam en de Essalammoskee in Rotterdam. De Joodse Synagoge Enschede wordt door kenners tot de mooiste van Europa gerekend.

5. Expats en studenten 

Maak een ommetje door een van de grote steden en de kans is groot dat je voorbijgangers Engels hoort spreken. Toeristen? Niet altijd ... Ruim vier procent van de Nederlandse beroepsbevolking is expat. Daarnaast volgen ongeveer 85.000 buitenlandse studenten, uit 170 landen, een opleiding aan een Nederlandse universiteit. De meesten — ongeveer een kwart — komen uit Duitsland. Zowel expats als studenten vormen onderlinge groepjes, waar ook jij bij aan kunt haken.  De Multicultikaart van Nederland anno 2016 is weliswaar verouderd, maar geeft alsnog een leuk inzicht over de nationaliteiten in ons land en de spreiding.

Wil jij nog meer tips voor vakantie in eigen land? Bestel onze speciale editie In Eigen Land, met 101 reistips om het buitenland in eigen land te ervaren.