image
Unsplash

5 Nederlandse alternatieven voor een reis door Japan

Droom jij ook van een rondreis door Japan? Proef alvast een beetje sfeer in Nederland, tot je weer naar dit prachtige land mag reizen. Wij delen vijf unieke plekjes in Nederland, waar je je waant in het land van de rijzende zon. Ga op ontdekking in sprookjesachtige tuinen, proef smaakvolle visgerechten en ruik de lente. 

1. Proef homemade sushi

Waar denk je automatisch aan als je aan Japan denkt? Sushi, of course! Voor de meest traditionele sushi-ervaring zal je ongetwijfeld naar Japan moeten gaan. Tip: een piepklein restaurantje in het metrostation Ginza in Tokio blijkt de beste sushi ter wereld serveren. Wees niet getreurd, ook in Nederland zijn er de laatste jaren toffe concepten bedacht om dit culinair godsgeschenk te promoten. 

Plant Based Sushi kwam bijvoorbeeld met een verrassend initiatief. Dit zaakje verkoopt vegan suhi via verschillende pop-up locaties in Amsterdam. Ook in het restaurant Sushi Morikawa kan je echt genieten van de Japanse keuken. De chef-kok komt uit Osaka in Japan en maakt daarom niet de typische sushi, afkomstig uit de regio rond Tokio, maar wel speciale Hako Sushi uit de Osaka regio. 

De zelfgemaakte sushi van Plant Based Sushi en Sushi Morikawa smelt op je tong. Foto: Unsplash

2. Slenter door een Japanse tuin

Japanse tuinen staan bekend om hun heerlijke, rustgevende capaciteiten. Hun uitstraling wordt dan ook gekenmerkt door een perfecte compositie van harmonie en balans.  De filosofie achter de tuinen maakt een bezoek eraan extra bijzonder. 

In het begin van de 20e eeuw reisden er voor het eerst westerlingen naar het voormalig geïsoleerde Japan. Omdat ze zo erg onder de indruk waren van de tuinen, besloten ze om dit idee in Europa te introduceren. Dankzij hen kunnen we nu ook in Nederland genieten van de Japanse schoonheid. 

Bezoek bijvoorbeeld eens de Japanse tuin Landgoed Clingendael. Het historisch tintje aan deze tuin geeft de omgeving meteen een authentiek karakter. De tuin stamt uit 1910 en is daarmee de enige Japanse tuin in Nederland uit die tijd. Vanwege zijn historische waarde werd hij zelfs in 2001 tot Rijksmonument benoemd. In sommige kasteeltuinen kan je ook Japanse elementen opmerken. Kasteel Twickle bezit bijvoorbeeld twee bonsaiboompjes van 200 tot 250 jaar oud. 

In de Japanse tuinen van Nederland kom je meteen tot rust. Foto: Unsplash

3. Ontspan zoals in een Japanse onsen

Japanners wonen op een vulkanische eilandengroep. Een aangename bijkomstigheid daarvan is dat ze beschikken over zogenaamde Onsen: warmwaterbronnen die verwarmt worden door vulkanisch water. Een duik in het warme water is ontspannend en de mineralen in het water werken bovendien helend. Klinkt niet verkeerd, toch?

Gelukkig hebben we hier een variant van in Nederland. In het Wellnessresort de Waterlelie kan je lekker ontspannen. De Waterlelie heeft als enige sauna in Nederland een Green Key Certificaat, een ecolabel met hoge eisen. Het resort minimaliseert via ingenieuze wijze haar uitstoot en energieverbruik. Het voelt misschien niet helemaal hetzelfde als een natuurlijke bron, maar het komt toch in de buurt!

In het Wellnessresort de Waterlelie kan je heerlijk ontspannen zoals in een Japanse onsen. Foto: Unsplash

4. Bewonder de kersenbloesems in de Kromme Rijnstreek

In de lente fleuren Japan en haar inwoners op. Elk jaar dragen de prachtige bloesembomen miljoenen roze en witte blaadjes. De wereldberoemde kersenbloesems staan symbool voor het leven en doen ons spontaan glimlachen.

Dit spektakel van zeeën vol bloemen kan gelukkig ook in Nederland worden ervaren. Elk voorjaar verandert de Kromme Rijnstreek in een kleurig paradijs vol kersen-, peren-, en appelbloesems. Ieder jaar organiseert de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (VVV) het evenement Bloesemparade met fiets- en wandelroutes langs de bloemenzee. De bloesemperiode is jammer genoeg al voorbij, maar gelukkig staan de deuren van de Japanse tuinen nog wagenwijd open!

Japan is het land van de kersenbloesems, maar ook in Nederland kan je wandelen of fietsen langs prachtige bloesembomen. Foto: Unsplash

5. Ontdek de zeewierplantages van eigen bodem

In Japan staat zeewier dagelijks op het menu. Niet verwonderlijk, want in de zee rond het Japanse eiland groeien meer dan honderden soorten zeewier. Een aanzienlijk deel hiervan wordt verwerkt in gerechten zoals koekjes, soep en sushi. Hoewel er in de Noordzee ook verschillende zeewiersoorten te vinden zijn, vinden deze minder vaak de weg naar ons bord. Tijd om daar verandering in te brengen, want zeewieren barsten van de vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. 

De oprichters van de zeewierboerderij Wildwier willen een bijdrage leveren aan de bekendheid van zeewier. Volgens hen is het gezond, een goede vleesvervanger en daarom ook een erg duurzaam product. Ze plukken het zeewier met de hand en op kleine schaal, waarbij de nadruk ligt op het intact houden van het ecosysteem. Ben jij nieuwsgierig naar de wondere wereld van zeewieren? Wildwier organiseert een wier-wandeling waarbij je meer te weten komt over deze vergeten algen van de zee. Een must-do, want de ontdekkingsreis wordt afgesloten met een hapje zelfgemaakte vegetarische Wildwier-sushi. 

Op de zeewierboerderij Wildwier kan je zeewier proeven en er meer over leren. Foto: Wildwier

Je droomreis naar Japan zal nog even moeten wachten, maar met deze vijf alternatieven kan je alvast wegdromen. Dichtbij huis vind je genoeg leuke initiatieven om de Japanse sfeer op te snuiven. Nederland blijft ons verrassen. Neem daarom deze vakantie eens volledig de tijd om je eigen buurt te verkennen!

Dit artikel is samengesteld met behulp van Honeyguide. Honeyguide stimuleert reizen en vrije tijd met een positieve impact. Nederland kent talloze verborgen parels die allemaal bijdragen aan een mooiere, eerlijkere en duurzamere wereld. Met behulp van de duurzame doelen van de VN maakt Honeyguide het gemakkelijk een bewuste keuze te maken. Bezoek Honeyguide voor tips over bewuste slowspots in Nederland en ga op vakantie in eigen land.