image
REDACTIE

Top 10 culinaire ervaringen in Griekenland

Het beste van de Griekse keuken samengevat in tien bijzondere activiteiten voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt.

#1. Volg een mediterrane kookworkshop op Kreta

Kreta is het nummer één eiland van de olijfolie en daarom ook de nummer één van het oergezonde mediterrane dieet. Maar vooral zo’n lekker dieet: de smaakvolle lokale groenten, de zelfgemaakte kazen, de allerverste vis. Bereid met de allerbeste olijfolie en natuurlijk vergezeld van een glas bijpassende wijn uit de buurt. Leer er alles over tijdens een typisch Kretenzische kookworkshop. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je wijnbladeren kunt vullen (dolmades of ntolmades) of de ideale ntakos-salade (tomaat, olijf, feta, kappertjes) maakt. Het beste doe je dat bij de oude Venetiaanse haven van Chania, volgens kenners de mooiste stad van Kreta.  
Meer tips voor een lekkere vakantie op Kreta

Gevulde Griekse wijnbladeren en verse ntakos-salade op een laagje fava.

#2. Proef het vloeibare goud masticha op Chios

Chios is de enige plek op aarde waar we het extract, ook wel ‘de traan’ genoemd, van de mastiekboom kunnen verkrijgen. Het extract uit de gumachtige hars van de boom is al eeuwenlang bekend als verzachter van maagklachten en smaakmaker van gerechten, maar de Grieken maken er ook de mastichalikeur van. Een beetje zoet, een beetje droppig, ideaal voor na de maaltijd. ‘Het vloeibare goud’, aldus de trotse bewoners van Chios. Op dat eiland kun je zelf meemaken hoe het extract uit de boom wordt gehaald en hoe de locals het likeurtje stoken. Naast likeur maken de eilandbewoners nog veel andere producten van de hars: van cosmetische producten tot zoetigheden.  
Meer tips voor een lekkere vakantie op Chios

De mastichalikeur wordt gemaakt van het extract uit de mastiekboom.

#3. Maak je eigen ‘zoete lepel’ op Pelion

Pelion is een prachtig schiereiland vol bomen en vruchten, the place to be voor zoetekauwen! Bezoek de dorpen en leer van vrouwelijke ondernemers daar hoe je zelf de beroemde Griekse ‘zoete lepel’ maakt: fruit of groente die ingemaakt zijn in siroop en gekruid zijn met lokale kruiden en planten. Onze favoriet is walnoot – hier wil je meer van (w)eten. Tijdens je reis naar Pelion mag een bezoek aan de havenstad Volos, bekend van het mythische verhaal van Jason en de Argonauten, niet ontbreken. Proost er met de heerlijke tsipouro (de lokale raki) in een van de tsipouradika’s en eet er bijpassende mezes bij.
Meer tips voor een lekkere vakantie op Pelion

#4. Bereid je eigen worst op Mani

In het zuiden van de Peloponnesos vind je drie ‘vingers’: de schiereilanden Messinië (Kalamata), Mani en Laconia (Sparta). Mani is het onontdekte stukje, en daar maken ze een worst van wereldkwaliteit. Tussen het aantrekkelijke havenstadje Githeio en het al even knappe kustdorpje Kardamili leer je meer over de beroemde Mani-worst met zijn heerlijke citrusgeur. Je kunt ‘m ook zelf bereiden. Maak ook zeker een stop bij de nabijgelegen magische vestingstad Monemvasia, verborgen achter een rots in de zee.  
Meer tips voor een lekkere vakantie op Mani

#5. Ontdek de druiven en wijnen van Santorini

Iedereen kent de magische vergezichten op de vulkaan Santorini, maar bijna niemand weet dat de vulkanische grond van het eiland verantwoordelijk is voor de unieke druivenvariëteit Assyrtiko. Een flinke en robuuste druif, tegen weer en wind bestand, en zo smaakt de wijn ook. Voor degene die liever iets zoets drinken: probeer Vinsanto, de dessertwijn van Santorini. Ontdek de Griekse wijnhuizen en gaarden, onderweg van het ene witte dorpje naar het andere.  
Meer tips voor een lekkere vakantie op de Cycladen

De wijnen en wijngaarden van Santorini zijn een culinaire must.

#6. Maak kikkererwtensoep op Sifnos

In Nederland eten we ook kikkererwtensoep maar ken je de Griekse variant al? Sifnos is een klein eiland in de Cycladen met een lange culinaire traditie. De eenvoudige, traditionele kikkererwtensoep Revithada is een feest om te maken – het vereist vooral geduld en het liefst een houtoven – en natuurlijk om samen te eten.  
Meer tips voor een lekkere vakantie op Sifnos

Een traditionele taveerne op Sifnos is de beste plek om de kikkererwtensoep Revithada uit te proberen.

#7. Proef de specialiteiten van Karpathos

De pracht van Karpathos zit hem – naast de prijswinnende stranden – in de unieke lokale keuken, een fusion van talloze buitenlandse veroveraars door de eeuwen heen. Dit ooit strategisch gelegen eiland in de Dodekanesos biedt een authentieke ervaring in de lokale taveernes. Je vindt er veel exclusieve specialiteiten, maar de Makarounes, huisgemaakte pasta met karnemelk en gefrituurde uien, mag je in ieder geval niet missen!  
Meer tips voor een lekkere vakantie op Karpathos

Makarounes, het traditionele gerecht van Karpathos, geserveerd met ui en feta.

#8. Stoofschotel Pastitsada op Corfu

De keuken van Corfu is rijk aan prachtige gerechten, beïnvloed door de Venetiaanse bezetting. Bezoek op het groene en gezellige eiland een kookworkshop en maak de beroemde pittige stoofpot Pastitsada, met verse pasta en Myzithra-kaas. Nadat je je dit hebt aangeleerd (belangrijkste ingrediënt: geduld) wil je nooit meer pasta met saus uit een potje.   
Meer tips voor een lekkere vakantie op Corfu

Specialiteit van Corfu: de pittige stoofpot Pastitsada.

#9. Ga op zoek naar wilde champignons in Zagoria

Met een gids ga je de woeste bossen van de noordwestelijke bergregio Zagoria in, langs rivieren en beekjes, op een spannende zoektocht naar wilde paddenstoelen. Kijk wel uit voor de zwijnen, jakhalzen en zelfs beren. Je leert welke fantastisch smaken, en van welke je ver moet blijven. Uiteraard kook je midden in de natuur je maaltijd. Reis vervolgens de dorpen van Zagoria af om het groene Griekenland te ontdekken.
Meer tips voor een lekkere vakantie in Zagoria

In de bossen van Zagoria kun je heerlijke paddenstoelen plukken.

#10. Ga ouzohoppen & sardientjes proeven op Lesbos

Lesbos telt veel hoogtepunten, maar haar ouzo is een van de populairste. Leuk om te doen: barhoppen. Drink een glaasje ouzo in een bar en hop naar de volgende bar, ontmoet locals en proef de sardientjes. Er wordt gezegd dat ze nergens lekkerder zijn dan op Lesbos. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Versteende Woud, dat op de Unesco-Werelderfgoedlijst staat. De fossiele stammen zijn miljoenen jaren oud.   
Meer tips voor een lekkere vakantie op Lesbos

Een goude combinatie op Lesbos en in Griekenland in het algemeen: ouzo en verse sardientjes.