image
iStock

Kalamáta: ontdek het grootste fietsgeheim van Griekenland

Ook in Griekenland geldt dat je op de fiets op prachtplekken komt die voor anderen gesloten blijven. Wij tippen de machtige omgeving van het kustplaatsje Kalamáta voor je volgende fietsvakantie.

Kalamáta ligt op de Peloponnesos, het grootste schiereiland van Griekenland, en zo’n drie uur rijden van Athene. Met zijn ligging aan de baai van Messinia, gezellige taveernes en een paar grote zandstranden is het stadje een heerlijke bestemming voor een dagtrip. Combineer een bezoek aan de waterkant met een gemoedelijke verkenning van de oude stad, met zijn agora’s, kerken en musea. Kijk daarbij vooral omhoog: de stad wordt gedomineerd door de Kastro, de ruïnes van een citadel die weer gebouwd is op de resten een Acropolis van duizenden jaren oud. Probeer tijdens je citytrip ook de Kalamáta-olijf, waar de hoogste kwaliteit olijfolie van wordt gemaakt. Je kunt ’m ook los kopen, geconserveerd in zout en water.

Wie dit stukje relatief onbekend Griekenland écht goed wil leren kennen, springt in het zadel – bijna niemand weet dat je in en rondom Kalamáta ook waanzinnig kunt fietsen. De stad zelf beschikt al over een vier kilometer lang fietspad dat je langs de vele terrasjes, winkeltjes en bijzondere architectuur leidt. Heen een terug ben je een uurtje kwijt. Maar buiten de stad begint het avontuur pas echt.

Gravelwegen voeren naar plekjes in de omgeving van Kalamáta die voor de meeste andere reizigers verborgen blijven.

Authentiek stukje Griekenland

De omringende regio Messinia staat bekend om de indrukwekkende natuur, de uitgestrekte stranden en het diepblauwe water. Je vindt pittoreske dorpjes langs de kustlijn en er is veel te beleven, zoals kajakken, klimmen of een olijfolie- en wijntour. Misschien het leukste: Kalamáta uit en natuur in fietsen. De heuvels in of juist af, waar je eindeloos langs de sinaasappel-, wijn- en olijfgaarden mag slingeren en zomaar allerlei Griekse cultuurschatten tegen kan komen, sommige duizenden jaren oud. Onderweg beland je misschien in een kudde schapen en zul je even moeten wachten, of neem je een kijkje in een olijfgaard.

Of fiets juist langs de zee. Volg bijvoorbeeld een 40 kilometer lange route van Kalamáta naar het kustdorpje Petalidi. Het eerste gedeelte van je fietstocht kom je langs de eindeloze stranden. Stop waar je wil: maak een plons in het verfrissende water of geniet van een drankje in een gezellige taveerne. Het tweede gedeelte van de route laat je de kust achter je en fiets je langs olijfbomen, bloemen en smalle riviertjes. Een eindje achter Petalidi ligt het populaire natuurgebied Polilimnio, met meertjes en watervallen, en een extra omweg waard.

De overblijfselen van het stadion van Oud Messina.

Schitterende ruïnes, flamingo’s en schildpadden

Op dertig kilometer van Kalamáta – laat je er eerst heen rijden – ligt het spectaculaire Oud Messini, het best bewaarde geheim van de Peloponnesos. Deze archeologische vindplaats, gesticht in het jaar 369 voor Christus en volgens locals de geboorteplaats van de god Zeus, telt onder meer twee amfitheaters, een stadion en een tempel. Deze zijn nog goeddeels intact of goed gerestaureerd. Vandaar uit kun je weer terug fietsen naar de stad, en onderweg bijvoorbeeld heerlijk gaan lunchen bij een wijngaard. 

Maar dat is niet alles: bij de lagune van Gialova kun je maar zo flamingo’s spotten, die er zijn neergestreken als tussenstop. Neem wel een verrekijker mee! De buurt rondom Gialova is een paradijs voor vogels en dus ook voor vogelspotters – en wandelaars. Met héél veel geluk kun je er ook de Afrikaanse kameleon waarnemen, en in de zomer komen schildpadden op het strand hun nesten maken. De beste plek om je tocht te beginnen is Elaiofyto, van waar je uitzicht hebt op de beroemde baai van Navarino. Daar won Griekenland tweehonderd jaar geleden in een legendarische zeeslag – de laatste met zeilschepen – zijn onafhankelijkheid terug.

Het strand van Gialova in Navarino-baai.

Praktische zaken: hoe regel ik een fietstocht in Kalamáta?

In Kalamáta kun je bij tal van aanbieders fietsen huren, van racefietsen en mountainbikes tot e-bikes. Het is wel handig dat je tijdig reserveert, want fietsen wordt er steeds populairder. Ook bieden sommige hotels fietsen aan. De sportievelingen fietsen vanuit de stad de heuvels of zelfs de achterliggende bergen in, de meer recreatieve fietser laat zich eerst afzetten in de heuvels zelf, om dan op het gemak af te dalen.  Afreizen naar Kalamáta is eenvoudig: de stad heeft een eigen vliegveld waar je in de zomer vanaf Schiphol direct naartoe kunt vliegen.
Meer weten over Kalamáta