image
Getty Images

Reis spotgoedkoop door IJsland: 5 insidertips

Wij vinden dat iedereen een keer naar IJsland moet. En dat geldt óók voor reizigers met een krappe beurs. Zo beperk je er de kosten én treed je er ook nog eens buiten de gebaande paden. 

1. Deel de kosten van je huurauto

Wat een plaatje hè, deze Kirkjufellsfoss? (Foto: Martin Jernberg, Unsplash)

Op IJsland betaal je tussen de vijftig en zestig euro voor een volle tank. Op zich niet buitensporig. Maar als je er de kosten van je huurauto bij optelt, vallen de totale kosten al gauw hoog uit. Het is in IJsland gelukkig heel gebruikelijk om lifters mee te nemen en ze te laten meebetalen aan de benzinekosten. Scheelt weer een paar tientjes! Ben je niet zo van het spontane werk, maar sta je wél open voor het idee? Neem dan eens een kijkje op de carpoolwebsite Samferda. Hierop kun je je rit aanbieden van A naar B en er meteen een carpoolafspraak plannen. Je kunt er natuurlijk ook als lifter gebruik van maken. De kans op een (gratis) lift is het grootst in het zuiden en langs de bekende Ringweg Nr. 1. Wij huren onze auto meestal bij Sunny Cars. De huursom is er altijd all-in, dus inclusief verzekeringen en onbeperkt aantal kilometers, en ze zijn behulpzaam als het aankomt op extra’s, zoals winterbanden. 


2. Neem het openbaar vervoer

Treinen rijden er niet. Je bent dus aangewezen op bussen. Via de website van Reykjavik Excursions kun je allerlei arrangementen boeken, waaronder zogenaamde ‘buspaspoorten’. Hiermee reis je al vanaf € 140 rond over het eiland. Bussen rijden frequenter in de zomer. 


3. Ga wildkamperen

IJsland op unieke wijze ontdekken? Galoppeer de wildernis in! (Foto: Vladimir Riabinin, Unsplash)

Als je er het type voor bent, bespaar je met wildkamperen al gauw honderden euro’s. Wildkamperen op IJsland is gratis, mits je niet meer dan drie tenten opzet, niet op ongecultiveerde grond (nationale parken bijvoorbeeld) gaat staan, niet langer dan één nacht op één plek blijft, niet te dicht bij boerderijen gaat staan en niet met je huurauto van de weg afslaat en bandensporen achterlaat. Kijk hier voor meer informatie. Behoefte aan een wc of douche? Reserveer dan een plekje op een van de vele campings. Een overnachting kost je ongeveer € 10. 


4. Sla de dure highlights over

De Vatnajökull-gletsjer is beeldschoon, maar activiteiten zijn er ook duur (Foto: Davide Cantelli, Unsplash)

Het IJslandse landschap is zó indrukwekkend dat er zich na elke bocht wel weer een bezienswaardigheid bevindt. Voor de meeste betaal je entree. Maar niet voor allemaal. Zo zijn bezoekjes aan Dyrhólaey, Geysir, Gullfoss, Jökulsárlón en Seljalandsfoss helemaal gratis. Je kunt natuurlijk ook het gebaande pad en de geasfalteerde weg verlaten, voor fraaie natuurplekjes waar überhaupt bijna niemand komt. 


5. Koop eten in de supermarkt

Eten en drinken vormen tezamen een van de grootste kostenposten van een reis naar IJsland. Je moet er bijvoorbeeld niet raar opkijken als je € 15 voor een kop koffie betaalt en € 10 voor een wijntje. Het klinkt niet heel spannend, maar je bent véél goedkoper uit als je boodschappen doet en in je accommodatie ontbijt, luncht en/of dineert. Ook als je rondreist, is het fijn om zo nu en dan te stoppen voor boodschappen. Al is het voor een fles water en een trosje bananen. Een van de goedkopere supermarkten heet Bonus. Er liggen verschillende vestigingen in en rondom Reykjavik


Vliegen naar IJsland

Vliegen van en naar IJsland was nog nooit zo goedkoop. Met budgetairline WOW air vlieg je er het goedkoopst naartoe. Extra’s als hand- en ruimbagage en stoelselectie moet je echter zélf nog bijboeken. Als je je ticket bij Icelandair boekt, zitten deze extra’s er al bij inbegrepen. Bovendien kun je er kiezen voor een gratis meerdaagse stopover tijdens je reis van of naar Noord-Amerika. 

Columbus-tips: De grillige, 454 meter hoge Vestrahom-piek ligt op Stokssnes nabij het plaatsje Höfn in Zuid-IJsland. Dit schiereiland is bijzonder omdat er verschillende spectaculaire landschappen samenkomen: de Atlantische Oceaan, dreigende bergen en lavaduinen die onder invloed van de elementen continu van gedaante veranderen. Ook een absolute aanrader: spring op een IJslands paard − een trots ras dat moeilijk terrein gewend is − en galoppeer de wildernis in. Paardentochten in de omgeving van het befaamde gletsjermeer Jökulsárlón worden aangeboden door onder andere het familiehotel Arnanes. Je kunt er ook te voet talloze trails volgen. 

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!