image
Getty Images

Europa on a budget: 5 onbetaalbare reizen voor betaalbare prijzen

Feesten op Ibiza, flaneren over de promenades van de Côte d’Azur en genieten van het noorderlicht in Lapland: alleen het wegdromen bij dit soort plekken, doet al pijn in de portemonnee. Met onze budgettips beleef je Europa’s duurste bestemmingen op unieke wijze – en voor betaalbare prijzen.

Low-budget stedentrips binnen Europa: 4 dagen onder de €400

Berlijn, Duitsland: creatieve initiatieven

Creatieve initiatieven in Berlijn. Foto: Getty ImagesCreatieve initiatieven in Berlijn. Foto: Getty Images en Klunkerkranich

Berlijn is een walhalla voor vegetariërs en vegans. Werkelijk alles kun je hier vinden, van vegan döner tot high-end plantaardige restaurants. Als hongerige groene reiziger zijn de buurten Friedrichshain en Prenzlauerberg the place to be. Hier is het eten niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In de wijk Neukölln vind je allerlei creatieve initiatieven. Klunkerkranich vormt het letterlijke hoogtepunt: dit dakterras, boven op een parkeergarage, gaat gepaard met een gezellige bar en spectaculair uitzicht. Opkomende bandjes krijgen hier de kans om zich in de kijker te spelen van het grote publiek. Een kaartje kost tussen de drie en zes euro.
Vanuit de glazen koepel op de Reichstag kijk je juist naar binnen. Dit heeft een metaforische inslag – hiermee wil de Duitse regering aantonen dat de burger toezicht mag houden op wat er in de Bundestag gebeurt. Vanaf de ingang van de koepel loopt een spiraalvormig en zwevend pad omhoog tot in de top. Overdag staan er lange rijen, maar de Reichstag is tot 22 uur geopend. ‘s Avonds kijk je slechts met enkele anderen door deze (halve) glazen bol.
Het Joods Museum zit logischerwijs boordevol symboliek: niet alleen de vorm, een opengebroken Davidster, maar ook de leegte, maken het leed voelbaar. In een van de punten van de Davidster loop je over tienduizend stalen gezichten, die symbool staan voor de slachtoffers van de Holocaust. De toegang is gratis.

Bundestag € 0
Joods Museum € 0
Accommodatie € 180
Eten en drinken € 150
Plaatselijk vervoer € 20
Totaal € 350 

Parijs, Frankrijk: onbekende hoogtepunten

Je tentje opzetten pal voor de Eiffeltoren is helaas niet mogelijk, maar Camping Paris Bois de Boulogne is the next best thing: ideaal voor als je goedkoop wilt overnachten – vanaf € 37 per plek per nacht – én wakker wilt worden in de natuur. Het centraal gelegen stadspark in Parijs is maar liefst zeven hectare groot.
Laat je ook niet afschrikken door de term ‘hostel’. Het designhostel Generator Paris beschikt over gedeelde en privékamers en is voor gasten van alle leeftijden. ’s Zomers is het goed toeven op het dakterras van Khayma Rooftop. 
Nog niet uitgekeken? Het dakterras op de negende etage van het prestigieuze warenhuis Galeries Lafayette biedt een panorama over heel Parijs. Ronduit magische rond zonsondergang. Toegang is gratis. Waar de reusachtige glas-in-loodkoepel in Galeries Lafayette vooral winkelpubliek moet inpalmen, is het glas-in-loodwerk in de imposante Saint Chapelle juist ontworpen voor religieuze doeleinden. Meer dan honderd Bijbelse verhalen worden verteld aan de hand van een mozaïek van meer dan vijftien meter hoog. Met een duoticket heb je óók toegang tot de naastgelegen Conciergerie.
Heilig in Frankrijk is ook de wijnbouw. Wist je dat Parijs in de middeleeuwen tot de grootste wijnregio’s van Europa behoorde? Clos Montmartre, in het hart van de kunstenaarswijk, is een van de vijf overgebleven wijngaarden in het centrale deel van de stad. Al in de tiende eeuw werd hier wijn verbouwd. Boek een rondleiding met degustatie.

Overnachtingen € 150
Saint Chapelle en Conciergerie € 19
Rooftop Galeries Lafayette € 0
Wijnproeverij € 36
Eten en drinken € 190
Totaal € 395

Nog veel meer Europese (hoofd)steden lenen zich voor een verrassend goedkope citytrip: zo blijf je onder de €400 in Barcelona, Kopenhagen, Londen, Oslo, Reykjavik en Stockholm


Betaalbaar op vakantie in het Middellandse Zeegebied: 7 dagen onder €1000

Santorini, Griekenland: zonder Instagram-filter

Imerovigli op het Griekse Santorini is het uitstekende alternatief voor Oia en Fyra. Foto: Getty ImagesImerovigli op het Griekse Santorini is het uitstekende alternatief voor Oia en Fyra. Foto: Getty Images

De weg-van-de-massawindow is redelijk klein op Santorini: in de zomer is het nergens echt rustig, en in november heb je juist kans dat alles dicht is. In Oia en Fyra, de twee bekendste dorpen, klonteren veel reizigers samen om elkaars Instagram-beelden te kopiëren. Voor een echtere versie van het eilandleven wijk je uit naar dorpjes als Emporio en Megalochori. Voor de beste Griekse smaken van het eiland regel je een tafeltje bij Metaxi Mas. De setting is als een Mamma Mia!-filmdecor: tafeltjes op een pleintje voor de kerk met een waanzinnig uitzicht over het eiland. Reserveren is een must en kan tot middernacht of zelfs later. Bewaar je eetlust!
Idealiter beweeg je je voort op een scooter of quad. Maar als je liever beknibbelt op vervoer, koop je voor € 1,80 tot € 2,50 een buskaartje (enkel). De wereldberoemde zonsondergang pak je mee vanaf de rand van de caldera. Terwijl de meesten zich verdringen in Oia en Fyra, plof jij neer op de traptreden van het ertussenin gelegen Imerovigli.

Overnachtingen € 380
Scooterhuur € 100
Eten en drinken € 400
Totaal € 880

Ibiza, Spanje: buiten het feestgedruis

In tegenstelling tot de westkust, waar je voornamelijk heen moet als je van uitbundige feesten houdt, is het oosten van Ibiza tranquilo. De absurde prijzen – in veel nachtclubs is € 13 voor een biertje eerder regel dan uitzondering – zul je er niet tegenkomen. Een auto is een must. Alleen zo kun je koers zetten richting de mooiste en best verstopte plekken van het eiland, zoals het goudkleurige Aguas Blancas-strand, waar het zelfs in hartje zomer niet al te druk is. Wat meer in het binnenland vind je Terra Masia, Ibiza’s grootse biologische boerderij. Hier worden op biodynamische wijze groenten, fruit en eetbare bloemen verbouwd, en kun je eitjes kopen van de kippen die op het erf rondscharrelen. Ze organiseren er ook rondleidingen, workshops, evenementen en farm-to-table dinners, waarbij chefs worden uitgenodigd om te koken met de boerderijproducten. Ben je meer een ochtendmens? Dan kun je van maandag tot en met vrijdag terecht voor Taste the Farm. Van 10 tot 14 uur laaf je je aan verse vruchten- en groentesappen en wordt ontbijt en lunch voor je bereid. Reserveren is niet nodig, je kunt gewoon komen aanwaaien.

Autohuur € 200
Benzine € 80
Accommodaties € 400
Eten en drinken € 300
Totaal € 980

En dat is lang niet alles: ook op Kreta, Mallorca, in de Cote d'Azur en de Cinque Terre kun je betaalbaar vakantievieren. We vertellen je hoe. 


Betaalbaar op vakantie in Scandinavië: 7 dagen onder de €1000

Zweeds Lapland: op herfstsafari

Zweeds Lapland op herfstsafari. Foto: Malou van BreevoortZweeds Lapland op herfstsafari. Foto: Malou van Breevoort

Met name in de winter is het topdrukte in Lapland, maar het populairste jaargetijde is wat ons betreft niet de beste reistijd. In de herfst kom je ogen en oren tekort om de zee aan kleuren en licht in Zweeds Lapland in je op te nemen. Een ander groot voordeel van reizen in het laagseizoen, is dat de kosten voor accommodaties en activiteiten flink dalen. Één ding is zeker: in Zweeds Lapland zul je te allen tijde de behoefte voelen om actief te zijn in de buitenlucht. Zweden heeft naar verluidt zo’n honderdduizend meren, qua oppervlakte gelijk aan heel Nederland. Kajakken tussen het goudgele riet in de meren rond Kalvträsk is een cadeautje dat je móét uitpakken – zeker op een mooie herfstmiddag. Combineer je kajaktocht met een mountainbikerit. Ook de gidádálvve of ‘winterlente’, een seizoenovergang met stijgende temperaturen en bergen sneeuw, is een goede reisperiode. Wil je het noorderlicht zien? Beproef je geluk dan van augustus tot en met april.

Autohuur € 350
Benzine  € 80
Eten en drinken € 200
Mountainbiken € 30
Kajakken € 50
Accommodaties € 300    
Totaal: € 1000

Van heel Europa staan de Scandinavische landen bekend als de meest prijzige. Toch kun je ook nog steeds een goedkope vakantie regelen in IJsland en Noorwegen. Zo blijf je er een week onder de €1000.


Meer lezen? Dit zijn de 10 beste Europese low-budget stedentrips.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!