image
Getty Images

Cash of kaart? Een geldgids in het buitenland

In het buitenland is het vaak een duur dilemma: cash uit de automaat (ATM) pinnen, met de pinpas betalen of toch met de creditcard? Door alle toeslagen en pinkosten kom je geregeld voor onvoorziene kosten te staan. In onze geldgids leggen wij uit waarom je betaalpas de goedkoopste optie is.

Geld pinnen uit de pinautomaat: met de betaalpas of creditcard?

Geld pinnen uit de automaat in het buitenland: betaalpas of creditkaart?

In steeds meer landen is het mogelijk om met je pinpas te betalen, maar een cashloze wereld is nog ver weg. Met vreemde valuta is het vaak noodzakelijk om cash op zak te hebben, maar zelfs in Duitsland wordt zelden een betaling met de pinpas of creditcard geaccepteerd. Je ontkomt er simpelweg niet aan om contact geld te pinnen op reis, dus dat kun je maar beter zo voordelig mogelijk doen. We vroegen ING, een van de grootste financiële instellingen ter wereld, naar zijn tarieven en tips.

Binnen de Euro-landen worden er geen kosten in rekening gebracht door de bank als je geld pint met je betaalpas, maar wel met de creditcard: 4%, met een minimum van €4,50. Buiten de Eurolanden rekent ING € 3,50 transactiekosten én een koersopslag van 1,40% als je cash pint met een betaalpas. Pinnen met je creditcard is nog duurder: je betaalt 4% transactiekosten en 2% koersopslag. Kies daarom altijd voor je betaalpas als je vreemde valuta pint en klik op current/checkings account als daarnaar wordt gevraagd.

Budgettip voor ICS creditcard
De World Card van ICS rekent in principe ook 4% transactiekosten voor geldopname in binnen- en buitenland, maar deze hoge kosten zijn te omzeilen. Stort geld op de rekening van je creditcard, en zorg dus voor een positief saldo, en je betaalt maar 1% transactiekosten met een maximum van € 1,50! Dit spotgoedkope tarief geldt alleen voor het bedrag dat je in de plus staat, daarboven gelden weer de hoge transactiekosten.

Vervolgens krijg je bij de ATM de vraag welke wisselkoers je wilt hanteren. Kies hierbij altijd voor afrekening in lokale valuta. Zo kies je er eigenlijk voor dat je wilt dat jouw eigen bank de koersopslag berekent in plaats van de eigenaar van de pinautomaat. De koersopslag van bijvoorbeeld ING is vrijwel altijd lager dan de koersopslag die de eigenaar van de ATM al te graag in rekening wil brengen.

Euro's pinnen: Gebruik een betaalpas. Je transactie is kosteloos.
Vreemde valuta pinnen: Gebruik een betaalpas, met € 3,50 transactiekosten en koersopslag van 1,40% of zorg voor een positief saldo op je ICS creditcard voor 1% transactiekosten met een maximum van € 1,50.
Vragen van de ATM: Kies het current/checkings account en reken af in lokale valuta
Let op: Betaal zoveel mogelijk digitaal (met je betaalpas of creditcard), want geld opnemen kost vaak geld. Zorg wel altijd voor voldoende cash voor noodgevallen.


Pinnen in de winkel: betaalpas of creditcard?

Kun je in het buitenland beter voor je betaalpas of je creditcard kiezen? Foto: Getty Images

In Euro-landen worden er geen kosten in rekening gebracht als je betaalt met je pinpas of creditcard. In niet-Euro-landen wordt er een koersopslag in rekening gebracht van 1,4% voor de betaalpas en 2% met de creditcard. Pinbetalingen doe je dus altijd met de betaalpas in plaats van creditcard.

Enige kink in de kabel is dat de creditcard in het buitenland vaker wordt geaccepteerd dan de betaalpas. Het is simpelweg soms niet mogelijk om je betaalpas te trekken, waardoor er niets anders op zit dan de hogere kosten voor het gebruik van de creditcard te accepteren. Nederlandse banken zijn hard op weg om betaalpassen met Maestro en VPay-logo te vervangen door Mastercard Debit en VISA Debit, waardoor de acceptatie van betaalpassen in het buitenland enorm zal verbeteren. Medio 2023 zal deze transformatie in volle gang zijn. Zorg ervoor dat je nooit alleen je betaalpas meeneemt op reis, maar ook een alternatief betaalmiddel zoals een creditcard.

Met euro's betalen: Gebruik een betaalpas. Je transactie is kosteloos.
Met vreemde valuta betalen: Gebruik een betaalpas, met 1,4% koersopslag.
Let op: Je betaalpas staat standaard ingesteld op gebruik in Europa. Als je buiten Europa op vakantie gaat, moet je de dekking aanpassen naar ‘Wereld’.


Zijn de transactiekosten per bestemming verschillend?

Bij ING zijn de genoemde transactiekosten overal ter wereld hetzelfde. Maar in sommige landen brengen de eigenaren van geldautomaten (ATM) of plaatselijke banken apart kosten per transactie in rekening bij klanten. Dit kunnen óók Euro-landen zijn, al dat is dan vaak bij commeriële ATM's - zoals bij een sigarenzaak - en niet bij de bank zelf. Zo kom je dus voor extra kosten te staan, bovenop de vaste transactiekosten van jouw eigen bank. Over deze extra transactiekosten moet de eigenaar van de geldautomaat jou altijd expliciet informeren.


Meer tips om geld te besparen op reis? Bekijk onze themapagina 'Betaalbaar op vakantie'.
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!