image
Getty Images

Do’s and don’ts in Latijns-Amerika: 8 beleefdheidsregels voor een respectvolle reis

Het verschil tussen Europeanen en Latijns-Amerikanen zit niet alleen in temperament; er zijn tal van cultuurverschillen om rekening mee te houden. Om je volledig onder te kunnen dompelen in de cultuur van Latijns-Amerika moet je op de hoogte zijn van de lokale etiquette. Met onze acht beleefdheidsregels in je achterhoofd stoot je geen Latijns-Amerikaan tegen het zere been.

Tip: geen tijd om te lezen? Bekijk de video onderaan het artikel!

1. Neem een uitgebreide douche

Etiquette Zuid-Amerika: neem geregeld een douche. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Laten we er maar geen doekjes omheen winden: Europese reizigers staan in Latijns-Amerika te boek als vies. Een Latijns-Amerikaan ruikt dan ook nooit naar zweet, in tegenstelling tot vele Europese rugzaktoeristen die blijkbaar menen dat je op reis een uur in de wind mag stinken. Columbus-reisjournalist Ynske Boersma kan dit beamen: zij is weleens van dorm gewisseld om stinkende medereizigers te ontvluchten ...


2. Deel je thee met je vrienden

Etiquette Zuid-Amerika: Deel je mate of terere thee met je vrienden. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Krijg je in Argentinië of Paraguay een traditionele thee aangeboden? Dan ben je sociaal geaccepteerd door de groep! De thee wordt in een kalebas geserveerd en doorgegeven aan een ieder die tot de vrienden- of familiegroep behoort. In Argentinijnse maté wordt gedronken uit een elegant, zilveren rietje: een bombilla. In Paraguay heet deze thee tereré en het wordt ijskoud geserveerd.

Ook interessant: Dit moet je in Azië echt niet doen: 10 beledigende handelingen

3. Houd je schoenen aan

Etiquette Zuid-Amerika: houd je schoenen aan. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

In veel Europese landen is het gebruikelijk om je schoenen uit te trekken voordat je iemands huis binnengaat. Dit wordt gezien als een teken van respect voor de gastheer en als een manier om te voorkomen dat vuil en rommel van buiten het huis binnen wordt gebracht. In Mexico en sommige andere Latijns-Amerikaanse landen is dit echter niet de norm. In deze culturen kan het uittrekken van je schoenen in iemands huis als onbeleefd of ongemakkelijk worden beschouwd, tenzij de gastheer dit specifiek aanbiedt of suggereert. De handeling wordt soms als te intiem gezien en je kunt per abuis aangeven dat je je er 'te thuis' voelt. 


4. Spreek Portugees in Brazilië

Etiquette Zuid-Amerika: spreek geen Spaans in Brazilië. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Spaans en Portugees vertonen veel gelijkenissen in grammatica, zinsstructuur en dezelfde woorden, maar denk niet dat je met een goed woordje Spaans overal makkelijk wegkomt. In Brazilië wordt het niet gewaardeerd als je Spaans praat tegen locals. Het is vergelijkbaar met de vervelende misvatting dat veel Amerikanen denken dat Duits en Nederlands hetzelfde is.

Dit wil je ook weten: 8 verrassende dingen die in andere Europese landen beledigend zijn

5. Neem niet ongevraagd foto's van de inheemse bevolking

Etiquette Zuid-Amerika: neem nooit ongevraagd foto's. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Brutale reizigers hebben de neiging om bij het bezoeken van een inheems dorp gelijk de fotocamera te pakken. De lens wordt in het gezicht van lokale bevolking gedrukt. Hier zitten de leden van de stam uiteraard niet op te wachten. Het respectloze gedrag wordt soms in stilte genegeerd, maar je kunt ook boze reacties verwachten.


6. Kleed je gepast naar de omstandigheid

Etiquette Zuid-Amerika: kleed je gepast. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Hoewel in veel Latijns-Amerikaanse landen het perfect acceptabel is om in een korte broek en slippers rond te banjeren, dien je je tijdens religieuze evenementen en bij het bezoeken van inheemse stammen aan te passen. In kerken en op religieuze sites word je geacht meer bedekkende kleding te dragen, en bij inheemse gemeenschappen kunnen er specifieke kledingtradities zijn om rekening mee te houden. 

Ook dit wil je weten: Respectvol op reis door Afrika: de ongeschreven regels onthuld

7. Geef dieven geen gelegenheid om je te beroven

Etiquette Zuid-Amerika: laat je niet beroven. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Huh, het is toch nooit de schuld van het slachtoffer? Ja, zo denken wij er in Europa over. Draag je opvallende juwelen, je telefoon half in je broekzak of je dure camera om je nek in een achterbuurt, dan beschouwen Latijns-Amerikanen het min of meer als je eigen schuld als je wordt beroofd.


8. Begroet hartelijk

Etiquette Zuid-Amerika: reken op een hartelijke begroeting. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

In veel Latijns-Amerikaanse landen is het gebruikelijk om elkaar te begroeten met een kus op de wang (één of twee keer, afhankelijk van de regio) of een stevige handdruk. Waar Europeanen nog weleens de kat uit de boom willen kijken en uitgebreide begroetingen met halve onbekenden liever vermijden, kun je in Latijns-Amerika gelijk een ferme handdruk  of een kus verwachten.

Lees verder: Van 'oké' tot 'no way': pas op met deze 10 handgebaren in het buitenland


Bekijk onze Etiquettepagina voor nog veel meer tips over normen en waarden over de grens!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.