image
Getty Images

Dit moet je in Azië echt niet doen: 10 beledigende handelingen

Hoera, je reis naar Azië is gepland! Waarschijnlijk kijk je er ontzettend naar uit om je onder te dompelen in een nieuwe cultuur. Dan is het ook handig om op de hoogte te zijn van de lokale etiquette, want elk land kent z’n eigen gebruiken en dus ook zaken die – wellicht onbedoeld – als heel beledigend ervaren kunnen worden. Tijd dus voor een lesje cultuur om blunders te voorkomen: deze tien dingen kun je in Azië beter niet doen!

You're not in Kansas anymore, zouden ze in The Wizard of Oz zeggen. Dat realiseer je je snel genoeg als een Japans toilet tegen je begint te praten of je in een Chinees hotel een sprongetje moet maken om te voorkomen dat je in iemands spuug op de grond gaat staan. In elk land zijn culturele normen en waarden anders, en hoezeer je ook probeert je aan te passen, zijn blunders lastig te voorkomen. Met deze tips voorkom je de meest ongemakkelijke situaties en voor de rest geldt: vriendelijk glimlachen en verontschuldigen!

1. Houd je handen en voeten bij je

Waar wij in Europa gewend zijn om iemand een aai over de bol te geven, iets aan te wijzen of mensen de hand te schudden, gaat het er in de meeste delen van Azië anders aan toe. Mensen begroeten elkaar met de handen bij elkaar, maken vaak een korte buiging. Het aanraken van iemands hoofd wordt in landen met een grote boeddhistische bevolking, zoals Myanmar, Thailand, Laos en Cambodja, als zéér onbeleefd beschouwd. In de boeddhistische cultuur is het hoofd als het hoogste deel van het lichaam als heilig beschouwd en dien je deze niet aan te raken. De voeten daarentegen zijn het laagste deel van het lichaam en worden als vies beschouwd. Het is aanstootgevend om met je voeten te wijzen of de onderkant van je voeten aan iemand te laten zien. 


2. Kruis je vingers niet en wijs niet met één vinger

Waar wij nog weleens voor een goede afloop willen duimen door onze wijs- en middelvinger te kruisen, kun je dat in Vietnam beter laten. Het gebaar betekent hetzelfde als je middelvinger opsteken. 
In Zuidoost-Aziatische landen is het overigens ook onbeleefd om met één vinger te wijzen: als je ergens heen wilt wijzen of iets aan wilt wijzen, kun je dat het beste met de hele hand doen, met de handpalm naar boven. 


3. Leer de eetstokjes-etiquette

Eetstokjes etiquette in Azie

Ben jij er trots op dat jij behendig bent met eetstokjes? Het feit dat je je noedels of rijst op kunt diepen uit een kom, betekent niet dat je geen blunders kunt begaan. Wist je bijvoorbeeld dat Chinezen en Japanners geloven dat je pech over jezelf afroept als je je eetstokjes rechtop in je rijst zet? De stokjes zouden dan namelijk lijken op begrafeniswierook en zodoende de dood symboliseren. Bij sommige uitvaarten wordt rijst ook aan de doden aangeboden met eetstokjes rechtop.
Wil je liever helemaal niet je vingers branden, vraag dan gerust om een vork of lepel. Daarmee stoot je niemand tegen het hoofd.


4. Gebruik zoveel mogelijk je rechterhand

Azie: eet met je rechterhand

Niet overal in Azië wordt met stokjes gegeten. In landen als Nepal, India, Bangladesh, Indonesië en Maleisië is het beleefd om met je handen te eten, dat wil zeggen: met je rechterhand. Gebruik nóóit je linkerhand: die is bedoeld voor ‘sanitaire handelingen’. Daarom eet je er niet mee, maar is het in sommige landen ook onbeleefd om iets aan te pakken met je linkerhand of met je linkerhand te wijzen. Kortom, laat je linkerhand zoveel mogelijk achterwege – behálve als je naar het toilet gaat. 
O, wacht even: toch een uitzondering op de regel: In Noord- en Zuid-Korea, Japan en Thailand is iets geven of aannemen met één hand een grote no-no. Gebruik bij alles, van het geven van geschenken tot het overhandigen van geld aan een kassier, áltijd twee handen.


5. Serveer jezelf én anderen

Serveer jezelf en anderen in China en Korea

In China en Noord- en Zuid-Korea maak je geen vrienden als je tijdens het eten je handen in de schoot houdt of aan een tafelgenoot vraagt om het eten door te geven.  Wees proactief en pak het eten wat je wilt. Nog beter: deel het eten zelf ook uit. 
In Beijing en Seoul is het overigens ook onbeleefd om eten dat je aangeboden wordt af te wijzen. 


6. Sla geen drank af

Sla geen drank af in China en Korea

En dacht je dat het alleen onbeleefd was om eten af te wijzen? Niet meedrinken wordt als net zo beledigend ervaren. Als iemand in Noord- of Zuid-Korea je een alcoholische versnapering aanbiedt, is dat een symbool van vriendschap. Waag het niet je drankje af te slaan. In China hoef je je overigens geen zorgen te maken dat je te dronken wordt tijdens een feestje: als je iemand niet onder de tafel kunt drinken als zakenman, ben je een lachertje. 


7. Snuit je neus niet aan tafel

Snuit je neus niet aan tafel in Azie

Aziatische landen staan veelal bekend om een pittige keuken en dat kan niet alleen zorgen voor een brandende mond, maar ook voor een loopneus. Waag het desondanks in China, Japan of Noord- en Zuid-Korea niet om je neus te snuiten aan tafel. Moet je écht je neus snuiten, sta dan op en verlaat even de tafel. 


8. Geef geen fooi

Geef geen fooi in Japan

Waar het bij ons als nogal onaardig wordt beschouwd om in een café of restaurant geen fooi achter te laten, wordt een fooi in Japan juist als een belediging gezien. Japanners geloven dat ze door hun werkgever betaald worden om goed werk af te leveren en ze nemen eer in hun werk. Een fooi wordt gezien als een betuttelende, gênante en vooral onnodige stimulans. 


9. Kauw geen kauwgom

Kauw geen kauwgom in Singapore

In Singapore is het al sinds 1992 illegaal om kauwgom te kauwen. Spuug je kauwgom uit op straat, dan riskeer je een boete van zo’n 500 dollar. 


10. Wees altijd respectvol

Wees altijd respectvol in Azie

Respect is een van de culturele hoekstenen van de Aziatische samenleving en dat wordt bloedserieus genomen. In Thailand is gezichtsverlies zo ongeveer het ergste dat je iemand aan kunt doen. In het ‘land van de glimlach’ kan het moeilijk zijn om erachter te komen of je daadwerkelijk de fout in bent gegaan, dus probeer in elk geval nooit iemands autoriteit in twijfel te trekken of iets te doen dat een ander in verlegenheid zou kunnen brengen. 
In vrijwel alle Aziatische landen, maar zéker in Noord- en Zuid-Korea, is het belangrijk om ouderen te respecteren. Het is onbeleefd om zelfs maar je eetstokjes op te pakken aan het begin van een maaltijd of om aan het eind van de maaltijd van tafel te gaan voordat de oudere mensen dat doen. Twijfel je, wacht dan. 
Houd er rekening mee dat veel Aziatische culturen conservatief ingesteld zijn. Houd dat bij alles in je achterhoofd, van hoe je met anderen omgaat tot hoe je je kleedt.Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!