image
Vellah

Culinaire reis langs de 12 provincies: dit zijn de lekkerste restaurants van Nederland

Elke Nederlandse regio kent zo zijn eigen specialiteiten. Voor In Eigen Land gingen we op een food tour en aten we onze buiken rond aan delicatessen als eierballen en appelmuffins. Sommige streekproducten vind je bij ambachtslieden of boerenmarkten, maar voor de echte cuisine kun je terecht bij deze 13 excellente restaurants!

NOORD-NEDERLAND

1. Restaurant Wollegras, Drenthe

Restaurant Wollegras. Foto: Anouk WubsRestaurant Wollegras. Foto: Anouk Wubs

Door de glazen wanden van restaurant Wollegras kijk je uit over het weidse landschap van natuurgebied Bargerveen, een uniek hoogveengebied tegen de Duitse grens.
De locatie is prachtig en het menu volgt de variaties van de seizoenen. Nog specialer is de chef-aan-huis-ervaring, waarbij de chefs met potten en pannen op pad gaan om bij jou thuis een uitgebreid vijfgangendiner te koken.


2. Onze Kas, Flevoland


Een groen stukje Lelystad waar je geniet van het uitzicht en het licht. In Onze Kas — van buiten een gewone kas, van binnen een warme plek met gezellige eettafels — kun je terecht voor ontbijt, lunch of gewoon een kopje koffie of thee.


3. Boerkok, Lelystad 


Gerhard en Wilma Flantua, beide stevig met de voeten in de polderklei, verbouwen hun eigen aardappelen die ze verwerken tot overheerlijke verse frieten. Voor hun groentenbraai en seizoensgebonden slow-voed diners werken ze samen met burenboeren en vissers uit Urk. Je kunt het allemaal komen proeven bij Boerkok


4. De Herberg van Smallingerland, Friesland


Al sinds 1791 weten reizigers de Herberg van Smallingerland in Rottevalle te vinden. Maar al komen de gasten soms van ver, dat geldt niet voor de menukaart in dit rijksmonument. Ingrediënten worden met zorg geplukt uit eigen moestuin of komen van lokale leveranciers, vers en liefst biologisch en duurzaam.


5. Verrassend Doordacht, Groningen


Wat Rineke Dijkinga betreft is Westerwolde het walhalla voor slow food in Nederland. Samen met Margriet Nieuwenhuis van Gasterij Smeerling verzon ze Verrassend Doordacht, een culinair lunchconcept dat voor een groot deel bestaat uit lokale producten. ‘Het maakt niet uit waar je bent, binnen een straal van enkele kilometers worden de mooiste gewassen verbouwd en de lekkerste streekproducten gemaakt.’ Met haar concept probeert ze een stukje bewustzijn te kweken. ‘Als het ons lukt om mensen terug te laten keren van fastfood naar slow food, slaan we heel veel vliegen in één klap: het is beter voor de bodem, biodiversiteit, gezondheid en lokale economie, omdat het leeglopende platteland ineens weer een rol heeft.’ De gerechten in de lunchbox van Verrassend Doordacht vertellen stuk voor stuk een lokaal verhaal. In de winkel vind je alleen quinoa uit Peru, maar de volkoren variant groeit óók in de Groningse velden. Hetzelfde geldt voor de smeuïge appelmuffin: de boekweit die als basis dient komt niet uit China, maar gewoon uit Westerwolde.

6. Restaurant Pof, Noord-Holland

Restaurant Pof in Amsterdam CREDIT Arjen SnijderRestaurant Pof in Amsterdam. Foto: Arjen Snijder

Hyperlokaal eten in de grote stad, kan dat? Het antwoord vind je bij Pof in Amsterdam-Noord, het eerste echte korte-ketenrestaurant van Nederland. Pof is onderdeel van stadslandbouwproject NoordOogst. Het eten en drinken op de menukaart wordt dan ook geproduceerd bij de directe buren, waardoor voedseltransport tot een minimum beperkt blijft. Echt alles wat geserveerd wordt is huisgemaakt, tot de dranken aan toe — van lokaal gebrouwen bieren van huisbrouwerij Friekens en huisgemaakte limonade en frisdranken tot Nederlandse wijnen. Dat betekent ook dat veel gangbare producten niet op de kaart staan (al wordt voor koffie en kaneel voorlopig nog een uitzondering gemaakt). Echt warm lopen wij voor de vele gepofte specialiteiten, waarbij producten in hun eigen schil op hoge temperatuur worden gegaard. Naast gepoft wordt er gestoofd, gepekeld en geweckt dat het een lieve lust is.


7. Proeflokaal 'tOer, Overijssel


In Proeflokaal ‘tOer reis je terug naar de middeleeuwen, toen Amsterdam en Rotterdam nog kleine dorpjes waren. Dankzij de handel kwamen verschillende spijzen, dranken en kruiden samen in Hanzestad Deventer. Nog steeds geniet je hier van de rijke en kruidige stoofpotten en knapperig verse oerbroden van toen, maar ook van eigentijdse gerechten uit de Hanzestreek.


MIDDEN-NEDERLAND

1. Restaurant de Nieuwe Winkel, Gelderland

Foto De Nieuwe WinkelFoto: De Nieuwe Winkel

Bij restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen hebben ze een broertje dood aan eindeloze velden met raaigras, voederbiet en snijmaïs. Dat kan, nee, móét anders! In plaats van de aarde uit te putten kiezen deze koks voor een botanische gastronomie. Terwijl de meeste chefs weinig kennis hebben van de plantenwereld en veel botanisten juist liever in het bos dan in de keuken zijn, komt alles in de Nieuwe Winkel samen. Hier wordt voornamelijk met planten gekookt. In plaats van tempexbakjes van de groothandel plukken de koks hun ingrediënten liever zelf. Ze oogsten hun groenten en planten in voedselbossen, natuurakkers en ommuurde tuinen in de regio. Experimenteel? Jazeker. Lekker? Dat al helemaal, want De Nieuwe Winkel ontving in 2021 een Michelinster en is uitgeroepen tot nummer twee op de lijst van beste groenterestaurants ter wereld.


2. SterkWater, Utrecht

Restaurant Sterk WaterFoto's: Restaurant SterkWater

Het reizende restaurant van SterkWater dekt zijn lange tafels op Unesco-Werelderfgoedlocaties aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tijdens een pop-up diner eet je in kastelen, forten en bunkers en geniet je van speciale gerechten die een link hebben met deze verdedigingswerken. In de provincie Utrecht reis je voor deze unieke belevenis naar Slot Zuylen of Fort Rhijnauwen.


3.  Tramrestaurant Hoftrammm, Zuid-Holland

Foto: HofTrammm

Onze laatste stop in Zuid-Holland is een culinaire droomrit van 2,5 uur. De oude Haagse hoftram werd compleet gepimpt en rijdt nu als tramrestaurant door de straten van Den Haag. Hoe gaaf is dat?!


ZUID-NEDERLAND

1. Gulpener BrouwLokaal, Limburg

Gulpener Brouwlokaal FOTO Chantal ArntsGulpener BrouwLokaal. Foto: Chantal Arnts

Het Gulpener BrouwLokaal is een totaal bierbelevingscentrum. In de gewelfde kelders - waar al bijna tweehonderd jaar op ambachtelijke wijze bier wordt gebrouwen - kun je niet alleen meer dan honderd verschillende bierstijlen proeven, maar als enthousiaste bierliefhebber ook zélf experimenteren met nieuwe bierrecepten en -smaken. Met zestien Gulpener-bieren op de tap staat bier centraal in het eetcafé, maar je eet hier ook smakelijk van lokale bodem: er wordt alleen gewerkt met leveranciers die zich binnen een straal van veertig kilometer rond het BrouwLokaal bevinden. Een bewuste keuze, net als de gerst en hop uit de regio waarmee Gulpener gebrouwen wordt.


2. Proeffabriek, Noord-Brabant


Ooit werd er op de Noordkade in Veghel veevoer gemengd. Tegenwoordig proef je in de voormalige fabriekshal, de Proeffabriek, heel wat smakelijkere mix van cafés, restaurants, een koffiebranderij en tal van culinaire speciaalzaken. Vooral in de supermarkt met streekproducten en de foodhall kom je smaakpapillen tekort.


3. Restaurant de vluchthaven, Zeeland


Restaurant de Vluchthaven in Bruinisse op Schouwen-Duiveland is 99% biologisch, maar 100% eerlijk. De vis die geserveerd wordt heeft in vrijheid kunnen spartelen, boeren en telers werken biologisch dynamisch en zeegroente als lamsoor en zeekraal komt van de Zeeuwse schorren. Mocht je geen visliefhebber zijn, dan is dit het verkeerde adres.


​​​In de nieuwe voorjaarseditie van In Eigen Land vind je niet alleen de lekkerste restaurants, maar ook de beste ambachtslieden en meest geweldige streekwinkels van Nederland. Ga met ons mee op ontdekkingsreis langs de 12 provincies, bestel jouw editie nu!


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief