image
Andrew Fawcett

Ssst, speak easy! Dit zijn de 10 beste verborgen bars ter wereld

Speakeasy's, oftewel verborgen cocktailbars, maken je citytrip compleet (of zijn een reden op zich voor een bijzondere citytrip). Wij zetten de 10 beste voor jou op een rij.

1. Parovoz, Kiev

Speak Easy Parovoz is Oekraïens voor locomotief. Dat verklaart de langgerekte vorm van de bar. ‘Stoomelementen’ komen ook terug in de bekleding van zowel het interieur als het personeel, dat af en toe in bizarre retro (gas) maskers achter de bar verschijnt. Maar geen zorgen, het enige wat jij zal ruiken zijn de frisse cocktails. Een andere aandachttrekker is het grote televisiescherm waarop geregeld oude zwartwitfilms en historische documentaires worden vertoond − een knipoog naar de bioscoop die hier in de Sovjettijd zat. Om ongenode gasten buiten de deur te houden voeren speakeasies fantasievolle wachtwoorden in zoals ‘doodskistenvernis’, ‘apenrum’ en ‘vogelspinnensap’.

Bij speakeasy Parovoz in Kiev kijken ze nergens vreemd van op.

2. The Secret Kitchen of the Butcher, Amsterdam

Oplettende foodies kennen hamburgerspecialist The Butcher misschien al van zijn kraampje in de Amsterdamse Foodhallen of van zijn food truck op menig festival. Maar wat veel mensen niet weten is dat er ook een vestiging zit in ’s lands bekendste marktstraat, de Albert Cuyp. Wie hier de hamburgers laat voor wat ze zijn stuit achter in de zaak op een stalen koelceldeur. Een druk op de knop van een discreet weggemoffeld microfoontje produceert een stem. Een stem die vragen stelt en alleen correcte antwoorden duldt. Degene die slaagt voor het vragenrondje krijgt toegang tot The Secret Kitchen of the Butcher. Telefonisch reserveren is verplicht.

3. Please Don’t Tell, New York

Onderaan de trap van het hotdogtentje Crif Dogs staat een telefooncel. Wie daar de hoorn van de haak neemt, hoort een harde zoem. Met een klik schiet vervolgens de complete achterzijde van de cel uit zijn slot. Welkom in Please Don’t Tell, een van ’s werelds meest mysterieuze speakeasies. Bezoekers nemen plaats aan de lange, smalle bar − het toneel van ‘mixologen’ die met ogenschijnlijk speels gemak de verfrissendste cocktails in elkaar schudden. Please Don’t Tell, vertel het aan niemand! Telefonisch reserveren is verplicht.

De speakeasy: een geschiedenislesje 
Waar komt de speakeasy vandaan? Het zijn de roerige jaren twintig in de Verenigde Staten als de Volstead Act, die de verkoop en productie van alcohol verbiedt, net van kracht is gegaan. Het is de tijd van de drooglegging, dus wil je wat drinken, dan moet dat stiekem gebeuren. En dat kon in de speakeasies. Ze zijn ondergebracht in bestaande zaken, verborgen onder bijvoorbeeld een luik of achter een kast, en houden ongenode gasten buiten de deur met geheime wachtwoorden. De illegale handel in alcohol trekt grote criminelen zoals Al Capone aan, waardoor de speakeasy een louche naam krijgt. Het weerhoudt de gewone man echter niet van zijn broodnodige fix. Maar even terug naar het heden, want de laatste jaren is de speakeasy bezig met een - dit keer legale - comeback. Je vindt ze nu ook buiten de VS in vrijwel alle wereldsteden, van Singapore en Buenos Aires tot zelfs ons eigen Amsterdam. Ze zitten alleen verdomd goed verstopt achter bijvoorbeeld telefooncellen, noodle shops en koelceldeuren. En het meest frustrerende: je bent er waarschijnlijk al tig keer langsgelopen. 

4. Little Red Door & Lulu White, Parijs

Ergens in de historische wijk Le Marais bevindt zich een klein rood deurtje. Op het eerste gezicht lijkt er niet zoveel speciaals aan te zijn, maar niets is minder waar: stap naar binnen bij de Little Red Door en je staat ineens middenin een bar die al 7 jaar op rij is uitgeroepen als een van 's werelds beste 50 bars. Oké, misschien is het winnen van dat soort prijzen niet de meest tactische manier om onder de radar te blijven, maar sfeervol is het wel! 

Lulu White

Links: Little Red Door. Rechts: Lulu White.

5. Happiness Forgets & The Nightjar, Londen

‘Underground’ mag je heel letterlijk nemen bij Happiness Forgets. De bediening staat erom bekend om je op speelse wijze kennis te laten nemen van allerlei exclusieve cocktails waar je waarschijnlijk nog nooit eerder van hebt gehoord. Eentje om zeker niet te vergeten als je de bar verlaat. Alleen beschikbaar via telefonische reservering.

The Nightjar bevindt zich aan de bodem van een trap tussen twee cafés waarvan eentje wordt gespeld met een ‘k’. Ook hier spelen jazzbands de hele avond live muziek. Je komt de bar alleen binnen als je van tevoren online reserveert.

6. Mendeleev Bar, Moskou

Hoewel er geen noedels op het menu van de Mendeleev Bar staan, brengt dit Aziatische gerecht geluk tijdens je zoektocht. Lucky noodles is namelijk de plek waar de geheime ingang van de bar zich bevindt. Pas na een stricte 'face control' kom je hier binnen. Geheel in stijl kun je hier doordeweeks luisteren naar live pianomuziek of jazz. In het weekend gaat echter het roer volledig om; dan blaast de harde technomuziek uit de speakers.

7. Florería Atlántico, Buenos Aires

Bij Florería Atlántico zet je de bloemetjes niet buiten maar binnen — deze chique bloemist schenkt meer dan alleen rozen. Geniet van een scala aan Europese dranken: sherry uit Andalucië, rum uit Cuba, pisco sour uit Peru en zelfs de oerhollandse jenever staat op de kaart.

8. Dry Martini Speakeasy, Barcelona

De achterzijde van het voormalige pakhuis van Dry Martini is niet meer alleen bestemd voor opslag, maar je kunt er voortaan ook genieten van heerlijke cocktails in een van de beste gin bars van de wereld. Alleen beschikbaar via online reservering.

 Dry Martini in Barcelona staat te boek als een van de beste ginbars ter wereld.

9. Mrs. Pound, Hongkong

Vind de enorme verschuifbare postzegel die als buitendeur dienst doet en stap binnen bij Mrs. Pound. Alvast een tip voor als je op zoek gaat: de bar bevindt zich in de hippe wijk Sheung Wan.

10. The Barber Shop, Sydney

Wassen, knippen, stijlen, drinken: The Barber Shop is allesbehalve je doorsnee kapperszaak. bij een kapperszaak met meer dan 700 (!) verschillende soorten gins in opslag kun je er donder op zeggen dat je hier alleen maar terecht kunt voor een vlot kapsel.

Houd je van lekker eten en drinken op reis? Doe inspiratie op voor je volgende trip met Columbus-editie 92, die geheel gewijd is aan de beste eet- en drinkervaringen ter wereld.