image
iStock

Zo wordt je kind een culinaire wereldburger: 6x heerlijk exotisch eten voor ouders én kinderen

Ook op reis valt wat jij lekker eten vindt niet altijd in de smaak bij je kinderen. Hoe leer je je kids te genieten van exotische keukens? 6 tips van reisblogger en yummy mummy Jennifer Joedo waar zowel ouders als kids van gaan watertanden.

1. Samen koken in Marrakech

Een kookworkshop is een leuke én leerzame manier om kennis te maken met lokale gerechten. In Marrakech nam ik samen met mijn toen driejarige dochtertje deel aan een kookworkshop die in het Nederlands werd gegeven. Extra fijn, want zo kon zij alles gewoon verstaan. Samen struinden we door de souks op zoek naar de ingrediënten die op het boodschappenlijstje stonden dat we eerder die ochtend in onze hand kregen gedrukt, samen met een boodschappentas en wat geld. Wij kwamen alleen net niet uit met ons geld en wisten daardoor dat we niet hard genoeg hadden onderhandeld met de marktkooplui. Eenmaal terug in onze riad maakten we onder leiding van Marokkaanse vrouwen verschillende lokale gerechten. Mijn dochtertje vond het geweldig en was zo trots als een pauw toen zij mee mocht helpen met het maken van het dessert en het bakken van Marokkaanse koekjes. Ze lustte misschien niet alles wat we hadden gemaakt, maar ze was wel bereid om van alles wat te proeven. En zelf had ik die dag ook wat geleerd. Een win-win. 

2. Dim sum proeven in Azië

Wanneer we in Azië zijn dan is het een must om minimaal één keer naar een dim sum restaurant te gaan. Dim sum, ook wel yum cha genoemd, zijn kleine Chinese snacks die gestoomd, gebakken of gefrituurd zijn. Je kunt ze op elk tijdstip van de dag eten. Het fijne aan een dim sum restaurant is de snelle service. In een mum van tijd staat er een stapel dampende hapjes op tafel, wat altijd zeer welkom is met ongeduldige kids. De vele verschillende gerechten nodigen uit om van alles wat te proeven. Ons favoriete restaurant voor dim sum en dumplings is Din Tai Fung, een Taiwanees restaurant met locaties in onder andere Singapore, Maleisië, Indonesië en Japan. Bij de ingang kun je zien hoe de koks de verse dumplings en noodles aan het maken zijn. We verlaten het restaurant nooit zonder de xiao long bao te hebben gegeten. Deze bekende soepdumpling is een ware smaaksensatie — zelfs ons dochtertje kan zich hier echt op verheugen. 

Als je in Zuidoost-Azië op reis bent, is een dim sum restaurant ideaal om heerlijke snacks te proeven. Foto: Unsplash

3. Krab eten in Singapore

Singapore, onze favoriete hub in Azië, is een walhalla als het gaat om lekker eten. We hebben zo veel favoriete eetplekjes hier (en er komen ook steeds nieuwe bij) dat we vaak dagen te kort komen om alles langs te gaan. Maar een trip naar deze wereldstad is voor ons niet compleet als we geen black pepper crab hebben gegeten. Dus ook met ons dochtertje, dat voor het eerst dé specialiteit van Singapore ging proeven, gingen we naar het East Coast Seafood Centre, waar volgens kenners de beste krab wordt geserveerd. De keuze viel op het populaire restaurant Jumbo Seafood, met een fijn buitenterras. We kregen een schort om en de krab kwam al gauw op tafel. Mijn dochtertje keek zorgvuldig hoe wij de krab open kraakten met het bijgeleverde tangetje. We lieten haar zien hoe ze het moest eten en vervolgens pakte ze een pootje en zoog die zo uit. ‘Hmmm, een beetje pittig,’ zei ze en nam er gauw een hap rijst achteraan. Vervolgens vond ze het kraken een leuke bezigheid, maar het opeten liet ze toch liever aan ons over.

4. Van mango sticky rice pancakes smullen in Laos

Wat als je dol bent op pannenkoeken en de Thaise mango sticky rice een van de lekkerste desserts op aarde vindt? Dan word je heel blij als je in Laos mango sticky rice pancake op het menu ziet staan! Dankbaar voor de tip die een local ons had gegeven vonden we in een zijstraatje in Vientiane Kung's Café Lao, een klein ontbijttentje dat bekendstaat om dit gerecht. Rijst in een pannenkoek, dat bedenk je zelf niet zo gauw, maar het was zo heerlijk! Deze gouden combi moesten we de rest van onze reis natuurlijk ook in andere eettentjes gaan testen en vergelijken. Helaas hebben we ’m niet meer kunnen vinden. Kungs Café blijkt een uitblinker, dus er zit niks anders op dan ooit een keer naar dit eettentje terug te keren!

In Kung's Café Lao, een gezellig eettentje in het centrum van Vientiane, kun je heerlijk smullen van mango sticky rice pancakes. Foto: Kungs Café Lao

5. Streetfood uitproberen in Kuala Lumpur

Als je in Kuala Lumpur bent en je wilt graag je kinderen verschillende lokale gerechten laten proberen, dan kun je het beroemde streetfoodstraatje Jalan Alor in de buurt Bukit Bintang eigenlijk niet overslaan. Vaak is het al een hele belevenis voor kinderen om op straat te eten, en het voordeel is dat je verschillende menukaarten op je tafel gelegd krijgt. Je kunt kiezen wat en bij wie je bestelt. Dus bij de één bestelden we verse vis met gember, bij de ander een paar stokjes saté en bij weer een ander wat gewokte groente. Ondertussen kwam een lief vrouwtje vragen wat we wilden drinken. De ideale manier om van alles wat te proeven. Bovendien is de sfeer vaak heerlijk. We hebben hier heel snel en lekker gegeten, maar je kunt ook prima wat langer blijven zitten en rustig alles in je opnemen.

6. Van verse vis genieten op het strand op Gili Air

Niks fijners dan met de voetjes in het zand een gegrild visje eten. Tijdens een fietstocht op het Indonesische eiland Gili Air kozen we een leuk tentje uit waar we eerst genoten van de zonsondergang en daarna ons buikje vol aten met heerlijk seafood. Bij de ingang konden we al aanwijzen welke vis en hoeveel garnalen we wilden eten en op welke manier we alles graag bereid wilden hebben. De tafeltjes met kaarslicht, het zeebriesje en de golven op de achtergrond garandeerden een relaxte sfeer. Ons dochtertje vond het fantastisch om te eten op het strand, dat zag ze echt als een feestje. En zo voelden wij dat ook. Toen zij klaar was met eten speelde ze lekker in het zand naast ons tafeltje en konden wij nog rustig doortafelen. 

Dit artikel werd gemaakt in samenwerking met Travelguppies.nl, een informatief platform voor reislustige ouders.

Houd je van lekker eten en drinken op reis? Doe inspiratie op voor je volgende trip met Columbus-editie 92, die geheel gewijd is aan de beste eet- en drinkervaringen ter wereld