image
Max Whittaker

Dineren in de open lucht: de mooiste plekken om buiten te eten

Steeds meer restaurants serveren hun creaties op het land − eten, van de grond naar de mond. Waar moet jij echt geweest zijn om te proeven van deze opkomende trend? Wereldwijd of dicht bij huis: wij zetten ze voor jou op een rij!

Wereldwijd: eten op het land (of strand)

Traditionele restaurants slaan hun ingrediënten in bij boeren of tussenhandelaren, waarna koks ermee aan de slag gaan in de keuken. Outstanding in the Field brengt die keuken juist naar de bron: de plekken waar die ingrediënten worden geteeld en geoogst. Dat kan een veld zijn of een gaard, maar ook een strand. Het doel van deze pop-up restaurants is om gasten, boeren en chefs bijeen te brengen aan een lange tafel, en zo de connectie met het land te herstellen. Outstanding in the Field werd in 1999 bedacht en is de grondlegger van het buitendineerconcept. De kalender voor 2021 is reeds bekend. Eerst zal de tafel worden gedekt op verschillende plekken in de VS en daarna in Europa. Op zaterdag 10 juli kun je aanschuiven in het Engelse Cornwall. Voor € 254 p.p. krijg je een verser-dan-vers viergangendiner met wijnarrangement voorgeschoteld, en word je rondgeleid over het terrein. Je kunt zelfs blijven slapen in een luxe glampingtent.

Outstanding in the Field reist rond in de VS (zoals hier in Stinson Beach, Californië) en komt ook naar Europa toe. 


Zweden: eten in je eentje

Bord för En (tafel voor een) is een solo-eetervaring in het midden van een Zweeds veld. Er staat slechts één tafel met één stoel. De drie vegetarische gangen worden geserveerd in een mand aan een trektouw, dat met behulp van een fietswiel kan worden aangedreven vanuit de keuken. Wat ons betreft is het één-tafelrestaurant een geslaagd experiment; door de afwezigheid van een gesprekspartner word je min of meer gedwongen om te genieten van het eten en de omgeving, en eindelijk eens die overpeinzingen de vrije loop te laten. Het restaurant in Ransäter ontvangt slechts één gast per dag en blijft open tot augustus. De prijs? Die bepaal jij.

Bij Bord för En dineer je in je eentje terwijl je geniet van het Zweedse landschap.


Nederland & België: eten tussen aspergevelden en wijngaarden

Volgend voorjaar popt het Asperge Paviljoen weer up. Te midden van Brabantse aspergevelden geniet je van het ‘witte goud’. Voor € 59,50 p.p. bemachtig ook jij een stoeltje in dit Restaurant op het Land. Inclusief workshop aspergesteken. De data voor het openluchtrestaurant Asperges op de Velden in Veldhoven zijn al wél bekend: 13 t/m 30 mei 2021. Lunch of diner vanaf € 39,50 p.p.

Op onze culinaire wishlist prijkt eveneens FoodFest, een high-end foodfestijn in Cadzand-Bad dat wordt verzorgd door (inter)nationale chefs. De volgende editie vindt plaats op 16 en 17 mei 2021, € 25 p.p. In het voorjaar vindt traditiegetrouw ook de Langste Veggietafel plaats, een vegetarische en afvalarme picknick in verschillende Belgische steden. Breng je eigen eten mee of bestel bij een van de foodtrucks.

Wil je graag nog dit jaar op memorabele wijze buiten tafelen? In Wijnrestaurant op het Land — een pop-up op het terrein van Wijngaard St. Martinus in het Zuid-Limburgse Voerendaal — geniet je van 12 september t/m 4 oktober van heerlijke wijn-en-spijscreaties, vanaf € 45 p.p. ‘Gewoon’ een glaasje wijn proeven? Ook dat kan, op het terras of in de wijnbar. Wie het leuk vindt, krijgt een rondleiding over de gaard.

Houd je van lekker eten en drinken op reis? Doe inspiratie op voor je volgende trip met Columbus-editie 92, die geheel gewijd is aan de beste eet- en drinkervaringen ter wereld.