image
Louise ten Have

Onze 8 favoriete eilanden in Europa (waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord)

Ontdek acht verborgen parels in Europa: van het rustige Anholt in Denemarken tot het betoverende Kastellorizo in Griekenland. Elk eiland heeft zijn eigen unieke charme en onvergetelijke ervaringen. Ontsnap aan de drukte, geniet van adembenemende natuur en ontdek de geheimen van deze bijzondere bestemmingen.

1. Anholt, Denemarken 

Anholt in Denemarken. Foto: Getty Images

Als het Denen te druk wordt in Kopenhagen vluchten ze naar het kleine Anholt, midden in het Deense Kattegat. Op het 25 kilometer lange strand, in het binnenland van Ørkenen (de woestijn) en onder een eindeloze sterrenhemel zijn rust gegarandeerd.


2. Kastellorizo, Griekenland

Kastellorizo in Griekenland. Foto: Getty Images

Zelden afgebeeld op de Griekse landkaart en misschien daarom zo’n goed bewaard geheim: het minuscule Kastellorizo, op vijf uur varen ten oosten van Rhodos, charmeert met een haven vol zeeschildpadden, pastelhuizen en diepblauwe zeegrotten.


3. Montserrat, Groot-Brittannië

Montserrat, Groot-Brittannië. Foto: Getty Images

Montserrat ligt stiekem niet binnen de Europese landsgrenzen, maar als onderdeel van Groot-Brittannië maakt het wel deel uit van Europa. Het is een van de meest dramatische eilanden in het Caribisch gebied. Niet alleen vanwege de met tropische bossen bedekte berghellingen, maar ook omdat (ex-)hoofdstad Plymouth onder het vulkaanas begraven ligt.


4. Les Minquiers, Groot-Brittannië

Les Minquiers, Groot-Brittannië

Ruim duizend jaar werd er geruzied om Les Minquiers, een verzameling rotseilandjes tussen Jersey en de Franse kust. De vissershuisjes op Maîtresse Île zijn de zuidelijkste gebouwen van de Britse Eilanden.


5. Pantelleria, Italië

Pantelleria Italië. Foto: Getty Images

De zwarte Italiaanse parel Pantelleria ligt dichter bij Tunesië dan bij Sicilië. De vulkanische ondergrond, uit Afrika opstekende wind en door stenen muurtjes omgeven terrassen worden ingezet voor een wijnbouwmethode die zich werelderfgoed mag noemen.


6. Dugi Otok, Kroatië

Dugi Otok in Kroatië. Foto: Getty Images

Het langgerekte Kroatische eiland Dugi Otok houdt je lang zoet. Klauter over de steile kliffen van Telašćica, speur in kraakhelder water naar zeekomkommers, zeesterren en prachtig gekleurde vissen en juich je schor bij de jaarlijkse ezelrace Trke tovarov.


2. Solund, Noorwegen

Op het achthonderd inwoners tellende Noorse Solund organiseren schapenboeren kajaktours, storm watching en wilde schapensafari’s en vaar je mee met de lokale postbode om kranten en pakketjes te bezorgen op de meest afgelegen eilanden van de archipel.


3. Ons, Spanje

Illa de Ons in Spanje. Foto: Getty Images

Op het Spaanse Isla de Ons hoor je niets dan vogels, het ruisen van de zee en je eigen voetstappen. Gemotoriseerd verkeer is verboden op het eilandje, dat deel uitmaakt van nationaal park Islas Atlánticas de Galicia.


Meer lezen over de leukste activiteiten in, op en aan het water? Bekijk onze themapagina 'Water' of bestel editie 119 in onze webshop.

Editie 119 in de webshop te koop!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!