image
REDACTIE

Thailand-vakantie: de beste reistijd, eilanden, bezienswaardigheden en stranden

Met ontelbaar veel bezienswaardigheden, eilanden, stranden en activiteiten is Thailand een van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld. Dat maakt het ook moeilijk kiezen als je een reis aan het plannen bent. Waar moet je naartoe en wat is de beste reistijd? De Columbus-redactie helpt je een keuze te maken, weg van de massa.

De beste reistijd voor Thailand

De wintermaanden brengen de koelste dagen in Thailand, maar ook de meeste toeristen. Wie het niet erg vindt om een zekere luxe in het weer op te geven, kan kiezen voor de veel rustigere regenperiode juni t/m oktober of wegbranden (op verlaten stranden, dat wel) in de hete zomermaanden april en mei. De oostkust (Ko Samui) heeft minder last van de moesson dan de westkust (Phuket). Ongeacht of het in Thailand zomer of winter is: het is er altijd warm. Houd hier rekening mee bij het bezoeken van de vele bezienswaardigheden die je in Thailand kunt vinden. Kijk voor uitgebreid reisadvies, inclusief overzichten van de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand, op de beste reistijd Thailand pagina van Columbus Travel.


11 x Thailand-vakantie weg van de massa: de beste eilanden, stranden en bezienswaardigheden

Van tropische droomeilanden tot fascinerende bergvolkeren en van levendige festivals tot boeddhistische retraites: dit zijn de Columbus-tips voor een onvergetelijke vakantie in Thailand.  

1. Ga eilandhoppen in Koh Chang

Foto: Getty Images

Koh Chang is een van de minst toeristische — en dus een van de laatste relatief ongerepte — eilandengroepen van Thailand. De vijftigtal eilanden vlak bij de grens met Cambodja worden bevolkt door slechts 2700 inwoners. Alleen aan de westkust van hoofdeiland Koh Chang is er een aaneenschakeling van resorts, bungalows, restaurantjes en bars, zo kenmerkend voor veel Thaise strandbestemmingen. Voor rust en authenticiteit sla je die kant van het hoofdeiland dus meteen over. De rest van de archipel is nog relatief onaangeroerd. Hoe kleiner de eilanden worden, des te minder er te doen is. De sfeer is laidback, de stranden heerlijk en de jungle erachter nog grotendeels puur. Wil je een makkelijke, betaalbare strandvakantie, maar heb je geen zin in de drukte voor Phuket of Koh Phi Phi, dan is dit je bestemming. Een uurtje vliegen vanaf Bangkok en een halfuur met de pont en je bent er.


2. Proef de Noord-Thaise keuken

Foto: Getty Images

Wat is de ideale hoeveelheid kokosmelk voor khao soi? Waar wordt de beste lemongrass verbouwd? En welke straatmarkt mag je in geen geval overslaan? Vraag de locals in Noord-Thailand wat en waar je absoluut moet eten en je krijgt van iedereen een ander antwoord. Alles wat met voedsel te maken heeft, wordt hier héél serieus genomen. Wat opvalt is dat het eten heel anders is dan in de rest van het land. De Thailanders geven aan dat het klimaat daar een belangrijke factor in speelt. Noord-Thailand is koeler en bergachtiger dan het zuiden. Een tekort aan kokosmelk (er zijn hier minder palmbomen) en zeevruchten heeft geleid tot een nadruk op andere smaken en een liefde voor kruiden en bloemen.  Veel gerechten zijn een complexe samensmelting van verschillende keukens en vertellen de geschiedenis van Noord-Thailand. De Chinese immigranten die hier in de achttiende eeuw kwamen brachten hun voorliefde voor sojasaus, gember en gefermenteerde bonen mee terwijl het bergvolk de Hmong rijstnoedels introduceerde. Ook Birma, dat tweehonderd jaar lang over delen van Noord-Thailand regeerde, heeft zijn culinaire sporen achtergelaten. Een populair Birmees gerecht is khao gan jin, rijst verpakt in bananenbladeren die zijn gekookt in varkensbloed. De meningen zijn verdeeld over de herkomst van de bekendste regionale specialiteit, khao soi. De currysoep zou uit Birma kunnen stammen, maar veel experts denken dat de schotel de culturele melting pot van de regio weerspiegelt. De basis van veel gerechten in Noord-Thailand blijft overigens, zoals elders in Thailand, rijst. Het gaat dan om allerlei soorten kleefrijst (sticky rice), die op charmante wijze wordt geserveerd in rieten mandjes, met de hand tot een balletje wordt gerold en even in de hete saus wordt ondergedompeld.

Test ook je kennis van Thailand en maak kans op een overheerlijk Thais diner!

3. Logeer bij boeddhistische monniken

Foto: Louise ten Have

Het is een bekend Thais plaatje: vroeg in de ochtend lopen oranje monniken in alle stilte door de straten om hun voedseldonaties van de bevolking op te halen. Een foto van dit tafereel is leuk, maar om meer inzicht in de levenswijze van de Thaise theravada-boeddhisten te krijgen is het mogelijk een deel van je vakantie door te brengen in een van hun tempels. Zonder mobieltje, laptop of tablet. Je bent op jezelf aangewezen. Letterlijk. Je hoeft geen boeddhist te zijn om er te verblijven. Tempels zijn open voor iedereen die interesse heeft in het boeddhisme. De kosten van het verblijf variëren van niets tot een paar honderd euro. De focus ligt op meditatie, dat als een essentieel onderdeel van het pad naar verlichting wordt beschouwd. Maar een deel van de tijd ben je vrij om te doen wat je wilt. Aanrader: Wat Pah Nanachat, in een bos bij het dorp Bung Wai. De tempel maakt deel uit van de Thaise Bostraditie, een min of meer losse boeddhistische verzameling monniken die mediteert in de bossen van Thailand en waarvan de meest gerespecteerde en beroemdste leraren de kern vormen. Een verblijf van minimaal tien dagen is gratis. Er is geen tijdlimiet. Wat Marp Jan, eveneens gebaseerd op de Thaise Bostraditie, ligt in een 500 hectare groot woud bij het plaatsje Ban Phe. Als je van tevoren aanschrijft, kun je de eerste keer maximaal drie dagen blijven. Je kunt ook aan komen waaien, maar dan mag je er maar één nacht verblijven.


4. Bezoek de inheemse volkeren van Noord-Thailand

Hmong in Noord-ThailandFoto: Getty Images

Er zijn tientallen etnische groepen in Noord-Thailand, die ook wel bekendstaan als hill tribes. Sinds mensenheugenis vormt landbouw de belangrijkste bron van inkomsten voor deze mensen. Onder de bekendste bergvolkeren  vallen de Karen, Hmong, Lahu en Lisu. Sommige wonen al duizenden jaren in het gebied, andere zijn relatief recente vluchtelingen uit Birma (Myanmar) en Laos.  Hoewel er dorpen zijn die veel door toeristen worden bezocht, zijn er ook honderden plaatsjes die nog niet of nauwelijks zijn ontdekt. Een aantal daarvan laat reizigers toe bij de locals thuis. Neem de tijd voor een bezoek; stap niet uit de auto of bus voor een bezoek van twintig minuten. Hoe langer je blijft, hoe beter. Leer de mensen kennen en luister naar hun verhalen. Kies bijvoorbeeld voor een meerdaagse wandeltocht. Een privégids kan je naar kleine dorpjes buiten de gebaande paden brengen.


5. Vaar over Cheow Lan Lake

Cheow Lan Lake in ThailandFoto: Getty Images

Cheow Lan Lake in Khao Sok National Park is een van de mooiste plekken in Thailand, met spectaculaire kalkstenen rotsformaties en diepgroene water. Een boottocht over het Cheow Lan-meer is een must. De meeste bezoekers blijven slapen in een van de drijvende bungalowresorts. Een boottour van drie uur is echter voldoende (€ 40 p.p.). Tours zijn tot de helft goedkoper als je ze bij het hotel of ter plekke boekt. Als je af wilt stappen van de tourist trail, wandel je met een gids naar het Kri Sorn-uitzichtpunt.


6. Vier het Thaise Nieuwjaar

Foto: Getty Images

Songkran, dat plaatsvindt van 13 t/m 15 april, is het Thaise Nieuwjaar en wordt ook wel ‘het feest van het water’ genoemd. Langs de weg staan hele families met emmers water, tuinslangen en waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te maken. Toeristen worden niet ontzien! Mijd de bekende oorden en vier Songkran met de lokale bevolking, bijvoorbeeld in Sukhotai of Loei.


7. Ga aapjes kijken

Foto: Getty Images

Monkey Buffet Festival: dat klinkt even gek als dat het eruitziet. Op de laatste zondag van november worden duizenden makaken getrakteerd op een staand buffet: een piramide bedekt met fruit en groentes. Het eetfestijn is te aanschouwen tussen de ruïnes van de Phra Prang Sam Yot-tempel in het stadje Lopburi, iets ten noorden van Bangkok.


8. Ga ontgiften

Foto: Louise ten Have

Het mag geen geheim heten – Thailand is het land van de massage. Overal kun je voor weinig geld helemaal tot rust en weer in contact met je lichaam komen. Met name de traditionele Thaise massages zijn een genot. Het Spa Koh Chang ecoresort aan de oostkust van Koh Chang, een paradijselijke archipel ten zuiden van Bangkok, doet hier nog even een schepje boven op. Op de prachtig gelegen, groene locatie kun je ook detoxen. Ga een weekje hardcore ontgiften met hoge darmspoelingen, raw food en groentedrankjes, twee daagjes heel relaxed mediteren of reserveer een ochtend voor yoga en massage en verken in de middag met je brommertje het hoofdeiland. Of iets ertussenin. Stel je eigen mix samen.


9. Ontdek Koh Phangan voorbij de Full Moon Party

Foto: Getty Images

De partyscene is slechts een van de vele gezichten van de eilanden Koh Phangan en Koh Chang. Kijk iets verder en je ontdekt nog rustige stranden en jungle waar je niets anders hoeft dan te ontspannen.  Op Koh Phangan lonkt bijvoorbeeld de baai van Thongnaipan, dat wordt omzoomd door jungle. De enige manier om er te komen is per boot. Aanrader op Koh Chang is het Spa Resort, waar je in de serene Salak Kok-baai je lichaaam en geest kunt reinigen. Aan het begin van de dag ligt de kajak klaar om de ongerepte kust te verkennen, aan het eind van de dag wacht een health shake op de veranda van je huisje.


10. Neem deel aan onvergetelijke water- en lichtfestivals

Foto: Getty Images

De jaarlijkse viering van het Loi Krathong Festival is een grote happening in Thailand. Mensen trekken in november massaal naar de oevers van meren en rivieren om een krathong, een bootje met een kaars, wierook, enkele munten en bloemen, te water te laten en zo geluk af te roepen. In Chiang Mai valt het festival samen met het Noord-Thaise Yi Peng. In de stad worden in één weekend tijd duizenden khom fai (lampionnen) opgelaten. Uiteraard zijn er ook vuurwerkshows.


11. Logeer in een betonnen kubus met romantisch zeezicht

Foto: Casa de la Flora

Casa de La Flora, een resort pal aan het strand van Khao Lak, is bedoeld als een ode aan het brutalisme: de architectuurstroming die tot de jaren zeventig verantwoordelijk was voor spraakmakende gebouwen van ruw onversierd beton. De 36 strakke betonnen kubussen, met glazen wanden die direct op zee uitkijken, staan in schril contrast met hun lieflijke omgeving: wuivende kokospalmen, het briljante blauw van de Andamanse Zee en fijne zandstranden, die in tegenstelling tot het verderop gelegen Phuket niet gebukt gaan onder het massatoerisme. Als een van de plekken die het zwaarst werden getroffen door de tsunami van 2004, is Khao Lak weer volledig opgebouwd en de ideale uitvalsbasis voor tochten naar de elf Similaneilanden, die vanwege hun rijke koraal te boek staan als een van de beste duik- en snorkelplekken van Thailand.  Voor landrotten lonken het regenwoud, de watervallen en verscholen strandjes van Nationaal Park Khao Lak-Lam Ru.


Vluchten naar Thailand

Columbus-favoriet Eva Air vliegt 3x per week rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok, met vertrek elke dinsdag, donderdag en zaterdag om 21:40 en met aankomst rond 14:00 uur (lokale tijd, de volgende dag). Je zit dus in elf uur tijd op je bestemming. Aan boord kun je genieten van een vijfsterrenservice; de airline heeft awards voor 's werelds beste vliegtuigcabine en beste Economy Class-catering gewonnen. Zo kom je altijd uitgerust en comfortabel in Bangkok aan en kun je meteen de stad ontdekken. Vanuit Europa biedt EVA Air ook vluchten vanuit London Heathrow, Wenen en Parijs naar Azië. 


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.